Ši duona ypatinga. Jos vidus geltonas ir tankus, plutelė traški bei kvepianti sezamais, o pats duonos kepalas sunkus. Sicilietiškos duonos (Pane Siciliano) kepimui naudojami gelsvi ir rupūs kietagrūdžių grūdų miltai, itališkai „Semola di Grano Duro“. Kai viešėjau Sicilijoje, šios duonos niekaip negalėjau atsivalgyti. Su ja susiję patys šilčiausi ir skaniausi mano atsiminimai. Siciliečių bandydavau klausti, kaip kepama ši duona ir kodėl jos vidus toks geltonas, jie tik gūžčiojo pečiais ir atsakydavo, kad paprastai su miltais ir vandeniu. Išsiaiškinusi sužinojau, kad būtent „Semola di Grano Duro“ miltai suteikia duonai sunkumo, traškumo ir gelsvos spalvos. Lietuvos prekybos centruose šie miltai pasirodė tik visai neseniai, aš pirkau „Divella Durum Wheat Semolina“.
Šiandien šv. Agotos arba duonos garbinimo diena. Šią šventę žinau nuo vaikystės, nes ją visad minėdavo močiutė. Kažkaip tik niekad nesusimastydavau, kas slypi už tos šv. Agotos. Pasirodo, šv. Agota yra kilusi iš Sicilijos, jos istorija yra labai žiauri ir liūdna, nenorėčiau jos čia pasakoti, jei įdomu, galite pasiskaityti apie ją čia . Šiemet duonos ir šv. Agotos garbei iškepiau skaniąją sicilietišką duoną. Kaip gaminti šią duoną galite pamatyti šiame filmuotame recepte.
Sicilietiška duona
Sudėtis
- Mieliniam raugui (Cresciuta):
- ½ st. šilto vandens
- ¼ a.š. sausų mielių
- ½ st. kvietinių miltų (naudojau 550 D)
- Tešlai:
- 1 a.š. sausų mielių
- 2 st. šilto vandens
- viso paruošto mielinio raugo
- 2 a.š. druskos
- 4 st. kietagrūdžių miltų („Semola di Grano Duro“)
- 1 st. kvietinių miltų (550 D)
- 1/3 st. sezamo sėklų
Eiga
Pirmiausiai pasiruošiau mielinį raugą. Nedideliame indelyje sumaišiau šiltą vandenį su sausomis mielėmis, kai jos ištirpo, to truputį, vis maišydama supyliau pusę stiklinės raugo ir gerai išmaišiau, kad miltai pilnai sudrėktų. Paruoštą mielinį raugą palikau 4 valandoms šiltoje vietoje (prie radiatoriaus) kad „išaugtų“.
Po keturių valandų, dideliame inde sumaišiau šiltą vandenį su tešlai skirtomis mielėmis. Kai jos ištirpo supyliau išaugusį mielinį raugą ir gerai išmaišiau. Į mišinį subėriau 2 stiklines kietgrūdžių miltų, išmaišiau, kad jie vienodai pasiskirstytų. Tada paruoštą tešlą tolimesniam minkymui patikėjau duonkepei, į kurią sudėjau tešlos ruošinį bei likusias 2 stiklines kietagrūdžių miltų ir 1 stiklinę paprastų miltų. Duonkepė iš visko suminkė ir iškildino standžią gelsvą tešlą. Jei minkysite duoną rankomis, tešlą minkykite ilgokai ir „auginkite“ apie valandą.
Rankas pasitepiau aliejumi ir iš pakilusios tešlos suformavau tradicinės sicilietiškos duonos kepalą. Kaip tai daryti galite pamatyti aukščiau skelbtame originalaus recepto filmuke. Iš tešlos suformavau ilgą virvę, kurią kelis kartus sulenkiau, kaip raidę „S“, likusį tešlos gabaliuką permečiau per viršų ir palikau dar valandėlei pakilti.
„Išaugusį“ duonos kepalėlį aptepiau vandeniu ir gausiai apibarsčiau sezamo sėklomis, vis paspausdama, kad jos geriau prisitvirtintų ir nebyrėtų.
Duoną kepiau įkaitintoje 190 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį. Iškepusią aušinau ant grotelių.
4 Comments
Vika
2013-02-05 at 2:34 pmpo ligoninės maisto, ši tavo duonutė atrodo kaip rojaus manai 🙂 pilvas urzgia iškart 🙂
Rennie
2013-02-07 at 11:58 pmTikrai šios duonelės skonis, kaip iš rojaus 🙂 o dar ir su puikiais prisiminimais apie Siciliją 🙂
Kristina
2013-12-15 at 8:24 pmO kur pirkot miltus, kuriam prekybcentry? 🙂
Rennie
2013-12-19 at 11:54 amKristina, aš pirkau Vilniaus Mindaugo maximoje, bet gal yra ir kitur. Divella firmos.