APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

BABKA su aguonų įdaru

Šiandien Trijų Karalių šventė. Ar turite kokių tradicijų susijusių su šia švente? Pamenu, mano močiutė visada šią dieną paminėdavo ant durų šventinta kreida užrašydama +K+M+B ir virdama skrylius su aguonomis. Savaitgalį po Trijų Karalių su tėvais vaikystėje visada nupuošdavome eglutę ir atsisveikindavome su kalėdiniu šventiniu laikotarpiu. Kai mano vaikai buvo maži, kiekvienais metais su jais eidavome į Vilniaus Mokytojų Namų kiemelį atsisveikinti su eglutėmis, kartais ir saviškę ten nutempdavome, o pakeliui pasisveikindavome su Vilniaus senamiestį kiekvienais metais lankančiais Trim Karaliais. Šie prisiminimai man labai brangūs. Trijų Karalių dieną esu ne kartą kepusi tradicinį prancūzišką Trijų karalių pyragą GALETTE DES ROIS ir ispanišką šios šventės simbolį Roscón de Reyes. Nors dažniausiai šią dieną kepu kokį nors pyragą su aguonomis, nes nuo Kalėdų visada turiu jų atlikusių.

Šį kalėdinį laikotarpį labai pamėgau ir dažnai kepiau babką su aguonų įdaru. Jai užminkau mėgstamą brioche tešlą, o įdarą ruošiu pagal tradicinį savo mamos firminio aguonų pyrago receptą. Aguoninės babkos receptą planavau surašyti dar iki švenčių, džiaugiuosi, kad bent spėjau iki kalėdinio laikotarpio pabaigos. Jį tikrai per žiemą kepsiu dar ne kartą!

BABKA su aguonų įdaru

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 2 pyragams
Gaminimo laikas: 50 min. ir tešos kildinimas Kepimo laikas: 25 min.

Sudėtis

  • Tešlai:
  • 2 kiaušinių
  • 120 g minkšto sviesto
  • 250 ml pieno
  • 70 g cukraus
  • 2 šaukštelių druskos
  • 7 g sausų mielių
  • 500 g kvietinių miltų
  • kiaušinio plakinio (1 kiaušinio trynys+2 šaukštai pieno) aptepti
  • Aguonų įdarui:
  • 150 g aguonų
  • 1 kiaušinio baltymo
  • 1 šaukšto apelsinų žievelių cukatų
  • 2 šaukštų razinų
  • 100 g cukraus

Eiga

1

Paruoškite aguonų įdarą. Iš vakaro jas užpilkite karštu vandeniu, kad per naktį išbrinktų. Išbrinkusias aguonas suberkite į drobele išklotą rėtį, perliekite švariu vandeniu, palikite nuvarvėti ir pradžiūti. Sausas aguonas suberkite į virtuvinio kombaino kapoklę ir gerai susmulkinkite, kol aguonos sudrėks ir pradės sunktis jų pienas. Tą patį darbą galima atlikti ir tradiciškai, aguonas kelis kartus permalant mėsmale. Kai aguonos bus susmulkintos, galima ruošti įdarą. Vieną kiaušinio baltymą suplakite su cukrumi, kad susidarytų putos, ir sumaišykite su aguonomis, cukatomis, razinomis.

2

Užminkykite tešlą. Prieš minkydami, pasirūpinkite, kad visi ingredientai: kiaušiniai, sviestas ir pienas būtų kambario temperatūros. Sviestas turėtų būti minkštos konsistencijos. Į pieną suberkite dalį cukraus ir sausas mieles, palikite 10 minučių šiltai, kad suaktyvėtų. Kiaušinius lengvai išplakite konditerine šluotele kartu su druska ir likusiu cukrumi, tada supilkite suaktyvintas mieles su pienu. Tešlą patogiausia minkyti virtuviniu kombainu su tešlos minkymo kabliu. Į skystąją tešlos dalį suberkite miltus, lėtai išmaišykite, kol tešlos ingredientai apsijungs. Pradėkite minkyti lėtu greičiu ir minkykite tešlą apie 15 minučių, tada lėtai suberkite minkšto sviesto gabaliukus ir toliau minkykite dar apie 20 minučių. Gerai užminkyta tešla atlimpa nuo minkymo indo sienelių, apsiveja aplink minkymo kablį, tampa blizgi ir elastinga. Gerai užminkyta tešla yra tokia elastinga, kad ją ištempus tarp pirštų - neplyšta, o persišviečia, tai vadinama "lango testu".

3

Po minkymo tešlą uždenkite rankšluostėliu arba maistine plėvele ir palikite pirmam kildinimui apie 1,5-2 valandoms. Per tą laiką tešla išaugs daugiau nei dvigubai ar net 3 kartus. Iškilusią tešlą ant kepimo popieriaus iškočiokite kočėlu į kuo didesnį stačiakampį. Jį ištepkite paruoštu aguonų įdaru, įdarą vienodai paskirstykite, tik iš kraštų po kelis centimetrus palikite be įdaro. Tešlą su įdaru susukite į ritinį, kraštus užspauskite, kad įdaras neišbėgtų. Įdarytą tešlos ritinį perpjaukite aštriu peiliu išilgai ir abi perpjautas dalis atsargiai susukite, kad aguonų įdaras žiūrėtų į viršų. Įdarytos tešlos suktinius padalinkite į dvi dalis ir guldykite į dvi kepimo formas, išklotas kepimo popieriumi. Labai patogu šiuos pyragus kepti vienkartiniuose kekso formose. Pyragus formose palikite dar 1-1,5 val. šiltai antram kartui pakilti.

4

Po antrojo kildinimo babkas aptepkite kiaušinio plakiniu ir pašaukite kepti į įkaitintą 175 laipsnių karščio orkaitę 25-30 minučių. Iškepusius pyragus palikite praaušti, pjaustykite ir valgykite jau atšalusius.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite