Žiemos metu lauke ir namuose jaukiai sušildo karštas vynas. Šis vynas kiek kitoks, jis iš Lietuvoje augintų uogų ir kiek atskiestas aromatinga arbata. Toks gėrimas maloniai šildo permirkusias kojas, sustirusias rankas ir nuvargusį kūną bei lengvai svaigina. Gėrimą mėgstu susipilti į termosiuką, tik gaila jis visad pasibaigia per greitai….
Karštas uogų vynas
Sudėtis
- 0,5 l. naminio uogų vyno (arba "Voruta" juodųjų serbentų vyno)
- 0,5 l. stiprios earl grey arbatos
- 1 v.š. džiovintų juodųjų serbentų
- karšto vyno prieskonių (kvapniųjų pipirų, gvazdikėlių, cinamono lazdelės, kardamonų)
- 1 apelsino žievelė (šviežia arba džiovinta)
- 3-5 v.š. rudojo cukraus (žiūrint kokį saldumą mėgstate)
Eiga
Užplikiau stiprią Earl Grey arbatą, kuri suteikia karštam vynui išskirtinį bergamotės skonį ir "numuša" stiprumą.
Vyną (naudojau naminį serbentų vyną, kurio prisigaminame vasara būtent šiam reikalui), bet labai tinka ir lietuviškas "Voruta" juodųjų serbentų vynas. Vyną kartu su visais prieskoniais ir uogomis pašildau, bet neužverdu, tada supilu arbatą bei cukrų ir vėl šildau neužvirdama.
Karštą vyną, jau išjungusi ugnį, uždengusi palaikiau dar kokias 10 minučių, kad prieskoniai jam pilnai atiduotų savo aromatą.
Štai ir viskas, gerkite jį namuose su kvapniais sausainiais, arba šildykitės lauke, kol žiema dar už lango.
6 Comments
Jurgita
2011-02-06 at 12:54 pmEik tu sau, kaip skaniai skamba ir atrodo, paskutinė nuotrauka nuostabi 🙂 Nesugalvočiau vyno su arbata maišyt, atradimas 🙂
O Sartuose niekad nebuvau…
Dalia, Septyni virtieniai
2011-02-06 at 1:55 pmir aš kaip Jurgita suskaičiau kaip atradimą – vynas su arbata! Bus išbadyta!
Ausrra
2011-02-06 at 10:28 pmPuikus receptas. Mes taip pat dažnai žiemą šildom naminį vyną. O Earl grey – viena mano mėgstamiausių, ir nujaučiu, kad tikrai geras derinys su vynu. Reiks išbandyti per Užgavėnes…
Ir į Sartus vis svarstau kurią nors žiemą nuvykti. Tik, kad jau toli, tai toli, reikia ruoštis su nakvyne ir palaukti gražesnio – šaltesnio vasario 🙂
Rennie
2011-02-08 at 9:24 pmBuvau trumpam išvykusi, o sugrįžusi radau tiek komentarų…
Jurgita, ačiū, už gražius žodžius. O Sartuose apsilankyti verta.
Dalia, būtinai išbandyk, kol žiema dar nesibaigė, tikiuosi, tau patiks.
Ausrra, tai ir mano mėgstamiausia arbata. Tikiuosi, kitų metų vasaris leis lenktynėms vykti ant ledo, o tada jau nepraleisk progos.
Anonymous
2011-02-17 at 3:12 pmSveiki,
…labai atidžiai perskaičiau receptą. Ar galima vadinti karštuoju vynu??? Manau tikrai ne nes ir serbentų alkocholinis gėrimas nėra vynas. Vadinkime viską savo vardais. Nes vynas yra gaminamas iš vynuogių, nekalbant apie kitas subtilybes. Taigi, kad gavosi įdomus karštas gėrimas…tai gal. Nes man arbata yra arbata, o kitas gėrimas ir yra kitas gėrimas nemaišant nė su kuo.
Rennie
2011-02-17 at 4:52 pmSveiki, Anonime, labai jau jūs giliai plėtojate vyno temą. Pasitikrinau ką apie tai rašo patys gamintojai http://www.anvynas.lt/content_5_1.html, tai, pasirodo, vaisių-uogų vynas. Pasitikrinau dar http://lt.wikipedia.org/wiki/Vynas, tai irgi rašo, kad vaisinis vynas ir net ryžių vynas gali būti. Tai, turbūt, kalbininkai geresnio pavadinimo dar nesugalvojo. Bet, ačiū, už pastabas, aš pavadinimą ištaisysiu į “Karštas uogų vynas”. Beje, žodį “alkoholinis” jūs parašėte su klaida.