Rudeniui atėjus, į namus sugrįžo ir įprastas savaitės ritmas. Darbo dienomis – greiti pusryčiai ir lengvai paruošiama vakarienė, o ilgesniam maisto gaminimui lieka tik savaitgaliai. Šeimyniai savaitgalio pietūs iš lauko terasos persikėlė į namų valgomąjį, o maistą vis dažniau ruošiame nebe lauko kepsninėje, o virtuvės orkaitėje. Praeitą savaitgalį gaminau graikiškai keptą ėrieną, neįprastu pavadinimu Kleftiko.
Prieš savaitgalį, būdama Vilniuje, užsukau šviežios lietuviškos mėsos į Ogmios mieste įsikūrusią mėsinę The Farm. Rudenį prasideda geriausias ėrienos sezonas, nes po vasaros ganymo sezono ši mėsa yra pati skaniausia. Todėl rudeniniams šeimos pietums net neabejodama išsirinkau ėrieną. Šviežią ėrieną į šią mėsinę iš ūkininkų atveža kiekvieną trečiadienį, kad prieš savaitgalį jos būtų kuo įvairesnis pasirinkimas. Jau seniai norėjau išbandyti graikiškai ruoštą ėrieną ir taip nors skoniais bei kvapais dar šiemet nukeliauti į savo išsvajotąją Graikiją. Šioje mėsinėje užsisakiau galinės ėrienos kojos kulšį, kurią paprašiau iškaulinti. Iš Graikijos kilęs Kleftiko patiekalas tai – lėtai ir ilgai, apie 4 valandas, kepta sandariai į kepimo popierių kartu su daržovėmis suvyniota ėriena. Didelis mėsos gabalas marinuojamas alyvuogių aliejuje ir citrinų sultyse su prieskonais per naktį, po to guldomas ant daržovių: bulvių, paprikų, svogūnų, pomidorų. Tokiu būdų mėsa ir daržovės iškepa kartu vienoje skardoje, o nuo kepamos mėsos nutekėjusios sultys ir riebalai tik dar labiau paskanina apačioje esančias daržoves. Toks patiekalas šeimyniniams savaitgalio pietums labai tinka, nes kepsnį su daržovėmis po vėlyvųjų pusryčių pašovus į orkaitę, galima visiškai pamiršti net 4 valandoms ir eiti tvarkytis daržo, namų, arba ramiai paskaityti knygą. Sandariai kepimo popieriumi uždengta mėsa labai gerai iškepa ir būna minkšta bei sultinga. Citrinos sultys ėrienai suteikia gaivos, neutralizuoja riebumą, jei nemėgstate specifinio ėrienos kvapo, tai taip iškepus, jo visiškai nesijaus. Puikus vienos skardos patiekalas, kurį tikrai gaminsiu dar ne kartą!
Savaitgalio pietums Švarią ir nusausintą mėsą visų pirma ištepkite aliejumi. Tada ją apibarstykite cinamonu, raudonėliais, smulkiai kapotais česnakais, druska ir gerai įtrinkite į mėsą. Galiausiai ant viršaus užspauskite vienos citrinos sultis ir mėsą su visu marinatu statykite 12 valandų į šaldytuvą. Mėsa geriausiai išsimarinuoja užsegamame maišelyje, kuriame marinato skystis ją vienodai pasiekia. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi, bet jo nenukirpkite, palikite ilgus kraštus. Bulves nulupkite ir sudėkite į indą, šalia guldykite pjaustytas paprikas, ketvirčiais pjaustytus pomidorus ir svogūnus. Daržoves apibarstykite druska, dėkite perpjautą českaną, berkite lauro lapus, o orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių karščio. Ant daržovių uždėkite išsimarinavusią ėrienos mėsą, į kepimo indą pilkite apie 200 ml vandens ir išspauskite pusės citrinos sultis. Dabar laikas mėsą sandariai supakuoti į kepimo popierių. Jo kraštus gerai užlenkite, kad mėsa ir daržovės būtų kuo labiau uždengtos. Viską pašaukite į orkaitę lėtai kepti apie 4 valandas. Po 4 kepimo valandų kepimo indą ištraukite iš orkaitė ir mėsą atidenkite. Geriausia, iškepusios mėsos temperatūrą būtų pamatuoti momentiniu termometru. Iškepusios ėrienos temperatūra turi būti virš 70 laipsnių, norint, kad ji būtų labai gerai iškepusi jos temperatūra turėtų būti virš 80 laipsnių, o kad mėsa plėšytųsi reikėtų pasiekti 87 laipsnius. Mes mėsą kepėme iki 81 laipsnio temperatūros, ji buvo labai minktšta ir sultinga. Tada orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių karščio ir kiškite kepimo indą su mėsa ir daržovėmis dar kartą į orkaitę 10 minučių, kad mėsa gražiai apskrustų. Apskrudusią mėsą išimkite iš kepimo indo ant lėkštės ir uždenkite folija, kad neatšaltų, o daržoves pašaukite dar 10 minučių, kad ir jos gražiai apskrustų. Kai daržovės bus apskrudusios, pjaustykite mėsa ir dėkite ją ant iškepusių daržovių. Skanaukite su salotomis, geriausia graikiškomis. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su mėsine THE FARMLėtai kepta ėriena su daržovėmis KLEFTIKO
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai