Ar jau iškepėte kalėdinį brandintą džiovintų vaisių pyragą? Vieni pirmųjų Kalėdoms pyragus pradeda kepti praktiškieji anglai. Tradicija – kalėdinį brandintą džiovintų vaisių pyragą iškepti dar lapkritį – pasklido po visą pasaulį. Aš jau daug metų tradiciškai šį pyragą kepu pirmąjį advento sekmadienį, o likusius tris sekmadienius iki Kalėdų jį sulaistau aromatingu alkoholiu ir brandinu iki pat gruodžio 25 dienos. Anglijoje šie pyragai prieš Kalėdas puošiami saldžia cukraus ar marcipanų mase, bet aš dažniausiai jį palieku „nuogą“ ir puošiu visžalių bruknuolių šakelėmis su uogomis, kurių net žiemą galiu pasiskinti savo gėlyne. Kokių tik šio pyrago versijų nesu išbandžiusi! Knygoje „Sezoniniai skanumynai“ rasite pyrago be miltų ir alkoholio versiją. Norintys išvengti alkoholio, jį gali keisti šviežiai spaustomis apelsinų sultimis, sumaišytomis su aromatinga juodąja arbata.
Prieš keliatą metų atradau šį, labai paprastą receptą, kuriam iš anksto nereikia džiovintų vaisių brandinti, o jo tešlos nereikia nei plakti, nei ilgai minkyti. Dalinuosi šiuo receptu su jumis!
Šį receptą rasite mano kurtoje el. knygoje “Kalėdiniai skanumynai. Europos kepinių tradicijos” , kurią nemokamai galite parsisiųsti iš čia.
Kviečiu žiūrėti filmuotą šio pyrago receptą.
Kalėdoms Į puodą plačiu dugnu suberkite pjaustytą sviestą, cukrų, nuplautus ir nusausintus džiovintus vaisius, smulkiai įtarkuokite citrinos ir apelsinų žievelę, išspauskite ir supilkite vieno apelsino sultis, suberkite cinamoną ir meduolių prieskonius. Viską kaitinkite ant vidutinės kaitros kol pradės kunkuliuoti ir virkite vis pamaišydami dar 10 minučių. Į kaitinimo pabaigą supilkite 120 ml alkoholio ir dar kelias minutes pakaitinkite. Nukelkite puodą ir palikite ataušti. Į atšalusį džiovintų vaisių mišinį suberkite kapotus migdolus, įmuškite 3 kiaušinius ir gerai šaukštu išmaišykite. Miltus atskirame inde sumaišykite su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir maišydami dalimis suberkite į pyrago ruošinį. Pyrago kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Pagal dugno dydį iškirpkite iš kepimo popieriaus apskritimą, o šonuose patieskite iškirptas plačias kepimo popieriaus juostas. Į paruoštą kepimo formą sukrėskite visą tešlą, ją išlyginkite ir pašaukite kepti į įkaitinta 150 laipsnių orkaitę 45 minutėms. Po to temperatūrą sumažinkite iki 140 laipsnių ir pyragą kepkite dar apie 1 valandą, kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas. Jei kepimo forma mažesnė ir aukštesnė kepimui gali prireikti kiek daugiau laiko. Atšalusį pyragą ištraukite iš orkaitės ir iš karto apliekite 3 šaukštais alkoholio. Palikite pyragą pilnai atvėsti ir tik tada išimkite iš kepimo formos. Atšalusį pyragą susukite į kepimo popierių ir foliją, padėkite brandinimui. Jei pyragą kepėte pirmąjį advento sekmadienį, tai likusius tris advento sekmadienius pyragą ištraukite, išpakuokite ir sulaistykite keliais šaukštais alkoholio. Prieš pat Kalėdas pyragą galite papuošti, bet aš dažniausiai jį pateikiu „nuogą“ apdėliojusu visžalėmis bruknuolių šakelėmis su uogomis. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVAKalėdinis brandintas džiovintų vaisių pyragas
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai