APP/ Ruduo/ Visi receptai/ Žuvys

Keptas upėtakis orkaitėje su žolelėmis ir citrinomis

Savaitgalio pietums stengiuosi kuo dažniau gaminti žuvį. Manau, kad mes valgome tikrai per mažai žuvies. Todėl šeimą nors kelis kartus per mėnesį lepinu kokybiškos žuvies pietumis.

Rudeniui atėjus, įpratau kas antrą savaitę iš elektroninio turgelio Merkio produktai užsisakyti Lietuvoje užaugintų ir pagamintų produktų. Į savo pirkinių krepšelį visada įsimetu ir šviežios žuvies. Paskutinį kartą užsisakiau skrostą vaivorykštinį upėtakį, natūraliai užaugintą Lietuvoje. Šios žuvys atsakingai auginamos žuvininkystės ūkyje, kuriame nenaudojami jokie antibiotikai, hormonai ar kitokie augimą skatinantys priedai, o upėtakiai maitinami tik ypač kokybiškais pašarais. Kadangi žuvys ruošiamos tik pagal išankstinius užsakymus, tai visada atkeliauja labai šviežios. Mano gauto upėtakio akys buvo skaidrut skaidrutėlės, o jis pats maloniai kvepėjo šviežia žuvimi. Merkio produktus dažniausiai užsisakinėju savaitės pabaigoje, kai būna pats didžiausias pasirinkimas, o jau kitos savaitės ketvirtadienį užsakytą lauknešėlį gaunu tiesiai į namus. Paskutinį kartą dar užsisakiau karštai rūkytą upėtakį, rūkytų unguriukų, lietuviškos jautienos antrekotų, prigriebiau vietinių lazdynų riešutų, brandinto “Sūrio džiazas” sūrio. Kai iš Merkio produktų gaunų užsakymą, tai į turgų eiti jau ir nebereikia, galiu iš karto gaminti virtuvėje. Linkiu skanių savaitgalio pietų!

Keptas upėtakis orkaitėje su žolelėmis ir citrinomis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 4 asmenims
Gaminimo laikas: 15 min. Kepimo laikas: 30 min.

Savaitgalio pietums

Sudėtis

  • 1,5-2 kg šviežio Merkio upėtakio
  • 1 svogūno
  • 2 citrinų
  • ryšelio šviežių petražolių
  • kelių peletrūno šakelių
  • kelių čiobrekio šakelių
  • rozmarino šakelės
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • ypač tryto apyvuogių aliejaus apšlakstyti
  • Pankolių ir apelsinų salotoms:
  • 1 pankolio
  • 1 apelsino
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • ypač tryto apyvuogių aliejaus apšlakstyti

Eiga

1

Upėtakį nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Žuvį apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

2

Prieskonines žoleles kuo smukiau sukapokite, o svogūną smulkiai supjaustykite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Abi citrinas plonai supjaustykite riekelėmis.

3

Žuvies vidų įdarykite prieskoninių žolelių mišiniu ir išklokite vienos citrinos riekelėmis. Antrosios citrinos riekeles sudėliokite ant žuvies nugaros, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje apie 20-30 minučių, kol žuvis apskrus ir gerai iškeps.

4

Kol žuvis kepa, paruoškite pankolių-apelsinų salotas. Pankolius perpjaukite pusiau, išimkite jų kietesnę šerdį ir supjaustykite kuo plonesnėmis riekelėmis. Apelsiną nulupkite, išpjaukite jo skilteles taip, kad butų be odelių, nuo pjaustymo atlikusias apelsino sultis supilkite ant pankolių. Pjaustytus pankolius ir apelsinų skilteles apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais, smulkintomis pankolių šakelėmis.

5

Iškepusią žuvį apibarstykite smulkintomis pankolių šakelėmis, pateikite su pankolių ir apelsinų salotomis. Skanių savaitgalio pietų!

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su merkio.lt

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite