Gaminu/ Ruduo

MOLIŪGŲ SEZONUI: skaniausi receptai su moliūgų tyre

Kartu su moliūgais ateina ir moliūgų tyrės sezonas. Jos parduotuvėse nusipirkti dar negalime, bet už tai galime nesudėtingai pasigaminti namuose. Kai prapjaunu labai didelį moliūgą, visada dalį jo iškepu ir pagaminu moliūgų tyrę, kurią iki savaitės galiu laikyti šaldytuve arba užšaldyti vėlesniam naudojimui. Yra keli moliūgų tyrės gaminimo būdai:

  • dažniausiai tyrę gaminu perpjovusi didelį moliūgą, kurio sėklas išskaptuoju ir į jo ertmė, kaip į indą, pripilu vandens bei kepu su visa žieve orkaitėje. Iškepusį moliūgo minkštimą belieka tik šaukštu išskaptuoti ir sutrinti į vienisą tyrę. Šį moliūgų tyrės gaminimo būdą esu aprašiusi savo knygoje “Gero maisto dienoraštis. Ruduo”, jį rasite ir bloge šiame baziniame recepte.
  • moliūgą tyrei galima kepti ir jį apvertus išskapuotaja pusę į apačią, kaip kalnelį, prieš tai patepus jį aliejumi.
  • šiemet pirmą kartą išbandžiau moliūgą kepti ir multifunkciniame puode, naudodamasi greitpuodžio funkcija. Moliūgas kuo puikiausiai iškepė vos per 20 minučių. Kaip tai dariau, nufilmavau ir išsaugojau Instagram highlights’uose pavadinimu “InstantPot”.

Nesvarbu kokiu būdu moliūgas tyrei buvo iškeptas, jo minkštimą būtinai reikia sutrinti t.y. sublenderiuoti į vientisą masę. Tokią tyrę iki 5 dienų galima laikyti šaldytuve arba užšaldyti iki pusės metų šaldiklyje. Norint, kad tyrė būtų kuo sausesnė ją reikėtų per naktį nuvarvinti tankiame kiaurasamtyje arba sūrmaišyje. Nustebsite, kiek daug skysčio nutekės iš moliūgų tyrės. Pyragams ir virtiniams geriau rinktis kuo sausesnę, gerai nuvarvintą moliūgų tyrę. Jei moliūgų tyrė bus per drėgna, pyragai gali neiškilti, o į moliūginius virtinius prireiks berti daug daugiau miltų.

Pats populiariausias ir mėgstamiausias mano šeimos patiekalas, pagamintas su moliūgų tyre tai – moliūginiai virtiniai Gnocchi su šalavijų sviestu. Jų receptą bloge surašiau beveik prieš 9 metus, o šiemet atnaujinau recepto nuotraukas.

Moliūgų tyrę galima panaudoti ir makaronų padažo gaminimui. Rekomeduoju išbandyti greitai pagaminamus vieno puodo makaronus su moliūgų padažu ir labai gardžius makaronus su toskanietišku moliūgų padažu.

Rudenį galima išvirti labai sezonišką čili troškinį su moliūgais, jį valgant net sunku bus atspėti, kad jame yra moliūgų.

Iš anksto paruoštą moliūgų tyrę galima panaudoti greitai paruošiamai moliūgų tyrės ir konservuotų pomidorų sriubai. Ją virdama užtrunku vos 15 minučių.

Vienas iš skaniausių mano kepinių su moliūgų tyre yra Moliūgų duona su razinomis iš mano pirmosios knygos “Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus”. Tokia duona tinka prie brandintų sūrių ar paprasčiausiai užsitepus sviestu prie arbatos, vietoj pyrago.

Lietingiems rudens savaitgalio pusryčiams rekomenduoju išbandyti moliūginius blynus su obuoliais. Tai tikri sezoniniai pusryčiai!

Visiems smaližiams turėtų patikti bandelės “Moliūgėliai” ir cinamoninės moliūginės bandelės. Jos labai aromatingos ir švelniai gelsvos spalvos.

Keksiukų mėgėjams rekomeduoju išbandyti moliūginius varškės sūrio keksiukus arba mano blogo senbuvius paprasčiausius moliūginius keksiukus.

Moliūgų tyrė praturtins jūsų kepamus pyragus! Mano tinklaraštyje galite rinktis iš pyrago su moliūgais ir šokoladu, aromatingojo apelsininio moliūgų kekso ar amerikietiško stiliaus moliūginio pyrago su sūria karamele.

O šis moliūgų ir varškės pyragas yra vienas iš populiariausių mano blogo receptų. Jis vertas didžiausių pagyrų!

Jei išsivirėte didesnį kiekį moliūgų tyrės labai rekomenduoju išbandyti moliūgų sviestą. Tai tirštas ir aromatingas moliūgų džemas, kuris tiks ne tik prie blynų, bet ir prie sūrių. Moliūgų sezono metu jo stengiuosi kuo dažniau turėti šaldytuve.

Iš moliūgų tyrės galima pasiruošti net aromatingus moliūginius ledus! Labai neįprastas, bet tikrai skanus desertas iš moliūgų tyrės.

Savo knygoje “Sezoninių skanumynų istorijos” kepiniams su moliūgais paskyriau atskirą skyrių. Ten rasite šiuos skanumynus, kepamus su moliūgų tyre:

  • Moliūgų pyragas su apelsinais ir alyvuogių aliejumi
  • Kokosinis moliūgų pyragas
  • Moliūgų tortas su bananais

Gražaus ir sveiko moliūgų sezono!

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite