Jei reikėtų išrinkti populiariausią lapkričio mėnesio sriubą, net neabejoju, kad ja taptų būtent moliūgų sriuba. Beveik kiekvienais metais išbandau ir pasidalinu vis nauju moliūgų sriubos receptu, esu net sudariusi savo pačių mėgstamiausių moliūgų sriubų receptų 10-tuką. Šiemet, leisdama lapkritį Maltoje, išbandžiau moliūgų sriubą su apelsinais.
Kaip tik šiuo metu Gozo salos turguose pasirodė pirmieji, ką tik nuo medžių nuraškyti, šviežiai prinokę saldieji apelsinai. Keliaudama po salą pėsčiomis vis atkreipiu dėmesį į ūkininkų sodus, kurie dabar pilni nokstančių apelsinų. Apelsinai šioje sriuboje atlieka labiau prieskonio, nei pagrindinio ingrediento rolę ir salsvam moliūgui suteikia saldžiarūgščio skonio. Šiame recepte yra svarbūs ir prieskoniai – ciberžolė, suteikia švelnaus aštrumo ir dar daugiau ryškiai geltonos spalvos bei aitriųjų paprikų dribsniai, kurie atlieka stipresnio aštumo rolę. Paskutinis, bet tikrai būtinas, akcentas šioje sriuboje atitenka fetos sūriui, kurį rekomenduoju į karštą sriubą trupinti jau įpylus į dubenėlius. Pradžioje, savo baltumu jis gražiai kontrastuos su oranžine sriubos spalva, o išmaišius ją šaukštu galėsite stebėti, kaip fetos sūris lengvai tirpsta karštoje sriuboje ir jai suteikia nuostabaus kremiškumo. Salsvas moliūgas, saldžiarūgščio apelsino sultys, aštrūs prieskoniai ir sūri feta – neatsivalgomas derinys! Šis moliūgų sriubos receptas man buvo tikras atradimas, būtinai kartosiu ir sugrįžusi į Lietuvą.
Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Aš naudojau sviestinį moliūgą, šiai sriubai labiau tiks aromatingesnės moliūgų ryšys: muskatinis, hokaido, sviestinis. Svogūnus bei česnakus nulupkite ir supjaustykite. Puode ant alyvuogių aliejaus pakepinkite pjaustytus svogūnus su česnakais, kol pradės gelsti, tada užberkite prieskonius, rudąjį cukrų, druską ir gerai išmaišykite, trumpai pakaitinkite. Į apkeptus svogūnus su prieskoniais suberkite pjaustytus moliūgus, kelias minutes viską kartu pakepinkite. Į puodą supilkite sultinį, jo kiekį reguliuokite pagal norimą išgauti sriubos konsistenciją ir naudojamo moliūgo krakmolingumą, nes kuo moliūgas krakmolingesnis, tuo sriuba gausis tirštesnė. Virkite ant lėtos ugnies, uždengę puodą apie 15 minučių, kol moliūgas suminkštės. Išspauskite vieno apelsino sultis, jei jūsų turimi apelsinai nėra labai sultingi arba gana maži, gali prireikti ir kelių apelsinų (sulčių turėtų būti apie 120-130 ml). Apelsinų sultis supilkite pačioje pabaigoje, į jau išvirusius moliūgus, kai jie nebevirs, prieš pat sriubos sutrynimą. Sriubą gerai sutrinkite, paragaukite ar užtenka sūrumo ir pilstykite į dubenėlius. Ant karštos sriubos užtrupinkite fetos sūrio ir užbarstykite šviežių petražolių ar kalendų, kurias mėgstate labiau. Skanaus!Moliūgų sriuba su apelsinais ir feta
Sudėtis
Eiga
Komentarai