APP/ Kepiniai/ Visi receptai

Kvietinė raugo duona su riešutais ir džiovintais vaisiais

Raugą šiai duonelei gavau iš savo kaimynės. Ji raugą gavo iš savo draugės, o draugė iš savo draugės… Taip šis raugas plinta ir keliauja iš vienos virtuvės į kitą, iškvepindamas vis naujus namus šviežia duona.

Kadangi kvietinio raugo duonelei pati neruošiau, tai pasidalinsiu informaciją, kaip jį paruošti tiems, iki kurių šis raugas dar neatkeliavo.

„Paprasto raugo paruošimas

1 ind. rupių ar pilno grūdo miltų sumaišome su 1 ind. vandens. Indą uždengiame servetėle ar subadyta maistine plėvele ir padedame šiltai (apie 25 oC) rūgti 72 val. (3 paroms). Kiekvieną dieną pamaišome raugą. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susiformuoja burbuliukai, jaučiamas švelnus raugo kvapas…

Kaip ruginį raugą paversti kvietiniu ir atvirkščiai

Imame turimą raugą ir kelis kartus jį „pamaitiname“ norimos rūšies rupiais miltais…“

Ištrauka iš knygos „Kepame duoną namuose“

Kaip ruošti ruginį raugą esu aprašiusi ruginės duonos su vaisiais ir ruginės duonos su daigintiniais receptuose. 

Kvietinė raugo duona su riešutais ir džiovintais vaisiais

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
Kiekis: 2 kepalai duonos
Gaminimo laikas: 24 val. rūgimas Kepimo laikas: 45 min.

Sudėtis

  • Pirmam žingsniui:
  • 0,5 l. išrūgusio raugo
  • 5 saujos kvietinių miltų
  • 3 saujos kmynų
  • 3 v.š.cukraus
  • 1 v.š. druskos
  • Antram žingsniui:
  • plakinys, išrūgęs po pirmojo žingsnio
  • 2 kg. kvietinių miltų (naudojau 550D)
  • 1 st. cukraus
  • 200 g. džiovintų vaisių (slyvų ir abrikosų)
  • 0,5 st. natūralių obuolių sulčių
  • 200 g. lazdyno riešutų
  • aguonų (apibarstymui)

Eiga

1

Į dubenį subėriau pirmam žingsniui skirtus miltus, kmynus, druską ir cukrų, bei viską užpyliau verdančiu vandeniu (1,7 l). Miltus labai gerai išmaišiau su vandeniu, kad neliktų sausų miltų. Kai masė praaušo, ją gerai sumaišiau su gautuoju raugu. Paruoštą masę palikau 12 val. ant šildomų grindų (arba kitoje šilčiausioje namų vietoje) kad išrūgtų. Karts nuo karto ją pamaišant ir stebint, kaip vyksta rūgimas. Mano plakinys pilnai išrūgo per naktį.

2

Džiovintus vaisius nuploviau ir užmerkiau nakčiai obuolių sultyse. Lazdyno riešutus lengvai paskrudinau sausoje keptuvėje, kai jie praaušo pirštais trindama nulupau luobelę nuo riešutų.

3

Kai plakinys išrūgo, atsidėjau jo pusė litro kitam kartui ir pastačiau į šaldytuvą, kuriame jis gali išbūti iki 10 dienų. Po to galėsiu kitą kartą, kepdamą duoną, jį panaudoti.

4

Likusį plakinį sumaišiau su cukrumi ir visais miltais, skirtais duonai. Duonos tešlą gerai išminkiau rankomis dideliame inde. Kai tešla jau buvo pilnai išminkyta, ją sumaišiau su išmirkusiais vaisiais ir skrudintais riešutais. Tešlą padalinau į dvi dalis ir sudėjau į aliejumi išteptas kepimo formas, bei palikau 12 valandų, kad iškiltų. Kadangi tešlą maišiau ryte, tai vakare ji jau buvo pilnai iškilusi. Iškilusią duonelę apibarsčiau aguonomis.

5

Duoną kepiau įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes, kol duona apskrudo ir pilnai iškepė. Iškepusią duoną aušinau ant grotelių, o ant viršaus uždengiau drėgną rankšluostėlį, kad praaušus plutelė būtų minkštesnė.

6

Iš vakaro iškeptą duonelę skanavome jau kitą rytą pusryčiams.

Gali patikti

2 Comments

  • Atsakyti
    Mindaugas
    2013-02-05 at 12:47 am

    Sava duona, tikras gėris, ar ne? Aš dabar kas savaitę kepu duoną 🙂 Kaip tik šiuo metu užminkiau bagetę 🙂 ryt kažkas bus skanaus arba…

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-02-05 at 2:28 pm

      Mindaugai, tikiuosi, tavo bagetė iškepė skaniai 🙂 Mačiau ir tu kažką panašaus iš šio augo kepei…

    Komentuokite