APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Prancūziškas Trijų Karalių pyragas GALETTE DES ROIS

Esu tradicijų žmogus, jaučiuosi laimingesnė, kai mano gyvenime metai iš metų atsikartoja vis tos pačios tradicijos. Štai pavyzdžiui kalėdinę eglutę visada nupuošiame tik po Trijų Karalių, kiek pamenu taip darydavome pas močiutę ir su tėvais, tokiu metu ją nupuošiu ir su savo vaikais. Trijų Karalių šventę stengiuosi paminėti pagamindama šeimai kažką skanaus. Mano močiutė šią dieną visada ruošdavo skrylius su aguonomis aš irgi juos mėgstu šią dieną gaminti, bet kai neturiu laiko paprasčiausiai paruošiu makaronų su aguonų padažu. Pernai šiai dienai kepiau ispanišką Trijų Karalių pyragą Roscón de Reyes. O šiemet iškepiau prancuzišką tradicinį Trijų karalių pyragą Galette des Rois.

Man smagu išbandyti vis naujus, skirtingų šalių tradicinius kepinius, tada bent skoniais ir kvapais galima leistis į kelionę. Prieš kelis metus prancūziška Thierry kepyklėlė organizavo maisto tinklaraštininkų susitikimą, kuriame visi kepėme šį prancūzišką Trijų Karalių pyragą. Tada į kiekviena į pyragą įkepėme po laimingą figūrėlę, o ant pyragų uždėjome karūnas. Šiemet šio pyrago kepimui išsaugotos figūrėlės liko Vilniuje, tai pyragą iškepiau be jų. Galette des Rois iškepti pavyko tikrai skaniai, gražiai ir visai nesunkiai. Jei dar nesate susikūrę savo šeimos Trijų Karalių šventės tradicijų, šis pyragas būtų puikus pasirinkimas!

Prancūziškas Trijų Karalių pyragas GALETTE DES ROIS

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 1 didelis arba 2 mažesni
Gaminimo laikas: 20 min. Kepimo laikas: 25 min.

Trijų Karalių šventei

Sudėtis

  • 500 g bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 1,5 stiklinės maltų migdolų
  • 150 g cukraus
  • 80 g minkšto sviesto
  • 3 kiaušinių

Eiga

1

Sluoksniuotą pirktinę tešlą atitirpinkite, kiekvieną gabaliuką perlenkite pusiau ir gerai iškočiokite. Perkočiota tešla geriau kyla. Ant kepimo popieriaus, pabarstyto miltais, iškočiokite du vienodo dydžio tešlos lakštus, tešlos storis turėtų būti apie 3-4mm. Ant tešlos uždėkite didelę lėškštę, kurią galėtumėte panaudoti, kaip pyrago formą. Tešlą palei lėkštę apipjaukite peiliu, atlikusią tešlą nuimkite. Turėtumėte pasiruošti du vienodo dydžio apskritimus.

2

Paruoškite pyrago įdarą. Riešutus susmulkinkite kapoklėje. Smulkintus riešutus sumaišykite su cukrumi ir išsukite su minkštu sviestu. Du kiaušinius lengvai išplakite ir dalimis supilkite į riešutus su sviestu. Įdarą lengviausia pasiruošti mikserio pagalba.

3

Ant vieno tešlos apskritimo paskleiskite įdarą, kad būtų vienodo storio, o šonai apie kelis centimetrus iš kraštų atliktų švarūs. Paskutinio kiaušinio trynį atskirkite nuo baltymo. Baltymą lengvai išplakite, o į trynį įpilkite 1 šaukštą pieno ir pasiruoškite kiaušinio plakinį pyrago aptepimui.

4

Kiaušinio baltymu aptepkite apskritimo su įdaru atlikusius švarius tešlos kraštus, o ant viršaus gražiai uždėkite antrąjį tešlos apskritimą. Per pyrago vidurį mediniu pagaliuku pradurkite nedidelę skylutę, kad kepant turėtų kur išeiti oras. Rankomis tvirtai užspauskite kraštus. Trynio plakiniu aptepkite paruoštą pyragą. Šakute gražiai apspauskite pyrago šonus, o aštriu peiliuku išraižykite ant pyrago ornamentus. Tešlą reikėtų vos vos įpjauti, aš pyragą sudalinau į 8 dalis ir imitavau "eglutės" ornamentą.

5

Pyragą pašaukite kepti į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę. Iškepusį ataušinkite, supjaustykite ir mėgaukitės Trijų Karalių švente!

Užrašai

Receptas paruoštas pagal www.196flavors.com

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite