Šis receptas jau antroji kalėdinio paukščio repeticija. Bet tai kokio ji buvo skanumo! Šeima vienbalsiai nubalsavo, kad šį kepsnį būtinai kartotume ir per Kalėdas. Jis tiks mažesnei kompanijai prie šventinio stalo, nenorinčiai per Kalėdas, dėl jo dydžio, atsisakyti kalakuto ir labai patiks kalakutienos krūtinėlės mėsos mėgėjams.
Toks kalakutienos krūtinėlės kepsnys angliškai vadinamas Crown – lietuviškai būtų Karūna, mat kalakutienos krūtinėlė išpjaunama su visu krūtinkauliu ir oda ant jos. Taip išpjauta visa kalakutienos krūtinėlė, garantuoja, kad iškepusi gana neriebi mėsa, iškeps sultinga ir neperdžiūvusi. Krūtinkaulis sulaiko kepant iš mėsos išsiskyrusias sultis, o odelė neleidžia joms taip lengvai išgaruoti. Be to odelė gali suteikti ir įdaryto paukščio efektą. Tereikia atsargiai nepažeidžiant, tarp krūtinėlės mėsos ir odelės padaryti tarpelį, į kurį galima būtų plonai prigrūsti įdaro. Labiausiai tam tinka sviestas. Kadangi Kalėdos kartą metuose, tai sviesto tikrai negailėkite, nuo to labai priklauso krūtinėlėlės skanumas. Per Kalėdas visada renkuosi turtingus ir visapusiškai subalansuotus skonius, kad šventinis patiekalas būtų ne tik išoriškai, bet ir skoniškai puošnus. Stengiuosi, kad kepsnyje vyrautų balansas tarp visų skonių: saldumo, sūrumo, rūgštumo ir kartumo bei netrūktų šildančių aromatų. Šiam kepsniui saldumo suteikia džiovintos spanguolės, rūgštumo – apelsinų sultys, lengvo kartrumo – apelsinų žievelė. Kalakutieną šventiškai iškvepina pats kalėdiškiausias prieskonis – cinamonas. Per Kalėdas kepsnius, kaip ir pyragus, mėgstu kvepinti cinamonu. Mėsai jis suteikia šventiškumo ir prabangos. Visus minėtus priedus sumaišau su minkštu sviestu ir juo įdariau mėsą po odele. Taip įdaryta iškepusi mėsa jau pati savaime būna sultinga ir skani nuo priedų, jog nebereikia net spanguolių padažo. Prie tokio kepsnio puikiai tinka saldžiarūgštės apelsininės morkytės, kurias iškepsite kartu su kepsniu jau paskutiniame kepimo etape. Tikiuosi, kepsnys jums patiks lygiai taip pat, kaip ir mums. Skanesnio kepsnio Kalėdoms net neįsivaizduoju!
Daugiau kalakutienos kepsnių mano bloge ieškokite čia, o pirmosios kalėdinės repeticijos rezultato – saldžiarūgštės anties su džiovintomis slyvomis ir balzaminko padažu receptą rasite čia.
Kalėdinis receptas Kalakutienos krūtinėlės karūną, nuplaukite ir nusausinkite. Mėsą iš visų pusių ištrinkite druskos, cinamono ir juodųjų pipirų mišiniu. Labai atsargiai atskirkite kalakutienos odelę nuo mėsos užkišdami už jos pirštus, stenkitės, kad odelė nesuplyštų, jos taip pat nereikėtų visiškai atskirti ir nuo mėsos, odelė turi tvirtai ant jos laikytis, tarp mėsos ir odelės sudarydama ertmę, panašią į kišenę. Minkštą sviestą išsukite su kapotais rozmarinais, cinamonu, nutarkuota apelsino žievele ir nuplikytomis bei nusausintomis spanguolėmis. Išsuktą su priedais sviestą atsargiai buko keilio pagalba užkiškite tarp mėsos ir odelės. Tai padaryti visai nesunku, tik dirbti reikia atsargiai, kad nesuplyštų odelė. Įdarytą kalakutienos kepsnį dėkite į kepimo indą, į jį pripilkite išspaustų apelsinų sulčių, įmeskite čiobrelių šakeles. Mėsos odelę gausiai ištrinkite minkštu sviestu. Kepimo indą su kepsniu apdenkite folija ir statykite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę 60 minučių. Kol mėsa kepa pasiruoškite apelsinines morkytes. Morkas nuskuskite ir supjaustykite lazdelėmis. Iš apelsinų išspauskite sultis ir jomis kartu su alyvuogių aliejumi užpilkite morkas, įmeskite čiobrelio šakeles. Jas apibarstykite smulkiai nutarkuota vieno apelsimo žievele, cinamonu, druska ir pipiriais. Morkas palikite pusvalandžiui, kad sugerų skonius. Po valandos kepimo nuo mėsos nuimkite foliją, į kiek nugaravusias sultis įpilkite pusę stiklinės vandens ir statykite toliau kepti dar 30 minučių. Dar po 30 minučių orkaitės kaitrą padidinkite iki 200 laipsnių, jei turite, į mėsą įstatykite termometrą ir pašaukite atgal kepti į orkaitę, kad mėsa baigtų kepti ir apskrustų. Jei reikia, įį kepimo indą įpilkite dar papildomai vandens. Šalia statykite kepti ir iš anksto paruoštas morkas. Mėsa bus iškepusi, kai į mėsą įkištas termometras rodys 72 laipsnius. Per pusvalandį iškeps ir morkytės. Iškepusią mėsą apie 10 minučių palaikykite uždengą folija, kad mėsos sultys vienodai pasiskirstųtų ir kepsnys pabręstų. Per tą laiką iš atlikusių nuo mėsos kepimo sulčių paruoškite padažą. Kepimo sultis perkoškite ir sumaišykite su kelias šaukšteliais medaus. Supilkite į padažinę ir pateikite šalia mėsos kartu su apelsininėmis morkytėmis. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Santa Maria Lietuva Kalakutienos krūtinėlės KARŪNA su spanguolėmis, apelsinais ir apelsininėmis morkytėmis
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai