Vienos iš populiariausių žieminių daržovių – kopūstai. O jų yra pačių įvairiausių: baltagūžių, raudongūžių, briuselio, pekino. Kopūstai labai universali daržovė, nes tinka sriuboms, troškinaims, salotoms. Šį kartą noriu pasidalinti keliais kopūstų salotų receptais. Man patinka tokios salotos, kurias galima pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. Šios marinuotos ir skanintos kokybišku obuolių actu daržovės šaldytuve gali išsilaikyti kelias savaites ir ilgiau, aišku, jei jų nesuvalgysite anksčiau. Todėl tikrai rekomenduoju pasiruošti jų daugiau!
Šias salotas gaminau iš Lietuvoje užaugintų daržovių, kurias gavau iš Ekomarket elektroninės parduotuvės. Paskutiniu metu kiekvieną mėnesį iš ekomarket.lt užsisakau daugiau įvairių vietinių sezoninių daržovių, kurias gaunu tiesiai į namus. O kad daržovės ilgai neliūdėtų šaldytuve, ruošiu įvairiausias marinuotas salotas. Marinuoti kopūstai su burokėliais yra švelnaus skonio ir labai gražios spalvos. Jų receptą radau pas iš Ukrainos kilusią maisto tinklaraštininkę, kulinarinių knygų autorę Olia Hercules. Aštriai marinuoti raudongūžiai kopūstai labiau išreikšto skonio, aštresni, jie labai patiko mano vyrui ir puikiai tiko prie kepsninėje keptos mėsos bei ant burgerių. O marinuotas kopūstų salotas su aliejumi gaminu jau daug metų, vis keičiu jų receptūrą, mažinu cukraus, druskos ir acto, nes laikui bėgant keičiasi ir mano skonis. Šias salotas skanu rudenį gaminti su saldžiosiomis paprikomis. Jų skonis, dėl aliejaus, patiks mėgstantiems sotesnes salotas. Siūlau pasirinkti marinuotų kopūstus pagal savo skonį arba gaminti pagal visus tris receptus! Tikiu, kad tikrai patiks ir paįvairinsite savo žiemos pabaigos stalą.
Marinuotiems kopūstams su burokėliais geriausiai naudokite nedidelias kopūstų galvutes. Tam puikiai tiko nedideli smailiagūžiai kopūstai. Nedidelius kopūstus perpjaukite pusiau, o tada ir dar į 2 ar 3 dalis, priklausomai nuo kopūstų galvų dydžio. Turėtų gautis nedidelės kopūsto riekelės. Burokėlį nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio riekelėmis. Stiklainyje susluoksniuokite kopūsto riekes su pjaustytais burokėliais. Paruoškite marinatą - užkaiskite vandenį, ištirpinkite jame druską su cukrumi, užvirkite, supilkite obuolių actą, trumpai pavirkite ir palikite ataušti. Kiek ataušusį, bet dar šiltą marinatą užpilkite ant kopūstų su burokėliais. Laikykite stiklainį šaldytuve apie 3 paras, per tą laiką daržovės pasimarinuos ir įsiskonės. Paruoštus šaldytuve galite laikyti kelias savaites ir ilgiau. Aštriai marinuotiems raudongūžiams kopūstams, kopūstus supjaustykite smulkiau, o svogūnus supjaustykite plunksnelėmis, sudėkite juos į stiklainį. Paruoškite marinatą - užvirkite vandenį, berkite druską ir pjaustytas česnako skilteles, aitriąją papriką, supilkite obuolių actą, trumpai pavirkite ir nukelkite nuo ugnies. Kai vanduo bus ne verdantis, įmaišykite medų ir palikite marinatą ataušti. Šiltą marinatą užpilkite ant kopūstų su svogūnais, laikykite šaldytuve kelias paras, kad įsiskonėtų. Juos šaldytuve galite laikyti kelias savaites ir ilgiau. Marinuotų kopūstų salotoms su morkomis, smulkiai supjaustykite baltagūžį kopūstą, morkas nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Kopūstus rankomis pamasažuokite, kad suminkštėtų ir sudėkite į stiklainį. Paruoškite marinatą - vandenį užvirkite, ištirpinkite jame druską ir cukrų, suberkite prieskonius, actą ir kiek pavirkite, galiausiai supilkite aliejų. Marinatą palikite ataušti tada perkoškite nuo prieskonių ir užpilkite ant kopūstų stiklainyje. Palikite kelioms paroms šaldytuve, kad salotos pasimarinuotų. Jas šaldytuve galite laikyti kelias savaites ir ilgiau. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su EKOMARKETMarinuotos žieminės kopūstų salotos
Sudėtis
Eiga
Užrašai

Komentarai