Mano šeima labai mėgsta daugiaryžius (it. risotto). Kiekvieną sezoną gaminu vis skirtingus, dažniausiai su įvairiomis sezoninėmis daržovėmis. Šis – visiškai rudeninis, su populiariomis sezoninėmis daržovėmis, kurių, tikiu, kad beveik kiekvienas turite virtuvėje. Toks daugiaryžis – puikus ganyras prie keptos žuvies ar mėsos, bet gali atstoti ir sotų pagrindinį patiekalą, ypač jei šalia pasiūlysite lapinių salotų dubenėlį. Jis puikus pasirinkimas vegetarams ar norintiems valgyti daugiau daržovių. Kitus, mano gamintus sezoninius daugiaryžius, rasite tinklaraštyje.
Gaminant daugiaryžį svarbu naudoti platesnį puodą ar kokybišką keptuvę. Aš naudojau Fiskars All Steel 26 centimetrų keptuvę, kurioje patogu pradžioje apkepti daržoves, o vėliau ir virti patį daugiaryžį. Šios serijos keptuvės yra gaminamos iš itin patvaraus medicininio plieno, jų vidų dengia trijų sluoksnių Ceratec danga, kuri užtiūkrina, kad maistas prie jos neliptų ir tolygiai iškeptų. All Steel serijos keptuvės tinkamos visiems kaitlenčių paviršiams, įskaitant ir indukcines. Šiai Fiskars gaminių serijai priklauso ir itin kokybiški peiliai. Daržovių pjaustymui naudojau universalų Fiskars All Steel virėjo peilį, pagamintą iš japoniško plieno, kuris ypač tvirtas ir aštrus. Vientisos konstrukcijos peilio dizainas (jis pagamintas tik iš plieno) užtikriną išskirtinį patvarumą, yra gražus ir šiuolaikiško dizaino. Šios serijos Fiskars įrankiais papildžiau savo Stiklo Namo virtuvę, kurioje galėsiu patogiai ir kokybiškai gaminti maistą Kurorto namo svečiams.
Kaip gaminau šį daugiaryžį, nufilmavau visą eigą pažingsniui. Šį video receptą rasite apačioje.
Vegetariškas receptas Daržoves nuplaukite - porus perpjaukitye išilgai pusiau ir gerai nuplaukite, kad tarp sluokslių neliktų smėlio, salierų kotus nuplaukite, o galus nupjaukite, morkas nuskuskite. Pirma, supjaustykite porus, jų žaliąją dalį atidėkite atskiram apkepimui, o baltąją - daugiaryžio gaminimui. Morkas ir salierų kotus supjaustykite vidutinio smulkumo kubeliais. Didesnėje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus apkepinkite pjaustytas žaliąsas porų dalis, kol jos taps traškios, išgriebkite iš keptuvės ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Apkeptus porus atidėkite, juos naudosite jau išvirto daugiaryžio apibarstymui. Į tą pačią keptuvę, įdėkite pusę nurodyto sviesto kiekio ir apkepinkite pjaustytas baltąsas porų dalis, maišydami kepkite kelias minutes, tada suberkite pjaustytas morkas, o vėliau ir pjaustytus salierų kotus. Maišydami daržoves kepinkite apie 10 minučių, bet neperkepkite. Tada suberkite ryžius ir pakepinkite juos maišydami kelias minutes kartu su daržovėmis. Ant ryžių su daržovėmis užpilkte baltąjį vyną, jį nugarinkite. Tada į keptuvę pilkite kelis samčius sultinio ir virkite toliau, kol jis nugaruos, pilkite dar sultinio, kai nugaruos - ir dar, kol ryžiai taps išvirę "al dente", o visas sultinys susigers. Sultinį į ryžius supyliau per 4 kartus ir jie išvirė maždaug per 20 minučių. Galiausiai į išvirusius ryžius suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, sudėkite likusį sviestą, berkite kapotus su česnakais salierų lapelius, gerai mentele išmaišykite ir iš karto patiekite. Daugiaryžį kiekvienoje lėkštėje papildomai apibarstykite tarkuotu sūriu ir anksčiau apkeptais traškiais salierais. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su FISKARSDaugiaryžis su porais, morkomis ir salierais
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai