APP/ Daržovės/ Ruduo/ Visi receptai/ Žiema

Kugelis su džiovintais baravykais ir varškės padažu su peletrūnais

Ką jau ką, bet kugelį, tikriausiai, kepti mokate geriau už mane. Šį bulvių plokštainį, skanintą džiovintais baravykais, kepėme sename močiutės pečiuje. Prie jo labai tiko varškės padažas su peletrūnais. Kugelis švelniai kvepėjo grybais ir mišku.

Kelias dienas svečiavausi pas tėvus Dzūkijoje. Turbūt kiekvienas žino,  kaip gera pas mamą patinginiauti, o ir maistas mamos juk  pats skaniausias. Mama, šį kartą, kepė dzūkišką kugelio variantą su džiovintais baravykais. Padažą iš varškės su peletrūnais gaminau aš, pagal močiutės receptą, senoje jos virtuvėje, o kepėme daugiau nei 100 metų menančiame pečiuje, kuriame maistą gamina jau ketvirta mūsų karta.

Kugelis su džiovintais baravykais ir varškės padažu su peletrūnais

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 6
Gaminimo laikas: 60 min. Kepimo laikas: 45 min.

Sudėtis

  • Kugeliui:
  • 3 kg bulvių
  • 3 morkų
  • 3 svogūnų
  • 0,5 l kefyro
  • druskos
  • Užspirginimui:
  • 300 g lašinukų
  • 3 svogūnų
  • 1 saujos džiovintų baravykų
  • juodųjų maltų pipirų pagal skonį
  • Padažui:
  • 400 g riebios varškės
  • 2 šaukštų grietinės
  • 10 šaukštų pieno
  • 2 šaukštelių džiovintų peletrūnš
  • druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Eiga

1

Mama dalį kugelio kepė pečiuje, o kas netilpo sudėjo kepti į orkaitę, kadangi pečiuje, šiais laikais, mažai kas kepa, tai aprašysiu kepimo orkaitėje įpatumus.

2

Nuskustas bulves, morkas ir svogūnus mama sutarkavo elektrine tarkavimo mašina, gautą masę užbalino kefyru (kartais pilame ir pieną, bet su kefyru gaunasi dar minkštesnis) ir paskanino druska.

3

Tada keptuvėje užspirgino smulkiai pjaustytus lašinukus, sumetė ir apkepė pjaustytus svogūnus, galiausiai sudėjo išmirkusius pjaustytus grybus bei pagardino pipirais. Paruoštą padažą, dar karštą, supylė į tarkius ir gerai išmaišė.

4

Gautą masę išpilstėme į visus keraminius indus, kiek tik buvo namuose: dvi keramines formeles ir du čenakų indelius. Pirmiausiai, kugelį apie 20 min. apkepėme 220 laipsnių orkaitėje, likusias 40 min. kepėme 180 laipsnių temperatūroje.

5

Kol kugelis kepė aš paruošiau padažą. Šakute ištryniau varškę su druska, pipirais ir peletrūnais, sudėjau grietinę ir masę išsukau mediniu šaukštu, po truputį pyliau pieną ir sukau, kol padažas suskystėjo ir neliko varškės gumuliukų.

Užrašai

P.S. Kugelis, keptas pečiuje, gavosi drėgnesnis ir puresnis už keptą orkaitėje.

 

Gali patikti

26 Comments

  • Atsakyti
    Segebutė
    2011-02-09 at 12:00 pm

    Beskaitant ir į nuotraukas bežiūrint, man net silpna pasidarė :0 Tavo kugelis – tai puikumėlis! Labai norėčiau tokio pečiaus, varinio virdulio, močiutės Dzūkijoje… Žinau, kad įstengsiu pasigaminti tik kugelį. 🙂

  • Atsakyti
    Renata
    2011-02-09 at 12:09 pm

    Kugelis keptas krosnyje jau savaime yra kažkas nepaprasto.. o dar su džiovintais baravykais, ir dar su varškės padažu.. Pavydžiu 🙂

  • Atsakyti
    Rima
    2011-02-09 at 2:50 pm

    Labai skaniai atrodo. Atrodo, net jaučiu baravykų kvapą. O virdulys tai pasakiškas;)

  • Atsakyti
    Citrina ir bulvė
    2011-02-09 at 3:27 pm

    Nuostabu! Ir kugelis, ir balta krosnis, ir kugelis krosnyje, ir kugelis čenakinėje, ir baravykai kugelyje, ir peletrūnas varškėje… 🙂 Dar turime nemažai džiovintų baravykų, tai, manau, rankos greitai tiesis link bulvių ir tarkos 🙂

  • Atsakyti
    Neringa
    2011-02-09 at 4:03 pm

    wow!!!! prasausi pas Tavo tevelius i svecius! 😀
    krosnis atrodo nerealiai, kaip noreciau kugelio ar duonos keptos krosnyje, o dar su grybais ir peletrunais….. 😛

  • Atsakyti
    Asta
    2011-02-09 at 7:05 pm

    Tokį kugelį, keptą krosnyje, aš labai labai noriai ir skaniai valgyčiau. Teko ragauti, jau seniai – neįtikėtina, koks skonio skirtumas! Pavydu baltai 🙂

  • Atsakyti
    Viktorija
    2011-02-09 at 8:19 pm

    Ir aš pasakysiu, ta krosnis puiki! Gaila, abi mano močiutės gyveno Vilniuje, ir viską kepdavo orkaitėje 🙁

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-02-09 at 9:50 pm

    Na, Merginos, ir pradžiuginsiu savo mamą, pranešdama kiek jos virtuvė pagyrų susilaukė.
    Segebute, manau, Lietuvoje tokių pečių dar galima nemažai surasti. Šis patiekalas http://sezoninevirtuve.blogspot.com/2010/11/lenkiskas-blynelis.html irgi buvo kepamas būtent šiame pečiuje.
    Renata, ačiū, pabandyk jį kepti orkaitėje, irgi labai skanu.
    Rima,, o virdulys visai nesenas, tik labai dažnai jau jį šveisti reikia.
    Citrina ir Bulve,ačiū, už pagyrimus kugeliui, pečiui ir varškei su peletrūnais. Būtinai pabandyk.
    Neringa, o mano tėveliai visai netoli Lenkijos gyvena, Druskininkuose. Jeigu kada sugalvosi, rašyk, nes jie pusę namo atostogautojams nuomoja.
    Asta,nepavydėk, gal dar bus progų.
    Viktorija, mano močiutės irgi abi iš Druskininkų miesto, šis namas stovi senamiestyje, kuris prieš 100 metų buvo kaip ir kaimas.

  • Atsakyti
    Dalia, Septyni virtieniai
    2011-02-10 at 1:02 am

    nu kokiu jaukumu viskas dvelkia! Tokia krosnis kai kūrenasi, vien nuo malkų spragsėjimo gera darosi, tai ne kokia et katilinė…
    ir kugelio kugelio kugelio norisi

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-02-10 at 7:42 am

    Dalia, man irgi labai patinka kaip pečius ūžia nuo malkų spragsėjimo, nepaprastas jaukumas, tada ir suprantu tikrąjį ugnies šventumą.

  • Atsakyti
    Ausrra
    2011-02-10 at 10:12 am

    Nuostabiausias kugelis, vaizdai dar puikesni. Sužinojau, kad pilama kefyro, norėsiu išbandyti. Puikus įrašas :0)

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-02-10 at 11:37 am

    Ačiū, Ausrra, išbandyk, tikiuosi, tau patiks.

  • Atsakyti
    Vika
    2011-02-10 at 2:34 pm

    Oi Rennie, dabar aš nagus graušiuos kad neišbandžiau tos krosnies kai pas tavo tėvelius atostogavau 🙂 tikiuosi pavyks klaidą ištaisyti 🙂 Va kefyras buvo naujiena kūgelyje, nes aš dedu grietinę, išbandysiu ir kefyrą.

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-02-10 at 5:07 pm

    Na, kaimynele, teks tau dar kartą atvažiuoti. Tikiuosi kugelis su kefyru tau patiks. Linkejimai.

  • Atsakyti
    Neringa
    2011-02-10 at 5:57 pm

    Rennie, Druskininkuose vyras dar nebuves, gal reiks suorganizuoti kada kokia iskyla, kai i LT vaziuosim, tada butinai rasysiu, noriu savo akim pamatyti ta peciu 🙂

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-02-11 at 3:53 pm

    Būtinai rašyk, jeigu atvažiuosi šaltuoju metų laiku, tai ir pati pečių isbandyti galėsi.

