APP/ Kepiniai/ Ruduo/ Visi receptai

Apverstas kriaušių pyragas

Kriaušių pyragų kepu ne tiek ir daug, bet jie ypatingai skanūs. Kriaušes labai mėgstu, dažniausiai jas valgau šviežias, nes jos pačios iš savęs – kaip desertas. Gerai prinokusios ir sultingos kriaušės labiausiai tinkamos valgymui, o štai kietesnės, kurias dar reikėtų panokinti – puikiai tinka įvairiems kepiniams ir pyragams. Šį kartą turguje nusipirkau kelių rūšių kriaušių; minkštesnių – valgymui ir kietesnių – šiam pyragui. Panašų, apverstą pyragą kepu su spanguolėmis. Šis, su kriaušėmis, jo giminaitis, tik cukraus recepte pamažinau, nes kriaušės daug saldesnės nei spanguolės ir vietoj cinamono, kriaušes gardinau maltu kardamonu, kuris joms ypatingai tinka. Prie kriaušių labai tinka ir švieži čiobreliai, jais puošiau jau iškeptą pyragą.

Tai pyragas, kuriam reikia dviejų rūšių cukraus – rudojo cukranendrių ir smulkaus baltojo. Rudasis cukrus keliauja į karamelę, kurioje kepa kriaušės, o baltasis – į pyrago tešlą. Rudasis DanSukker cukrus gaminamas iš cukranendrių, augančių Gajanoje, prie Demeraros upės, ir salose prie Afrikos pakrantės, jis garsėja ypač aukšta kokybe. Šis cukrus yra auksaspalvis, rusvas ypatingo skonio. O smulkus baltasis cukrus „Panevėžio Plius“ yra gamintas tik iš Lietuvoje užaugintų cukrinių runkelių. Tai pats universaliausias cukrus. Kepinių sezonui sezonui prasidėjus, jų abiejų stengiuosi turėti savo virtuvės spintelėse.

Jei dar nebandėte, labai rekomenduoju išbandyti ir šokoladinį kriaušių pyragą su riešutais.

Apverstas kriaušių pyragas

5 votes, average: 3,60 out of 55 votes, average: 3,60 out of 55 votes, average: 3,60 out of 55 votes, average: 3,60 out of 55 votes, average: 3,60 out of 5 (5 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 22 cm kepimo formai
Gaminimo laikas: 60 min.

Sudėtis

  • Reikės:
  • 5 kietesnių kriaušių
  • 35 g sviesto
  • 70 g rudojo "DanSukker" cukranendrių cukraus
  • 1 šaukštelio malto kardamono
  • šviežių čiobrelio šakelių papuošimui
  • Tešlai:
  • 200 g miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 100 g sviesto
  • 2 kiaušinių
  • 120 ml pieno
  • 150 g smulkaus "DanSukker"cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus

Eiga

1

Kriaušes nuplaukite, nulupkite, perpjaukite pusiau ir gažiai išimkite sėklas. Kepimo formos dugne patieskite kepimo popierių, sieneles ištepkite sviestu ir taip išklokite kepimo popieriumi.

2

Į puodą sudėkite pjaustytą sviestą ir kartu suberkite cukrų, pilkite kelis šaukštus vandens ir kaitinkite kartu kol sviestas su cukrumi ištirps, apsijungs ir užvirs. Virkite apie kelias minutes, kol skystis pradės virsti į karamelę, iš karto nukelkite, kad nesudegtų.

3

Paruoštą karamelę dar karštą supilkite į kepimo formą, o ant jos sudėkite pusiau pjaustytas kriaušes, nupjauta puse žemyn. Kriaušes apibarstykite maltu kadamonu.

4

Paruoškite tešlą. Visi tešlai naudojami ingredientai turėtų būti kambario temperatūros. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus išplakite iki standumo su žiupsneliu druskos ir atidėkite. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, kai taps purus suleiskite trynius ir plakite toliau. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Miltų mišinį pakaitomis su pienu pilkite į plakamą sviesto ir trynių masę, kol tešla taps vientisa. Galiausiai atsargiai įmaišykite plaktus baltymus. Paruoštą tešlą užpilkite ant kriaušių, šaukštu palyginkite, kad tešla vienodai pasidengtų.

5

Pyragą kepkite įkaitintoje iki 170 laipsnių karščio orkaitėje apie 40-45 minutes, kol iškils ir iškeps. Ar pyragas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku, įkištas ir ištrauktas jis turi iškilti švarus.

6

Iškepusį pyragą palikite kiek praaušti, tada kepimo formą apverskite, atsekite ją ir nuimkite. Iškepusios kriaušės turi gražiai "tupėti" pyrago viršuje. Pyragą galite puoškite šviežių čiobrelių šakelėmis.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su DANSUKKER LIETUVA

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite