Labai jau keistai skambantis blynelio pavadinimas, ar ne? Pavadinimą šis blynelis mūsų šeimoje gavo todėl, kad jį kepdavo mano močiutė, kuri šį receptą išmoko dar lenkų laikais. Blynelis buvo kepamas šaltuoju metų laiku, nes tik tada buvo kuriamas pečius, o kepamas jis, būdavo būtent pečiuje.
Prisimenu, kaip kruopščiai močiutė šluotele išplakdavo kiaušinių baltymus ir mane mokė, kad nuo to priklauso šio patiekalo sėkmė. Dažniausiai jį kepdavo pusryčiams, ir pateikdavo su obuoliene arba paprasčiausiai apibarsčiusi cukrumi, su šilta kakava. Mūsų amžino skubėjimo laikais jis idealiai tiktų savaitgalio pusryčiams paįvairinti, vietoj pabodusių tradicinių blynų.
Sudėtis
- 4 kaimiški kiaušiniai
- 8 š. pieno
- 4 š. miltų
- 4 a.š. cukraus
- žiupsnelis druskos, vanilinio cukraus
- sviesto kepimui
Eiga
Taigi, reikės tiek kiaušinių, kiek žmonių norėsite pamaitinti. Vienam kiaušiniui reiketų 2 šaukštų pieno, 1 šaukšto miltų ir 1 šaukštelio cukraus. Aš kepiau iš 4 kiaušinių, pamaitinau du savo vaikučius ir dar man liko.
Pirmiausiai gerai išplakiau kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos (ačiū mikseriui), kol mikseris dirbo, šluotele išplakiau trynius su cukrumi, pienu ir miltais, atsargiai įmaišiau plaktus baltymus.
Keptuvėje (mano ketinė) ištirpinau sviestą, supyliau visą blynelio masę ir kišau į 200 laipsnių orkaitę, kol gražiai apskrudo viršus. Išverčiau iš keptuvės ir pateikiau su trintomis spanguolėmis ir naminiu jogurtu.
12 Comments
Nyu
2011-01-22 at 5:18 amTik perskaicius pavadinima iskart susimasciau, kodel pastarasis lenkiskas. Ir tik pradejus skaityk – pasidare aisku. Turiu pasakyt, man labai patinka, kaip rasote. Toks jausmas lyg skaitai ir pries akis matai, ta kepama blyna. Mociute nesa ir padeda ant stalo, kur senoviniuos puodukuos su raudonais taskai garuoja is tikru,karciu kakavos milteliu virta kakava.
Labai jau dailiai viska isivaizduoju(: Nors blyne kiausiniu kiekis man primena omleta!
Rennie
2011-01-22 at 12:49 pmAčiū, Nyu už gražius žodžius. Turbūt viskas, kas susiję su vaikystės prisiminimais yra jaukiausia ir skaniausia. Blynelis (jei gerai išplakti baltymai)gal labiau primena biskvitą, nei omletą.
Rūta
2011-01-28 at 7:14 pmPerskaičiau Jūsų pasakojimą apie lenkišką blynelį ir šovė į galvą mintis, kad ar tik tai nėra Zawadzkos knygoje “Lietuvos virėja” minimas “grybukas”. Taip ir lenkiškuose tinklaraščiuose esu aptikus “gzybek”. Grybukų sudėtis labai panaši – primena omletą, bet dažniausiai jie yra kepami krosnyje (orkaitėje) ir primena storokus blynus.
Rennie
2011-01-31 at 10:52 amRūta, ačiū, už pastabumą. Tikrai, pasižiūrėjau į knygą ir skyrelyje “Grybukai” radau panašius receptus į mano močiutės kepamą blynelį. Tiktai nesuprantu kodėl “grybukai, nes panašumo kaip ir nėr. O šį Zawadzkos skyrelį vis aplenkdavau, nes buvau įsitikinusi, kad ten figūrinių saldžiųjų grybukų receptai, juk aš formos jiems kepti vis tiek neturiu. Sekmės!
Vika
2011-02-14 at 8:27 amRennie išbandėm tavo “lenkišką” blynelį, kadangi šeimyna didelė dariau iš 6 kiaušinių, dėja buvo per mažai, vien dičkis mano pusę šio blyno sutaršė ir tokiom akim žiūrėjo, ką daugiau nebus 🙂 Ačiū už greitą savaitgalio pusryčių receptą.
Rennie
2011-02-17 at 8:38 pmNa, Vika, kitą kart kepk iš visų 10 kiaušinių, tada jau tikrai visi bus sotūs.
Mindaugas
2011-11-22 at 3:14 pmRennie, sveikinimai, palinkėsiu gero ūpo ir kūrybinės fantazijos bei viso to, ko pačiai trūksta! 😉
Rennie
2011-11-22 at 7:33 pmMindaugai, dėkui už nuoširdžius sveikinimus 🙂
ooo
2013-02-06 at 2:39 pmNeturiu keptuvės, kurią galėčiau įdėti į orkaitę. O galima gal silikoninę formą panaudoti?
Rennie
2013-03-11 at 11:04 pmGeriau, kokią metalinę formą, nei silikoninę.
siga
2014-02-26 at 2:43 pmkoks skonis? 🙂
Rennie
2014-02-26 at 10:24 pmPuikus! Toks purus, man labai skanu 🙂