  • Atsakyti
    aguonele
    2011-02-13 at 12:12 pm

    Va va, visa savaite noriu pagirti peciu ♥♥♥ jau tokia jaukuma dvelkia… mmh… pamenu ir as kokius mociute is panasaus peciaus gardumynus traukdavo: bulkas, duonyte, kugelius ir t.t. ai, kokie mes is tikruju modernus tapome… jauciu nemokeciau as tokiam peciui kepti.
    p.s. o kugeli irgi is krosnies tokios valgiau.Pasaka!Tirpsta burnoje.Bet sveciuos ir siaip maistas skanesnis :))

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-02-17 at 8:44 pm

    Ačiū, Aguonėle.

  • Atsakyti
    Reda
    2011-03-30 at 4:11 pm

    Kaip faina, užsukau kugelio pasižiūrėti pas Jus,o paskaičiusi matau, kad šaknys Jūsų iš Druskininkų:), oi gėris šis miestas, aš taip pat iš ten kilusi, ir vyras, tik baigusi mokslus iškeliavau Kaunan, bet dažnai važiuojam į tėviškę, gera sugrįžti:)
    O pas mano močiutę, kuri gyvena netoli Liškiavos irgi yra štai toks pečius, didžiausią gėrį, kurį iki šiol pečiuje ji kepa, tai irgi kugelis, su gan stora plutele toks gaunasi:). Kita močiutė iš Vilkiautinio kepdavo bandas ant džiovinto kopūsto lapo, tai nerealus gėris, dabar ir nealkana, bet seilės tysta nuo prisiminimų. Tai turbūt pats skaniausias pečiuje keptas patiekalas.:)
    Va, pasidalinau ir aš skaniais prisiminimais, džiugu žinoti kad esam iš to paties krašto:)

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-04-08 at 7:50 am

    Reda, labai pradžiuginai. Man labai patinka Liškiava, o ir Vilkiautinis juk prie pat jos. Žaviuosi Liškiavos bažnyčia, kurioje buvo krikštinta mano duktytė ir apylinkės ten nerealios. Dzūkiška virtuvė pasakiška, tokia jauki ir paprasta, gal ir tu kokį patiekaliuką iš savo vaikystės pagaminsi. Sekmės tau!

  • Atsakyti
    Anonymous
    2011-12-08 at 12:29 pm

    O ar aš kažko nepastebėjau, ar tikrai nereikia nuspaust tarkių? Kepiau vakar, bet kažkas nesigavo..

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-12-12 at 12:02 pm

    Nežinau, bent jau mes tai tarkių nenusunkinėjam. O kas būtent gavosi ne taip?

  • Atsakyti
    Anonymous
    2011-12-12 at 7:38 pm

    Niekaip neiškepė, nors ir kepiau apie pora valandų, liko labai skystas ir jautėsi žalių bulvių skonis, tarkiai. Buvau supilsčius į molinius indelius, kokių 4cm gyliu.

  • Atsakyti
    Rennie
    2011-12-13 at 8:48 pm

    Na, tikrai niekaip nesuprantu, kodėl tokiuose negiliuose indeliuose net per kelių valandų kepimą kugelis neiškepė. Gal temperatūra orkaitės buvo per žema? Beja, o kaip jūs bulves tarkavote?

  • Atsakyti
    Mirtishe
    2012-02-10 at 9:32 pm

    Lyg ir laikiausi temperatūros nurodymų, iš pradžių 220, po to sumažinau iki 180 laipsnių.. O bulves tarkavau ranka, per smulkią tarką, gali būti dėl to? Nes labai jau daug to tarkių skysčių gavosi. Et, buvo – pražuvo.. Tik ką suruošiau Jūsų tortą su aguonomis, cinamonu ir apelsinais, tikiuosi viskas pavyko šį kartą! Bėgu kirpti snaigę papuošimui 🙂

    • Atsakyti
      Rennie
      2012-02-13 at 10:36 am

      Ką jau dabar padarysi 🙂 Greičiausiai dėl to tarkavimo, nes kai sutarkuoja tarkavimo mašina, masė būna vientisa ir sulčių ne per daugiausiai. Tikiuosi, tortas gavosi skanus 🙂

    Komentuokite