Jautienos kepsniai ant laužo
Sudėtis
- Kepimui:
- 1 kg jautienos nugarinės (būtent nugarinės, kumpis čia niekaip netiks)
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- druskos, šv. maltų juodųjų pipirų, dž. čiobrelių
- bryzelio rūkytos šoninės
- šviežių dašio, rozmarino, čiobrelio ar mairūno šakelių (naudojau kalninį dašį)
- Troškinimui:
- po saują juodųjų serbentų ir vyšnių lapų
- pusės stiklinės raudonojo vyno
Eiga
Jautienos nugarinę supjausčiau centimetro storio gabaliukais ir lengvai juos pamušiau kitu peilio galu (tik lengvai, kad paplonėtų). Iš kilogramo mėsos man gavosi aštuoniolika gabalėlių, kuriuos sumaišiau su prieskoniais ir alyvuogių aliejumi. Kol kūrėme laužą mėsytė trumpai pasimarinavo (apie valandėlę). Kai atėjo laikas čirškinti kepsnius, į kiekvieną jautienos gabalėlį dėjau po šviežią kalninio dašio šakelę bei riekelę rūkytos šoninės ir gabalėlius perlenkiau pusiau, kad įdaras neiškristų. Paruoštus kepsniukus suguldžiau ant grotelių ir ant kaitrių žarijų trumpai apkepiau iš abiejų pusių, kad lengvai apskrustų. Pasiruošiau ketaus puodą (galima naudoti bet kokį puodą, kurio ne gaila statyti į laužavietę), į jį pribėriau juodųjų serbentų ir vyšnių lapų, ant pačio dugno užpyliau šlakelį raudonojo Banrock Station Shiraz Mataro vyno. Į puodą sudėjau apkepusius kepsnius ir penkioms minutėms pastačiau į laužavietę (puodą reikia uždengti dangčiu), per tą laiką vynas nugaravo ir kartu su lapais atidavė savo aromatą mėsai, kuri dar labiau suminkštėjo. Prie kepsnių pateikiau aštrias pomidorų salotas su česnakais.
9 Comments
Ieva
2011-07-27 at 4:14 pmmm foto lb grazios 🙂
Indrė
2011-07-27 at 4:43 pmLabai gražiai ir skaniai atrodo! Tik kad Dobrovolskas kažkurioje pamokoje Kulinarijos studijoje sakė, kad neverta gero vyno pilti troškinimui, tai turbūt aš pagailėčiau 🙂
Anonymous
2011-07-27 at 6:17 pmSu dideliu malonumu perskaitau naujus irasus, zaviuosi Jusu kurybingumu receptuose ir vykusiomis nuotraukomis. Taip pat labai priimtina “sezonines virtuves” filosofija. Kuo nuosirdziausiai linkiu sekmes, nesustoti, nepritrukti ideju 🙂
Boružėlė
2011-07-27 at 7:01 pmSiūlau visad paragauti vyną, kurį pilame į patiekalus. Kam gadinti patiekalą neskaniu vynu? Šlakelis prasto vyno gali labai greitai sugadinti bet kurį patiekalą …
Tas Banrock yra nei šioks nei toks …
Anonymous
2011-07-27 at 11:04 pmgražu, skanu, subtilu, smulkios fotografijų detalės dar labiau padidina apetitą…
Rennie sugeba pristatyti ir vynelius 🙂
Anonymous
2011-07-28 at 6:09 amBoruzelei: del vyno tikrai nesutikciau – teko ragauti sio vyno ir man paliko tikrai gera ispudi. Zinoma, jums galejo ir nepatikti, jei megstate saldesnius vynus. Zodziu, cia jau skonio reikalas. 🙂
Rennie
2011-07-28 at 7:25 amAčiū, Ieva, žinai, taurė vyno leido kūrybiškiau pažvelgti per fotoaparato objektyvą.
Indre, šis vynas nėra toks brangus, kad gaila būtų šlakelio gerai mėsai paskaninti. O ir pasirinkimo kito neturėjau, nes į puodą būtinai reikėjo įpilti skysčio, kad neprisviltų, ežero vandens, juk nepilsi 🙂 Aišku, ideali šeimininė po ranka visuomet turėtų vyno, skirto maisto gamininimui, bet, deja, aš tokia dar nesu.
Anonime Nr.1, labai dėkui už nuoširdų palaikymą.
Boružėle, šis vynas tikrai man patiko. Kadangi dažniausiai vasarą renkuosi baltus arba rausvuosius, o sunkesnius raudonuosius palieku žiemai, taigi buvau nustebinta šio raudono vyno lengvumu ir kartu aromatingumu. Puikus raudomas vynas vasarai, aišku, nereikia tikėtis stebuklingo skonio, nes ir kaina jo nėra aukšta. Šis vynas yra puikaus kainos ir kokybės sąntykio.
Anonime Nr.2, nežinau, ar sugebu vynus pristatinėti, nes mano žinios apie juos nėra labai gilios. Labai mėgstu juos ragauti ir norėčiau pagilinti savo žinias kokioje nors somelje mokykloje :), gal kada nors…
Anonime Nr.3, pilnai sutinku, ir man jis patiko, o dėl skonio ginčytis tikrai sunku…
oditele
2011-07-28 at 4:31 pmvajezau..:))) taip ir atsidarė žandikaulis ir rodos pradėjau jausti skonį..:) nepakartojama!!! 😉
Rennie
2011-07-29 at 6:18 amoditele, 🙂