Namuose gaminti makaronai yra absoliutus gėris. Nors tam reikia sugaišti daugiau laiko nei nubėgti į parduotuvę ir nupirkti džiovintų, bet dėl tokio skonio tikrai verta pasistengti.
Naminius kiaušininius makaronus skanu valgyti ir vienus tik užlietus lydytu sviestu, kaip garnyrą prie keptos vištienos ar kepsnio. Mano šeima jau spėjo priprasti prie vištienos sultinio su naminiais makaronais, vos į sriubą įmetu pirktinių, klausia kada ir vėl gaminsiu naminius. Ir, aišku, jie nuostabūs su įvairiausiais padažais. Švieži makaronai yra sotesni ir maistingesni už džiovintus, kuriuose nėra kiaušinių, bet gal todėl ir yra tokie skanūs. Italijoje yra specialios krautuvėlės vadinamos pastificio kuriose gaminama ir parduodama šviežia pasta. Jei lankydamasi restorane galiu užsisakyti šviežiai pagamintos pastos, ši įstaiga mano akyse pakyla visa galva aukščiau, nes suteikia nekasdienę galimybę pasimėgauti šviežiai pagamintais makaronais. Švieži makaronai yra gaminami tik iš dviejų ingredientų: kiaušinių ir miltų. Kiaušiniai būtinų būtiniausiai turi būti kambario temperatūros, priešingu atveju ir taip kieta tešla dar sunkiau minkysis, na o miltai makaronų gaminimui labiausiai tinkami – kietagrūdžiai itališkai vadinami farina di grano duro, atradusi šiuos miltus Lietuvoje (jais prekiauja itališko maisto krautuvėlė “Saporita“) naminiams makaronams nebesirenku jokių kitų. Patogiausia naminius makaronus gaminti su rankine makaronų gaminimo mašina. Aš savąją parsivežiau iš paskutinės kelionės į Romą ir negaliu atsidžiaugti, ji tikrai dar nespėjo apdulkėti. Jei tokio įrenginio neturite, nenusiminkite, naminius makaronus galite pasigaminti ir be jos, tik tai užtruks kiek ilgiau. Labai skanu su šviežių makaronų lakštais iškepti lazaniją ar pagaminti ravioli, tik lakštų nereikėtų per daug išploninti. Jeigu norite išmokti gaminti įvairiausią pasta be tam skirtos mašinos patariu užsirašyti į jų gaminimo kursus, kuriuos rengia tikras italas Gian Luca Demarco Kulinarijos studijoje, pati rudenį ten lankiausi ir man labai patiko.
Taigi, jei turite laiko ir noro, bei pageidaujate savo namiškius pradžiuginti naminiais makaronais, pasiraitokite rankoves. Savaitgalis šiam darbui labai tinkamas. Patariu makaronų pasigaminti kaip reikiant daugiau, likusius galėsite beveik visą darbo savaitę laikyti šaldytuve ir sugrįžę po darbų jais pasilepinti.
Naminiai kiaušininiai makaronai
Klasikinis receptas
Sudėtis
- 400 g kvietinių miltų geriau kietagrūdžių farina di grano duro
- 4 kiaušinių
Eiga
Pirma pasigaminkite makaronų tešlą. Kadangi makaronų tešla yra labai kieta vienu metu ją gaminkite tik iš dviejų kiaušinių. Tada bus lengviau rankomis išminkyti tešlą. Vienam kiaušiniui reikia 100 g miltų. Primenu, kad kiaušiniai būtinai turi būti kiek anksčiau išimti iš šaldytuvo prieš gaminimą, kad spėtų sušilti, priešingu atvėju tešla gausis labai kieta ir sunkiai minkoma (patikrintas reikalas). Į makaronų tešlą druska nėra beriama, ji beriama į vandenį kuriame verdami makaronai.
Į indą supilkite miltus, įmuškite kiaušinius, šakute išmaišykite miltus su kiaušiniais, o po to jau į darbą paleiskite rankas ir stipriai minkykite, kol tešla taps vientisa ir net pradės blizgėti. Tešlą, kol su ja nedirbate, visada laikykite susukę į maistinę plėvelę, nes ji labai greitai džiūva. Toliau darbą patikėkite makaronų gaminimo mašinai.
Nusatykite 0 padalą ir volavimo mechanizmu iškočiokite vientisą lakštą. Gali būti kad po pirmojo kočiojimo tešla kiek lūžinės, tada ją perlenkite pusiau ir dar kelis kartus pakartokite tą procesą. Po to didinkite volavimo padalas nuo 1 iki 9 (bent jau tiek yra mano turimoje mašinoje). Kuo skaičius didesnis tuo makaronai gausis plonesni. Man labiausiai patinka kiek storesni, todėl darau tik kokių 5-6 storio. Kai būsite iškočioję ilgą makaronų lakštą iš jo toliau galėsite daryti įvairius makaronus, lazaniją arba virtinius.
Naminėmis pastos mašinomis dažniausiai galima pagaminti fettuccine (mano mėgstamiausi) arba tagliolini makaronų rūšis. Iškočiotą tešlos lakštą kiek pamiltuokite ir kiškite į pasirinktos makaronų rūšies volelius, kad ją supjaustytų. Viskas! Naminiai makaronai paruošti. Juos dar kiek pamiltuokite ir pasklaidykite rankomis, kad labai nesuliptų. Paruoštus makaronus galite iš karto virti arba juos pasidėti trumpam laikymui į šaldytuvą, arba ilgam - į šaldymo kamerą.
Šviežiai pagamintus makaronus reikia virti daug trumpiau už džiovintus. Priklausomai nuo jų storio tik 2-4 minutes.
5 Comments
Estera
2015-02-08 at 11:01 amGaliu patvirtinti, kad šie makaronai yra skanesni už pirktinius, nes gaminu juos labai seniai, tradiciją ir receptą perėmusi iš savo mamos. Dedu juos į naminį vištienos sultinį arba verdu pienišką sriubą. Laaabai skanu 🙂
Reda
2015-02-14 at 9:53 pmJie tobuli tobuli tobuli!!!!!! Anksčiau darydavau pagal šį receptą
http://mukatanas.blogas.lt/kaip-pasigaminti-makaronus-tagliagelle-namie-800.html
Bet pagal Jūsų reptą man pavyko geriau!
Ačiū!
Karolina
2017-06-06 at 2:19 pmMakaronu masinele galite isigyti cia: http://www.pastamaker.lt
Ala
2021-02-05 at 2:17 pmKur Lietuvos įsigyti tinkamus miltus?
Renata
2021-02-07 at 10:45 pmKietagrūdžių kviečių miltų “semola di grano duro” yra pirkti IKI prekybos centuose