Aromatingas ir drėgnas citrininis keksas, kuriam drėgnumo suteikia suliejimas citrinų sultimis. Gabalėlis tokio kekso ne tik skanus desertas, bet ir nemaža vitamino C dozė. Šį keksą geriausia iškepti ir sulieti iš vakaro, o valgyti kitą dieną, nes tada sultys spės pilnai susigerti, o kekso ir citrinos sulčių skoniai pilnai apsijungs.
Kai už lango taip šalta norisi kažko skanaus. Šaltasis metų laikas niekaip neatsiejamas nuo citrinų, jos gaivios, pakelia nuotaiką ir stiprina imunitetą. Savaitgaliui kepiau citrininį keksą, kurį suliejau citrinų sultimis ir jis tapo drėgnas bei gaivus. Pilnai ataušusį keksą perkėliau į tortinę (jis tikrai to vertas) ir atsargiai supjausčiau. Saldžiarūgštis ir drėgnas keksas maloniai tirpo burnoje ir prašyte prašėsi arbatos su citrina. Tai labai žiemiškas savaitgalio kepinys, kurį tikrai rekomenduoju išbandyti.
Citrininis keksas
Sudėtis
- 220 g sviesto (kambario temperatūros)
- 220 g. cukraus
- 270 g. kvietinių miltų (naudojau 405D rūšį)
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 0.5 a.š. vanilinio cukraus
- 4 kiaušiniai (geriau naminiai)
- 4 v.š. pieno
- 2 citrinų smulkiai nutarkuota žievelė
- Kekso suliejimui:
- 2 citrinų sultys
- 170 g. cukraus
Eiga
Pirmiausiai įšildžiau orkaitę iki 160 laipsnių. Maišytuve gerai išsukau sviestą, pieną, cukrų, kiaušinius, citrinų žieveles ir vanilinį cukrų.
Kai masė tapo vientisa subėriau miltus ir kepimo miltelius. Gerai išsuktą tešlą supyliau į kekso formą, išklotą kepimo popieriumi.
Keksas kepė 50 minučių, kadangi mano kepimo forma aukštoka, jeigu kepsite žemesnėje, tai iškeps per 35-40 min. Prieš išimant kepinį patikrinkite pagaliuku ar jis vienodai iškepęs šonuose ir per vidurį.
Kol keksas kepė iš citrinų išspaudžiau sultis ir sumaišiau jas su cukrumi (cukrus neturi visiškai ištirpti sultyse). Iškepusį keksą dar šiltą ištraukiau iš formos, uždėjau ant grotelių kartu su kepimo popieriumi ir suliejau paruoštu citrinų užpilu. Lieti reikėtų neskubant, atsargiai leidžiant sultims susigerti dar į šiltą kepinį. Jeigu susidarys nedidelis sulčių perteklius ant kepimo popieriaus, nebijokite, keksas jį aušdamas sugers. Kepinio viršų sutepiau dar neištirpusiu sultyse cukrumi, kuris pasitarnavo kaip papuošimas.
17 Comments
Ausrra
2011-01-28 at 2:11 pmSkamba gardžiai ir kvapniai. Mėgstu citrusinius ir ryškią jų spalvą, lyg atgaivą. Neveltui pats jų sezonas, kai pas mus žiema…
Rennie
2011-01-28 at 4:30 pmO aš žiemą negaliu be citrinų gyventi, man į jas tik pasižiūrėjus nuotaika pakyla. Keksiukas, kaip tikras citrinukas, gaivus ir sultingas gavosi.
Jolanta
2012-01-22 at 9:53 amDaug kartu kepiau jusu keksa!!! Visiems taip patinka, kad recepto praso!
Siandien tecio gimtadienis – keksas vaziuos kartu :))) Ir tuo paciu dar viena savo draugui kepsiu, jis dievina sita keksa !
Aciu!
Rennie
2012-01-23 at 11:33 amJolanta, kaip malonu girdėti 🙂 Mano sūnus jį irgi tiesiog dievina, visad prašo, kad būtent citrininį, o ne kokį kitokį keksą kepčiau. Dėkui, kad parašėte 🙂
Jolanta
2012-01-23 at 7:49 pm:))) As dar, zinot, kartais idedu dziovintu abrikosu prie razinu. Labai skanu!
Rennie
2012-01-24 at 12:01 pmReiks kada pabandyti, nes aš dažniausiai įberiu aguonų, kurios prie citrinos labai tinka 🙂
Citrina ir bulvė
2012-02-10 at 5:32 pmKaip citriniškai atrodo 🙂 Suviliojo, būtinai reiks išbandyt.
Rennie
2012-02-13 at 10:33 amBūtinai išbandykite, jis vienas mėgstamiausių mano keksų 🙂
Citrina ir bulvė
2012-02-23 at 11:02 amVakar išbandėme! Nuostabus ir tikrai vertas torto vardo 🙂 Iš pradžių jis man kiek lėtai kilo, tad pabijojau, kad gali neiškilti, bet galiausiai viskas puikiai pavyko. Lėtai, bet užtikrintai 😉 Pagardinimui įbėriau aguonų, o tas suliejimas citrinų sultimis, sakyčiau, tikras pyrago “vinukas” 🙂 Supernis, ačiū už receptą.
Rennie
2012-02-23 at 10:12 pmAguonos šiame pyrage labai tinka. Džiaugiuosi, kad tau patiko 🙂
ausra
2013-03-18 at 8:41 pmSuper keksas!!! Tikra vit. C bomba 🙂 ir pavyko is pirmo karto! Aciu uz recepta.
Simona
2013-04-02 at 8:21 amNuostabiai skanus keksas! Kepiau pirmą kartą ir pavyko puikiai! Visiems rekomenduoju! 🙂 Ačiū už receptą 🙂
Citrininis keksas - Kulinarija | Neringos blogas
2013-04-19 at 10:11 am[…] Recepto šaltinis: Sezoninė virtuvė […]
Rasa
2013-12-14 at 6:39 pmNuostabus keksas! Suliejimui deciau per pus maziau cukraus, kiek saldoka…bet labai gardus 🙂
Goda
2014-07-30 at 3:20 pmLabai skanus keksas , tačiau man neiškilo ;/ , gal žinote kas galėjo būti netaip ? (Nesu patyrusi kepėja 😀 )
Rennie
2014-07-30 at 4:26 pmGal kartais prieš tai miltų nesumaišėte su kepimo milteliais arba jų neįpylėte? Patariu prieš supilant į tešlą miltus gerai išmaišyti su kepimo milteliais. Man šis keksas visad gaunasi labai skanus 🙂
Tori
2016-04-10 at 6:31 pmLabai superinis keksas
Aciu labai uz receptuką ,bandykit kas nebandėte labai skanu!!!!