Labai mėgstu džiovintas slyvas, jas ir vienas galėčiau valgyti. Džiovintų slyvų troškinimas apelsinų sultyse jas paverčia sultingomis ir aromatingomis, dar skanesnėmis. Tokios džiovintos slyvos jau nebėra tik džiovintos, jos pilnos turtingų skonių, kurie suteikia naujų spalvų jau pabodusiai avižų košei ar paprasčiausiam jogurtui. Taip paruoštas slyvas šaldytuve galima laikyti (jei anksčiau nesuvalgysite) apie savaitę. Dabar visad džiovintas slyvas ruošiu būtent tokiu būdu.
Apie taip troškintas džiovintas slyvas perskaičiau knygoje „Gyvenimas, pagamintas namuose“. Pasirodo, šis troškintų slyvų receptas priklauso knygos autorės Molly Wizenberg (kuri beje yra ir tinklaraščio http://orangette.blogspot.com autorė) tėvui. Šioje knygoje gausu tikrų šeimos receptų ir istorijų, kurios labai mielai tarpusavyje persipina. Autorė tiesiog tobulai nusako šių džiovintų slyvų skonį:
„…Taip paruoštos jos jau nebebūdavo džiovinti vaisiai ir virsdavo švelniomis, šilkinėmis sulčių kišenėmis. Pasemtos iš puodo slyvos tingiai įsliuogdavo į šaukštą, lyg būtų per anksti pažadintos. Odelei susidūrus su dantimis, pasigirsdavo švelnus elegantiškas pokštelėjimas, o minkštimas būdavo nepaprastai saldus, vyno skonio, turtingas…“
Ištrauka iš knygos „Gyvenimas, pagamintas namuose“
Džiovintos slyvos, troškintos apelsinų sultyse su cinamonu
Sudėtis
- 0,5 kg džiovintų slyvų
- 1 apelsinas
- 1-2 cinamono lazdelės
Eiga
Taigi, džiovintas slyvas sudėjau į puodą, ant viršaus užpyliau iš apelsino išspaustas sultis, smulkiai tarkuotą apelsino žievelę ir cinamono lazdeles. Ant slyvų užpyliau vandens, tiek kad jis pilnai apsemtų visas slyvas, bet ne daugiau.
Puodą su slyvomis stačiau virti ir viriau ant žemos ugnies apie penkias minutes, po to puodą uždengiau ir palikau atvėsti.
Pravėsusias slyvas, išėmusi cinamono lazdeles, pastačiau į šaldytuvą nakčiai, kad pilnai įsiskonėtų. Ryte troškintomis slyvomis gardinomės pusrytinę avižų košę ir natūralų jogurtą, seniai buvau valgiusi tokią skanią košę.
3 Comments
Vilma
2013-02-25 at 9:28 pmDžiovintos lsyvos jau mano pirkinių sąraše! 🙂
Rennie
2013-02-26 at 3:36 pmVilma, skanių slyvų 🙂 pirk visą kilogramą, nes puskilogramis susivalgys ir net nepajausi 🙂
Saitana
2013-02-27 at 10:36 amŠiandien ir aš valgiau skanius pusryčius 🙂 Ačiū uz toki receptuka. Taip lengvai pasidaro, o rytinė paprasta košytė visai kitokia- valgiau pasimėgaudama. 🙂