Gaminu/ Pavasaris

Planuojame šventinį meniu: VELYKINIAI SKANUMYNAI

Be kokių skanumynų jūs neįsivaizduojate saldaus Velykų stalo? Man Velykos, ne Velykos be pyragų su varške ir šokoladu! Jei kalėdinius skanumynus kvepinu šildančiais prieskoniais ir barstau aguonomis (staipsnį apie kalėdinius skanumynus rasite čia), tai velykinius skaninu šokoladu ir varške. Pagal tai atrinkinėjau ir receptus velykiniam knygos “Nostalgiški skanumynai” skyriui. Šioje knygoje rasite: naminį pyragą Draugystė, varškės pyragą su cukatomis ir razinomis, mėtomis ir žaliosiosmis citrinomis kvepiančias romo bobas, tortą Mozaiką ir morenginius pyragaičius su citrininiu kremu. Pačią knygą už velykinę kainą galite įsigyti mano tinklaraščio knygynėlyje.

Į modernesnių skanumynų knygą “Sezoninių skanumynų istorijos” Velykoms įtraukiau: mačios tiramisu ir velykinį pistacijų keksą, šaldytą trijų spalvų šokolado tortą, varškės pyragą su citrininiu kremu bei rikotos tortą su kvapniosiomis našlaitėmis. Šią knygą irgi galite rasti mano bloge.

Pradėsiu nuo skanumynų su varške. Tinklaraštyje per 10 gyvavimo metų sukaupiau ir dalinausi šiais Velykoms tinkančiais receptais:

  1. Velykė arba dar kitaip vadinama paskha tiks tradiciniam velykiniam stalui. Jos kepti nereikės, ji gaminama, kaip varškės desertas.

2. Tradicinis velykinis varškės pyragas su razinomis ir cukatomis patiks tikriems varškės mėgėjams. Šis pyragas iš nostalgiškų skanumynų knygos.

3. Varškės keksas su šaldytomis uogomis tiks norintiems išsikepti skanumyną greitai ir skaniai. O ir sunaudoti atlikusias šaldiklyje šaldytas uogas jau pats laikas!

4. Tinginio varškės tortas bus tikras išsigelbėjimas tinginukams. Nors jis ir tinka įvairioms progoms, bet vis keisdami jo priedus galėsite lengvai pritaikyti įvairioms šventėms.

5. Morkų ir riešutų tortas su rikotos kremu tiks netoleruojantiems glitimo, nes jo biskvitas kepamas su maltais migdolais. Labai gardus, jo receptą rasite ir mano knygoje “Gero maisto dienoraštis. Ruduo”

6. Blynų tortas su varškės kremu ir karamele yra paprastas, bet labai ne prastas. Juo šeimą pradžiuginsite iškepę Velykų pusryčiams.

Na, o dabar apie šokoladinius skanumynus, kurie, kaip ir šokoladiniai kiškiai, neatsiejami nuo Velykų. Rekomenduoju išbandyti šiuos:

  1. Šokoladinis sūrio pyragas su imbierais patiks tikriems šokolado gerbėjams, imbieras tik sustiprina šokolado skonį.

2. Dzūkiška grikinė boba, aplieta šokoladu tiks senosios virtuvės mylėtojams. Grikių miltai ir šokoladas – puikus duetas.

3. Šokoladinė dešra arba tinginys itališkai, dar galėtų būti pavadintas šventiniu tinginiu, nes be mums įprastų ingredientų į jį maišomas tamsus šokoladas, pistacijos, migdolai, lazdynų riešutai.

4. Šokoladinis tortas su avokadais visai netradicinis, bet labai skanus. Jam biskvitas kepamas iš ryžių miltų, o kremas maišomas iš avokado ir šokolado. Receptas be glitimo ir be laktozės.

5. Šokoladinis pyragas su alyvuogių aliejumi kepamas vietoj įprasto sviesto naudojant ypač tyrą alyvuogių aliejų.

6. Šokoladinis burokėlių pyragas jau daug metų vienas populiariausių mano blogo receptų, jei dar nebandėte labai rekomenduoju.

7. Tortas “Naujiena” dar vienas nostalgija kvepiantis kepinys, kurio kremas maišomas su kakava ir šokoladu.

Jei reikėtų sugalvoti dar vieną kategoriją velykiniams kepiniams, išskirčiau pavasariškai geltonos spalvos kepinius, kurie primena kiaušinių trynių geltonumą ir skaisčią pavasarinę saulę. Tai galėtų būti šie:

  1. Netikras Napoleono tortas su citrininiu kremu dar vienas receptas norintiems kuo mažiau suktis virtuvėje.

2. Apverstas džiovintų abrikosų pyragas  iš pyragų su alyvuogių aliejumi serijos. Labai gardus!

3. Jogurtinis keksas su citrinomis iš sezoninių skanumynų knygos, drėgnas ir saldžiarūgštis.

4. Apelsininis keksas puikiai tiks Velykoms ir apelsinų sezono uždarymui! Jis be laktozės.

Kalbėdama apie velykinius kepinius, dar norėčiau užsiminti apie velykinius sausainius, kurie taip patinka vaikams: pūšnūs velykiniai sausainiai ir pavasariniai paukštukai ant pagaliukų. O iš karto po Velykų, iš atlikusių margučių, rekomenduoju išsikepti sausainių su virtais kiaušiais. Nustebsite kokio jie gero skonio!

Na, o jei Velykoms norėsite paruošti valgomų dovanų, rekomenduoju pagaminti citrininio kremo “Lemon curd” arba naminio šokoladinio riešutelos kremo alla “Nutella”.

Norinčius receptus jaukiai skaityti ir vartyti knygose, kviečiu užsukti į mano blogo knygynėlį, iš kurio visos knygos iškeliauja pasirašytos ir su asmeninėmis dedikacijomis. Laikas džiaugtis pavasariu ir švęsti Velykas!

Komentarai

Komentuokite