Gaminu/ Kepiniai/ Pavasaris

Nostalgiški skanumynai: MIELINĖ TEŠLA

Kas jums yra nostalgiški skanumynai? Savo pačius nostalgiškiausius esu sudėjusi į knygą “Nostalgiški skanumynai” . Prieš Kalėdas su “Malsena” ruošdami kepimo akademijos live’ą tema “Nostalgiški kepiniai” į šią temą įtraukėme:

  • mielinių tešlų kepinius
  • plikytos tešlos kepinius
  • meduolinės tešlos kepinius
  • aliejuje virtus kepinius

Kviečiu žiūrėti šį video su visa galybe naudingųjų patarimų, kuriais dalimomės drauge su konditere Sonata. Tiesioginės transliacijos metu buvau atsakinga už mielinę tešlą, o Sonata už plikytų sausainių kepimą. Video aprašymą su mūsų patarimais rasite ir Malsenos puslapyje. O aš šį kartą dalinuosi patarimais, kaip susidraugauti su mielėmis.

Mielinė tešla

Be mielinių kepinių neįsivaizduoju nei Velykų, nei Kalėdų. Žiemos šventėms dažniausiai kepu mielinį pyragą su aguonomis, o Velykoms – bobas.

Kiek laiko galioja mielės?

Prieš minkydami mielinę tešlą pasitikrinkite ar jūsų turimos sausos mielės dar galioja, ar šviežios mielės nėra supelijusios ar patamsėjusios. Šviežias mieles laikykite šaldytuve iki 20 dienų. Jas taip pat galima užšaldyti ir laikyti iki 3 mėnesių šaltai, bet atitirpintos mielės kyla kiek sunkiau. Šviežios mielės taip pat turi savo galiojimą laiką, kurį verta patikrinti.

Kaip šviežias mieles pakeisti sausomis ir atvirkščiai? 

Sausų mielių visada reikės 4 kartus mažiau, nei šviežių, nes sausos mielės yra koncentruotos pvz. jei recepte nurodyta naudoti 20 g šviežių mielių, jas galite pakeisti 5 g sausų mielių.

Kiek reikėtų dėti mielių?

Yra apskaičiuota, kad vidutiniškai 1 kg miltų reikia 20-30g šviežių arba 5-7g sausų mielių.

Kaip suaktyvinti mieles?

Gamindami su šviežiomis mielėmis jas užpilkite šaukšteliu cukraus ir mediniu šaukštu sutrinkite. Palaukite kol mielės ištirps, tada užpilkite šiltu (kūno temperatūros) pienu ar vandeniu. Palaukite, kol suaktyvės ir suputos, ir tik tada naudokite. Sausų mielių prieš tai ištirpinti nebūtina, jas galima iš karto maišyti su miltais.

Kokioje temperatūroje kildinti mielinę tešlą?

Mielinę tešlą nostalgiškiems kepiniams kildinkite 30-40 laipsnių temperatūroje. Tam labai tinka orkaitės su specialia tešlos kildinimo funkcija.

Koks yra tešlos kildinimo laikas?

Tešla dažniausiai iškyla per 1-2 valandas. Mielinę tešlą galima kildinti šaltai, šaldytuve, tada procesas vyks lėčiau. Pagerintos tešlos kepiniai dažniausiai kildinami kelis kartus: pirma tešla, o vėliau – suformuotas kepinys.

Kaip ir kokie ingredientai veikia mieles?

Cukrus – skatina jas daugintis, bet jo reikėtų nepadauginti arba stabilizuoti kitais ingredientais. Druska stabilizuoja mieles, neleidžia joms per daug išbujoti (1 kg miltų reikėtų 8–10 g druskos). Riebalai sulėtina mielių veikimą, todėl į tešlą dedami pačioje pabaigoje ir minkštos konsistencijos.

Kas yra įmaišas?

Jis gaminamas iš mielių, skysčio ir nedidelės dalies miltų. Kai pakyla iš karto supilamas į minkomą tešlą.

Ar mielinei tešlai galima naudoti ne tik kvietinius miltus? 

Speltų miltus mielės myli mažiau, nei įprastus kvietinius, todėl kepant su speltų miltais mielių reikėtų kiek daugiau ir tešla iškils kiek mažiau.

Mano tinklaraštyje rasite šių nostalgiškų kepinių su mielėmis receptus:

Skanių ir gražiai iškilusių kepinių su mielėmis!

Komentarai

Komentuokite