Švenčiu braškių sezoną! Pagaliau jų užderėjo tiek, kad galima ne tik pilna burna valgyti, bet ir pasiruošti skaniausią tortą. Ši savaitė mūsų šeimoje – šventinė, todėl savaitgalį pasitinku su tortu! Jogurtinį braškių tortą su plikytais sausainiais teko pagaminti kelis kartus, kad ištobulinčiau receptą, kuris yra visiškai paprastas, bet kartu labai įspūdingas. Plikyti sausainiai – vieni mano mėgstamiausių, šiame torte jie atstoja pagrintą. Prieš tai tuščiavidurius sausainius pripildžiau paruoštu kremu, juos suguldžiau į torto formos apačią, o ant viršaus užbėriau nepjaustytų braškių. Torto pjūvis ir skonis gavosi tiesiog tobulas! Mano šios vasaros braškių sezono tortų tortas!
Kai dienos tokios karštos, tai prie gaivaus braškinio torto norisi derinti ne kavą ar arbatą, o ir gaivinantį atšaldytą vyną. Braškės – kontrastingos ir gerai subalansuotos uogos, todėl geram deriniui reikėtų vyno su pakankamu saldumo bei rūgšties balansu, suteikiančio deriniui gaivumo pojūtį. Prie braškių ir desertų su jomis tinka derinti šampaną, labiausiai tinka blanc de noir, pasižymintys raudonųjų uogų aromatais, itališki putojantys vynai, gaminami iš Glera vynuogių veislės, kurių aromatų paletei būdingi rožių žiedlapių, akacijų ir migdolų kvapai bei gyvybingi burbuliukai. Jei nuspręstumėte rinktis ramesnį vyną be burbuliukų puikiai tiks Prancūziškas rožinis vynas iš Anjou apeliacijos. Tradiciškai rožinis vynas salsvesnis, dėl to jį visuomet lydi vaisiškas charakteris. Prie šio gaivaus braškinio torto pagal Somelje mokyklos rekomendacijas parinkau Giacomo Bologna Braida Brachetto d’Acqui DOCG 2018 vyną iš Pjemonto regiono. Šis rubino spalvos vynas pasižymi prisirpusių raudonųjų uogų ir rožių žiedlapių aromatais su burnoje juntama minkšta puta, švelniu salstelėjimo bei gaivumo pojūčiu ir vaisiška rūgštimi. Jo skonyje dominuoja braškių, miško uogų, džiovintų spanguolių bei migdolų natos. Remiantis legenda, Julijus Cezaris ir Markas Antonijus dovanojo Kleopatrai būtent šį vyną. Dabar jau niekas nesužinos ar tikrai taip buvo, bet šis vynas ir jo derinys su mano ruoštu braškiniu tortu buvo tiesiog tobulas!
Želatiną užmerkite nedideliame kiekyje vandens, kad išbrinktų. Nuplaukite ir nudžiovinkite braškes. Plaktuvu išplakite riebią grietinėlę, kol sustandės, tada sudėkite visą graikinį jogurtą, supilkite kondensuotą pieną ir vanilinį cukrų, smulkiai įtarkuokite citrinos žievelę bei supilkite jos sultis. Gerai viską išplakite. Išbrinkusią želatiną išlydykitite karšto vandens vonelėje, kiek praaušinkite ir lėtai įplakite į paruoštą kremą. Nedidelę dalį paruošto kremo sukrėskite į konditerinį maišelį, kurio pagalba į plikytus sausainius prileiskite šio kremo įdaro. Torto formą išklokite kepimo popieriumi ir vienu sluoksniu ant dugno gražiai sudėliokite įdarytus plikytus sausainius. Ant sausainių užpilkite dalį kremo, taip, kad jie būtų pilnai padengti kremu. Tada ant viršaus viena eile gražiai sudėliokite švarias, be kotelių nepjaustytas braškes. Viską užpilkite atlikusiu kremu. Statykite nakčiai į šaldytuvą, kad sustingtų. Sustingusį tortą puoškite braškėmis ir žemuogėmis. Skanaus! Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SOMELJĖ MOKYKLAMaisto ir vyno derinimas: Jogurtinis braškių tortas su plikytais sausainiais
Sudėtis
Eiga
Užrašai
3 Comments
Audrinė
2020-06-21 at 1:30 pmKoks gražus jūsų 🍓🍓🍓 tortas! O plikytų sausainių nemoku kepti.
Renata
2020-07-16 at 1:46 pmAčiū! Jų receptas yra mano knygoje “Nostalgiški skanumynai”, bet puikiai pavyksta ir su pirktiniais, šiam tortui naudojau iš IKI.
Ieva
2020-08-03 at 7:39 pmMan šiek tiek trūko tvirtumo, jei įdėčiau 5 gr daugiau želatinos, nepagadintų skonio? 🤔