APP/ Mėsa/ Pavasaris/ Visi receptai

Kepsninėje keptas viščiukas, kimštas prieskoninėmis žolelėmis

Vištiena, kepta kepsninėje, vienas populiariausių vasaros patiekalų, bet dažniausiai ją kepame supjaustytą gabalėliais, vien sparnelius, šlauneles arba krūtinėlę. Visą vištą dažniau kepame orkaitėje, nei kepsninėje. Šį kartą noriu pasidalinti, kaip skaniai iškepti visą vištą lauko kepsninėje. Aš jau visą mėnesį savaitgaliais vasarnamyje mėgaujuosi kepimu naujoje kepsninėje Big Green Egg. Niekaip negaliu ja atsidžiaugti! Maniškė vidutinio dydžio Medium (joje keptu maistu laisvai užtenka pamaitinti  6-7 žmones). Labai patogu, kad žaliojo kiaušinio  kepsnines galima rinktis pagal savo poreikį ir šeimos dydį nuo Mini iki XXLagre dydžio.  Tokioje kepsninėje iškepti sultingą vištą labai paprasta. Kadangi ji veikia, kaip orkaitė, po gaubtu laisvai galima sutalpinti net stačiai stovinčią nemažą vištą. Vištą kepu ant netiesioginės ugnies, o kad būtų dar sultingesnė ir aromatingesnė, ją pamaunu ant keraminio vištos laikiklio, į kurį įpilu sauso balto vyno. Taip kepant išgaunamas keptos vištos ant butelio efektas, pamenu, mano vaikystėje, mama taip kepdavo  vištą orkaitėje, kad būtų sultingesnė. Į keraminį vištos laikiklį vietoj baltojo vyno galima pilti raudonąjį arba alų, o gal sultis ar paprasčiausia citrinų sultimis paskanintą vandenį, viskas priklauso nuo jūsų sugalvoto recepto ir norimo išgauti keptos vištos skonio. Kadangi šį kartą vištą kepiau su pirmosiomis pavasarinėmis žolelėmis, nenorėjau, kad garuojantis intensyvaus skonio gėrimas permuštų jų subtilų skonį. Baltas vynas vištai su pavasarinėmis žolelėmis suteikė daugiau sultingumo ir skonio spalvų. Dabar, kai daržuose jau sužėlė pirmosios šviežios prieskonionės žolelės, siūlau įprastas džiovintas atidėti į šalį ir kuo daugiau gaminti su šviežiomis. Mano darželyje praeitą savaitgalį jau gausiai žėlė raudonėliai, šalavijai, petražolės, laiškiniai česnakai. Pririnkau jų didelę puokštę. Pusę žolių sutryniau su aliejumi ir citrinų sultimis į žalią padažą, kuriuo gerai ištryniau vištos vidų bei išorę. Likusias žoles prieš pat kepimą sukišau į viščiuko vidų. Garuodamas vynas ir šviežios žolelės viščiuką pavertė labai aromatingu. Šalia vištienos dar iškepiau ir pirmųjų smidrų, bei pateikiau su šviežiais savo daržo ridikėliais. Tai tikras žalio pavasario, keptos vištos receptas!

Kepsninėje keptas viščiukas, kimštas prieskoninėmis žolelėmis

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 6 asmenims
Gaminimo laikas: 3 val.

Sudėtis

  • visa višta apie 2,5 kg
  • ryšelio šviežių raudolėlių
  • ryšelio šviežių petražolių
  • ryšelio šviežių laiškinių česnakų
  • kelių šalavijų šakelių
  • pusės česnako galvutės
  • 4 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
  • 4 šaukštų citrinų sulčių
  • 1 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1 stiklinės sauso baltojo vyno
  • Patiekti:
  • 250 g šviežių smidrų
  • šviežių ridikėlių

Eiga

1

Vištą nuplaukite ir nusausinkite. Raudonėlius, laiškinius česnakus ir petražoles nuplaukite ir nusausinkite. Pusę žolelių atidėkite į šalį, o likusias stambiai supjaustykite ir sukapokite kartu su česnakais, aliejumi, citrinų sultimis, druska ir pipirais, kad gautųsi į pesto padažą panaši šalia aromatinga masė.

2

Paruošta prieskonių tyre gerai iš vidaus ir išorės ištrinkite visą vištą. Prie krūtinėlės esančią vištos odą atsargiai rankomis atitraukite, kad būtų kaip dvi kišenėlės, į jas taip pat prikiškite paruoštos tyrės ir švarių šalavijų lapelių. Taip paruoštą vištą uždenkite maistine plėvele ir statykite nakčiai į šaldytuvą, kad pasimarinuotų. Prieš kepimą vištą iš šaldytuvo išimkite anksčiau, kad sušiltų iki kambario temperatūros, į jos vidų prikiškite atlikusių švarių priskoninių žolelių, jų turi būti tikrai ne mažai.

3

Kepsninę paruoškite kepimui ant netiesioginės ugnies. Į keramikinį vištos laikiklį įpilkite stiklinę balto vyno ir tiek pat vandens. Per naktį pasimarinavusią vištą, prikimštą žalumynų, sodinkite ant keramikinio laikiklio, statykite ant vienkartinės kepimo skardelės ir pašaukite į kepsninę, joje sureguliuokite 180 laipsnių temperatūrą ir kepkite apie 2,5 valandos.

4

Kol kepa višta, pasiruoškite smidrus: nupjaustykite jų galiukus ir plonai daržovių skustuku nuskuskite kotelius. Tomis pačiomis trintomis prieskoninėmis žolelėmis ištrinkite smidrus ir palikte pusvalandžiui kad įsigertų. Juos kepkite kepsninėje ant netiesioginės ugnies, vis pavartydami, apie 10 minučių.

5

Iškepusią vištą patiekite su šviežiais ridikėliais ir keptais smidrais. Prieš pjaustydami vištą iš jos vidaus išimkite sukepusią prieskoninių žolelių puokštę.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite