Šiemet tikra lietuviška vasara, tai lietus lyja, tai saulė šviečia, o šilumos, kaip nėra, taip nėra. Esu, turbūt, nepataisoma optimistė, nes vis dar tikiu, jog ateinantis ilgasis Mindauginių savaitgalis padovanos šiltų dienų, per kurias galėsime atsipalaiduoti saulėkaitoje laižydami ledus, ne po kokia nors užsienietiška palme, o po tikra lietuviška pušimi. Juk būtent tai ir reikia daryti vasarą!
Šio deserto pavadinti ledais, gal ir nereikėtų, tai labiau šaldytas desertas. Tokie, dubenyse gaminami, apversti šaldyti desertai angliškai vadinami bombe, dažniausiai jie būna ne tik skonio, bet ir tikros kalorijų bombos. Man, kaip visada, niežti rankos įprastą receptą pagaminti lengviau. Todėl vietoj riebios grietinėlės ir galybės cukraus, savo bombą pagaminau su maskarponės sūriu ir graikišku jogurtu, saldinau šviežiu medumi, o gardinau braškėmis. Desertui panaudojau Lietuvoje gaminamą Vilkyškių maskarponę, kai tik prireikia maskarponės visada renkuosi būten ją. Jei tik galiu, stengiuosi šviežius pieno produktus pirkti tik vietinius, nes jie visada būna šviežesni už atvežtinius. Nors mascarpone yra kilusi iš Italijos Lombardijos regiono, bet Vilkyškių pieninė iš lietuviško pieno ją pagamina tobulai. Aš abi rankas keliu tik už lietuviškus produktus! O kadangi dabar pats lietuviškų braškių sezonas, tai mano bomba būtent su jomis ir dar su dzūkiškomis miško žemuogėmis, bei mėlynėmis, kurių šiandien ryte Druskininkų parke paririnko mano dukra, visai šalia mūsų vasarnamio. Jei vis dar galvojate, ką nuveikti per ilgąjį savaitgalį – važiuokite į Druskininkus! Čia jau pilni šilai prisirpusių žemuogių ir mėlynių. Miško uogas valgysite pilna burna ir maskarponės ledų bombai tikrai užteks apibarstyti.
Maskarponės ledų bomba su braškėmis
Be cukraus
Sudėtis
- 500 g Vilkyškių maskarponės
- 370 g tiršto graikiško jogurto
- 1 šaukštelio vanilės esencijos
- pusės citrinos sulčių ir smulkiai nutarkuotos žievelės
- 12 šaukštų šviežio medaus
- 1 kg braškių
- žemuogių ir mėlynių papuošimui
Eiga
Maskarponės sūrį kartu su graikišku jogurtu, 8 šaukštais medaus, vanilės esencija gerai išsukite. Iš pusės citrinos išspauskite sultis ir smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę, jas supilkite į paruoštą masę ir gerai išmaišykite.
Pusę kilogramo braškių nuplaukite, nuimkite kotelius ir sutrinkite kartu su likusiu medumi į tyrę. Trintas braškes lengvai įmaišykite į maskarponės masę, kad atrodytų kaip baltai raudonas marmuras, geriau neplakite.
Dubenį išklokite maistine plėvele, jos kraštuose palikite daugiau, kad galėtumėte uždengti ir viršų. Paruoštą masę supilkite į išklotą dubenį. Tiesiai į dubenį su mase pripjaustykite pusę likusių braškių, jei jos laikysis paviršiuje, šaukštu paskirstykite vienodai po dubenį. Deserto viršų uždenkite maistine plėvele ir statykite nakčiai į šaldymo kamerą.
Šaldytą desertą iš šaldytiuvo išimkite 10-15 minučių anksčiau prieš pateikimą. Atlikusias braškes sutrinkite, pasilikite kelias gražiausias papuošimui. Trintomis braškėmis apliekite šaldytą desertą, apšlakstykite šviežiu medumi, abibarstykite miško uogomis.
Komentarai