APP/ Kepiniai/ Pavasaris/ Visi receptai

Spalvoti marmuriniai keksai

Šios Velykos mano namuose bus margos ir ne tik dėl margučių, bet ir dėl spalvotų keksų! Keksus Velykoms visada kepa mano mama. Patys skaniausi ir laukiamiausi būna marmuriniai keksai su aptekėjusiu glajumi ant viršaus. Šiemet sugalvojau tradicinius keksus nuspalvinti įvairiomis spalvomis ir praturtinti neįprastais skoniais. Savo eksperimentu likau labai patenkinta ir drąsiai juos rekomenduoju! Tuo pačiu noriu pasidžiaugti ir naujaisiais desertiniais Iittala indais, kurie per Velykas papuoš mano šeimos stalą.

Skanų keksą iškepti nėra sudėtinga, bet reikėtų žinoti kelias taisykles:

  • visi kekso tešlai skirti ingredientai turėtų būti vienodos kambario temperatūros: sviestas, kiaušiniai, pienas. Taigi, juos iš anksto išimkite iš šaldytuvo, kad sušiltų.
  • keksams naudokite tik geriausios kokybės minkštą sviestą, ne sviesto mišinį ir ne margariną.
  • pirma – išplakite sviestą su cukrumi iki purumo, po to – po vieną, o ne visus iš karto, lėtai įplakite kiaušinius. Kai vienas kiaušinis pilnai įsiplaks į sviestą, tik tada muškite kitą.
  • klasikinio kekso sviesto, cukraus ir miltų proporcijos yra vienodos. Dažniausiai tai būna po 200 g aukščiau išvardintų produktų ir 4 didesni kiaušiniai bei 4 šaukštai pieno. Taip pat pusantro šaukštelio kepimo miltelių.
  • jei keksą norite kepti su šviesiais speltų miltais, jų kiekį reikėtų pamažinti, nes speltų miltų kepiniams reikia mažiau, nei įprastų kvietinių.
  • cukraus kiekį aš irgi mėgstu mažinti, tik nereikėtų to daryti drąstiškai, nes kekso tešlai jis reikalingas ne tik dėl skonio.
  • Norėdami, kad keksai būtų marmuriniai, skirtingų spalvų tešlą dėkite dalimis, po šaukštą, lengvai spalvas išmaišykite mediniu pagaliuku.

Bazinę kekso tešlą jau apkalbėjome, toliau galime eksperimentuoti ir žaisti su spalvomis bei įvairiais natūraliais skoniais. Tam man labiausiai pasiteisino įvairiausi liofilizuotų uogų, vaisių, prieskoninių žolelių milteliai, žalioji mačios arbata bei tamsi kakava. Šioms Velykoms siūlau išbandyti:

  • Klasikinį, mėtų ir šokolado saldainių skonių derinį, perkelti ir į keksą. Tam puikiai pasitarnauja kokybiška juodoji kakava ir liofilizuoti mėtų milteliai, kurie kepiniui suteikia ne tik švelnaus mėtų skonio, bet ir gražios žalios spalvos.
  • Išsiilgtos rausvos uogų spalvos keksui suteiksime liofilizuotų aviečių milteliais. Tam puikiai tiks ir kitų, jūsų mėgstamų uogų ar vaisių, šaltyje džiovinti milteliai. Vanilės ir aviečių kekso skonis – švelnus ir kvapnus, jį rekomenduoju aplieti baltuoju šokoladu, nuspalvintu tais pačiais aviečių milteliais.
  • Visų mėgstamą apelsinų ir juodojo šokolado derinį taip pat galime atkartoti kekse. Tamsią spalvą ir šokolado skonį suteiks kokybiška kakava, o apelsinų skonį – nutarkuota apelsino žievelė bei apelsinų likeris. Kad gelsva spalva būtų dar intensyvesnė, rekomenduoju panaudoti šafraną.
  • Žaliosios mačia arbatos mėgėjams patiks šis skonis perkeltas ir į keksą. Vanilės ir mačios arbatos keksas – švelnaus skonio ir pastelinės žalsvos spalvos. Jam naudokite kuo geresnės kokybės žaliosios mačios arbatos miltelius.

Po šeimyninės degustacijos keksai išsidalino beveik vienodus balus: paauglei dukrai labiausiai patiko mačios ir vanilės bei aviečių ir vanilės skoniai, o vyras išsirinko apelsinų ir šokolado, bei mėtų ir šokolado skonius. Nors visi keturi keksai skirtingi, man jie visi labai patiko! Tikiuosi, išsirinksite pagal savo skonį ir lengvai išsikepsite Velykoms.

Kai keksai jau iškepti belieka juos gražiai paserviruoti desertų stalui. Šiemet man tai padaryti buvo ypač lengva ir džiugu, nes visus keturis keksus sudėliojau ant vienos serijos kokybiškų Iittala Kastehelmi stiklo desertams skirtų indų. Suomiškai Kastehelmi pavadinimas reiškia “rasos lašelis” – įkvėptas gamtos grožio, žibančios ir spindinčios rytinės rasos. Šią stiklo kolekcija sukūrė suomių dizaineris Oiva Toikka dar 1964 metais, tai buvo ne tik dizaino, bet ir techninių gamybos sunkumų sprendimas. Idėja panaudoti stiklo lašelius dekoravimui kilo bemąstant apie būdus, kaip paslėpti presuoto stiklo sujungimo taškus bei linijas, liekančias gamybos proceso pabaigoje. Dizainerio eksperimentas su įvairaus dydžio stiklo lašeliais galiausiai tapo visiškai naujo paviršiaus dizaino prototipu, išryškinančiu ir pabrėžiančiu šviesos žaismą bei atspindžių eleganciją. Nors šių indų parduotuvėje “Ginalas Interjeras” galima išsirinkti kelių spalvų, bet aš pasirinkau permatomo stiklo, kad lengvai galėčiau juos derinti prie kitų Iittala serijos indų, kuriuos labai mėgstu. Šioms Velykoms linkiu spalvotų keksų gražiuose induose!

Spalvoti marmuriniai keksai

3 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 53 votes, average: 5,00 out of 5 (3 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: Kekso formai
Gaminimo laikas: 15 min. Kepimo laikas: 45 min.

Velykoms

Sudėtis

  • Baziniam kekso receptui:
  • 200 g minkšto sviesto
  • 180 g cukraus
  • 180 g šviesių speltų miltų
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 4 kiaušinių
  • 4 šaukštų pieno
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • Šokolado ir mėtų keksui:
  • 2 šaukštų filizuotų mėtų miltelių
  • 2 šaukštų tamsios kakavos
  • 100 g juodojo šokolado paruošimui
  • 1 šaukštelio liofilizuotų mėtų miltelių papuošimui
  • Šokolado ir apelsinų keksui:
  • 1 apelsino smulkiai nutarkuotos žievelės
  • 2 šaukštų apelsinų likerio
  • žiupsnelio trinto šafrano
  • 2 šaukštų tamsios kakavos
  • 100 g juodojo šokolado paruošimui
  • 2 šaukštų apelsinų žievelių cukatų
  • Aviečių ir vanilės keksui:
  • 2 šaukštų liofilizuotų aviečių miltelių
  • 100 g baltojo šokolado paruošimui
  • 1 šaukšto liofilizuotų aviečių miltelių papuošimui
  • saujos liofilizuotų aviečių papuošimui
  • Mačia žaliosios arbatos ir vanilės keksui:
  • 2 šaukštų mačia žaliosios arbatos miltelių
  • 100 g baltojo šokolado paruošimui
  • 1 šaukšelio mačia žaliosios arbatos miltelių papuošimui

Eiga

1

Bazinei kekso tešlai visus ingredientus naudokite vienodos, kambario temperatūros: minkštą sviestą, pieną, kiaušinius. Minkštą sviestą išsukite mikseriu iki purumo, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų ir toliau plakite, kol cukrus beveik ištirps. Tada po vieną, lėtai suleiskite kiaušinius ir toliau plakite. Kai kiaušiniai bus įplakti, po šaukštą supilkite kambario temperatūros pieną ir plakite toliau. Šviesius speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska, persijokite ir suberkite į skystąją tešlos dalį. Užmaišykite tirštą kekso tešlą.

2

Šokolado ir mėtų keksui paruoštą kekso tešlą padalinkite į dvi lygias dalis. Vieną tešlos dalį sumaišykite su žaliais mėtų milteliais, o kitą su kakavos milteliais. Pailgą kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir po vieną šaukštą sudėliokite skirtingų spalvų tešlas. Sudėlioję vieną sluokslį tešlas lengvai sumaišykite mediniu pagaliuku, kad būtų marmurinis efektas, tada taip pat uždėkite antrąjį sluoksnį ir vėl lengvai pagaliuku pamaišykite. Kekso formą su tešla pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 45 minutėms. Ar keksas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas jis turi išlikti sausas. Palikite keksą aušti ant grotelių. Paruoškite šokoladinį glajų papuošimui. Karštų garų vonelėje ištirpinkite juodąjį šokolada, kad būtų skystesnis įpilkite kelis šaukštus pieno. Kai šokoladas išsilydys, gražiai apliekite juo keksą ir apibarstykite žaliais mėtų milteliais.

3

Šokolado ir apelsinų keksui kekso tešlą padalinkite į dvi lygias dalis. Vieną tešlos dalį sumaišykite su kakavos milteliais. Į antrąją tešlos dalį smulkiai įtarkuokite apelsino žievelę ir supilkite iš anksto prieš pusvalandį apelsininiame likeryje užmerktus šafrano miltelius (šis skystis keksui suteis gelsvos spalvos). Pailgą kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir po vieną šaukštą sudėliokite skirtingų spalvų tešlas. Sudėlioję vieną sluokslį tešlas lengvai sumaišykite mediniu pagaliuku, kad būtų marmurinis efektas, tada taip pat uždėkite antrąjį sluoksnį ir vėl lengvai pagaliuku pamaišykite. Kekso formą su tešla pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 45 minutėms. Ar keksas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas jis turi išlikti sausas. Palikite keksą aušti ant grotelių. Paruoškite šokoladinį glajų papuošimui. Karštų garų vonelėje ištirpinkite juodąjį šokolada, kad būtų skystesnis įpilkite kelis šaukštus pieno. Kai šokoladas išsilydys, gražiai apliekite juo keksą ir apibarstykite apelsinų žievelių cukatais.

4

Aviečių ir vanilės keksui tešlą padalinkite į dvi lygias dalis. Vieną tešlos dalį sumaišykite su aviečių milteliais, o kitą palikite tokią, kaip yra. Apvalią kekso formą su skyle viduje ištepkite sviestu. Į kepimo formą po vieną šaukštą sudėliokite skirtingų spalvų tešlas. Sudėlioję vieną sluokslį tešlas lengvai sumaišykite mediniu pagaliuku, kad būtų marmurinis efektas, tada uždėkite antrąjį sluoksnį ir vėl lengvai pagaliuku pamaišykite. Kekso formą su tešla pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 45 minutėms. Ar keksas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas jis turi išlikti sausas. Palikite keksą aušti ant grotelių. Paruoškite šokoladinį glajų papuošimui. Karštų garų vonelėje ištirpinkite baltąjį šokolada, kad būtų skystesnis įpilkite kelis šaukštus pieno. Kai šokoladas išsilydys, sumaišykite jį su aviečių milteliais, kad taptų vientisos rausvos spalvos ir gražiai apliekite juo keksą, apibarstykite šaltyje džiovintoimis avietėmis.

5

Mačia žaliosios arbatos ir vanilės keksui tešlą padalinkite į dvi lygias dalis. Vieną tešlos dalį sumaišykite su mačios milteliais, o kitą palikite tokią, kaip yra. Apvalią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Į kepimo formą per patį centrą po vieną šaukštą, vieną ant kito dėliokite skirtingų spalvų tešlas. Nors tešlą dėsite vis į viršų, ji nuo svorio plėsis ir į šalis, natūraliai sudarydama marmurinį efektą. Kepimo formą su tešla pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 45 minutėms. Ar keksas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas jis turi išlikti sausas. Palikite keksą aušti ant grotelių. Paruoškite šokoladinį glajų papuošimui. Karštų garų vonelėje ištirpinkite baltąjį šokolada, kad būtų skystesnis įpilkite kelis šaukštus pieno. Kai šokoladas išsilydys, sumaišykite jį su mačios milteliais, kad taptų vientisos žalsvos spalvos ir gražiai apšlakstykite juo keksą.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su www.ginalasinterjeras.lt

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite