Šį kart iš nusipirktų pas ūkininką pastarnokų viriau lengvą, bet labai skanią trintą sriubą su džiovintais baravykais. Visai ne paslaptis, kad labiausiai mėgstu pirkti maistą ūkininkų turguje. Apie Vilniaus ūkininkų turgavietes ir savo patirtį, apsiperkant jose, parašiau čia.
Šią žiemą stengiuosi nuolat šaldytuve turėti pastarnokų, nes labai pamėgau juos kepti orkaitėje vietoj bulvių arba pridėti jų į gaminamą bulvių košę. Labai skani daržovė, kiek panaši į morkas, tik ne tokia sultinga, kiek saldesnė ir aromatingesnė, balkšvos spalvos, kiek panaši ir į petražolių šaknis. O sriuba iš jų verta didžiausių liaupsių, nes labai aromatinga, maloniai salstelėjusio skonio, nekasdieniška bei labai dera su džiovintais grybais ir graikiniais riešutais.
Pastarnokų sriuba su džiovintais baravykais
Sudėtis
- 0,5 kg pastarnokų
- 2 svogūnai
- sauja džiovintų baravykų
- 1,5 l daržovių sultinio
- sauja graikinių riešutų
- alyvuogių aliejaus ir sviesto (kepimui)
- druskos, pipirų, dž. čiobrelių
Eiga
Pirmiausiai prieš kelias valandas iki gaminimo užmerkiau baravykus verdančiame vandenyje ir palikau išmirkti.
Nulupau ir supjausčiau svogūnus bei pastarnokus.
Ant sviesto ir alyvuogių aliejaus sriubos puode pakepiau pjaustytus svogūnus, kai jie apkepė sudėjau pjaustytus išmirkusius baravykus. Dalį apkepusių baravykų atidėjau (sriubos apibarstymui).
Į puodą su grybais sudėjau pjaustytus pastarnokus, lengvai juos apkepiau, tada supyliau sultinį. Pastarnokus viriau apie pusvalandį, kol tapo visai minkšti.
Kiek praaušusią sriubą sutryniau trintuvėje iki kreminės masės ir pyliau atgal į puodą, skaninau druska, pipirais, čiobreliais, dar kartą užviriau. Jei sriuba gavosi per tiršta galite ją papildomai atskiesti sultiniu.
Sriubą pilsčiau į indelius, ant jos viršaus dėjau po šaukštą keptų grybų ir barsčiau kepintais graikiniais riešutais.
Užrašai
P.S. Pastarnokų sriubą valgėme su duonos lazdelėmis, labai šildanti ir soti.
16 Comments
Ausrra
2012-02-28 at 12:33 pmSriuba atrodo puikiai, nors pastarnokų skonio nežinau, bet įsivaizduoju, kad, kažkas tarp petražolės ir saliero.. Rennie, man atrodo, kad pastarnokai, bet ne pasternokai 🙂
Rennie
2012-02-28 at 5:49 pmDėkui Ausrra už pastabumą, kažkaip per tą skubėjimą net nepatikrinau, kaip tiksliai rašosi, parašiau iš inercijos. Jau pataisiau 🙂
Nida
2012-02-28 at 2:38 pmRennie, nuostabu!! Gardumas tiesiog “lipa” iš nuotraukos… Jei tik rasiu pastarnokų – būtinai išbandysiu.
Rennie
2012-02-29 at 8:50 amNida, pabandyk, jos skonis toks gurmaniškas ir nekasdieniškas, tokia sekmadienio pietų sriuba 🙂
Rūta
2012-02-28 at 3:12 pmGrožis ir gėris tokios sriubos… 😉
Rennie
2012-02-29 at 8:50 amRūta, mėgstu ir aš tokias 🙂
Indrė
2012-03-01 at 11:23 amŽiūriu ir grožiuosi. Nes pasternokų mėgėja, bet šitos mielai bandyčiau 🙂
Rennie
2012-03-01 at 1:51 pmIndre, būtinai kada prie progos pabandyk 🙂 Tokia nekasdieniška, sakyčiau, išeiginė sriuba, nors ingridientai visai paprasti.
Jura
2012-03-03 at 1:20 pmLabai šauniai skamba ši sriuba, ir būtų puiki proga padėti man sunaudoti šaldytuve įsiveisusį šakninių daržovių sandėliuką 🙂 Tik vat, problemėlė – užvakar sunaudojau paskutinius mamoz džiovintus baravykus risotto, ir dabar ir širdyje ir virtuvės spintelėje tokia tuštuma 🙂 Aš bandau regzti planus, kad kas nors iš namiškių man atsiųstų džiovintų grybų. Rennie, gal galėtumėte patarti, kur galima būtų įsigyti skanių džiovintų grybų (baravykų, šilbaravykių) dideliais kiekiais, ir per daug nesikandžiojančiomis kainomis?
Rennie
2012-03-04 at 9:24 pmJura, pavasariop turguje džiovintų grybų vis mažiau parduodama, o ir labai brangūs (paskutinį sykį man Mama Druskininkų turguje puslitriuką baravykų už 25 Lt nupirko). Pati dažniausiai jų neperku, uošvis arba tėvai prirenka ir pridžiovina, bet kai baigiasi tenka turguje pirkti. Yra jų ir Maximoje, bet įpakavimai maži, o kainos didelės. Tai kad ne labai ką daugiau galėčiau patarti 🙂
Asta
2012-03-04 at 11:23 amMan pastarnokai labai patinka ir beveik visada jų turiu šalia bulvių ir morkų. Reiks italų parduotuvėlėj nusipirkti džiovintų baravykų ir išbandyti šią sriubą
Rennie
2012-03-04 at 9:26 pmAsta, skanios tau sriubos 🙂
Violeta
2012-03-19 at 8:16 amO jei pakepint tik aliejuje, labai pasikeistų skonis. Pieno produktų mažei negalima 🙁
Rennie
2012-03-19 at 9:52 amVioleta, kepink dąsiai tik aliejuje, skonis labai nenukentės 🙂
Dalia M.
2013-03-06 at 5:51 pmSveiki, aš dariau su rudais pievagrybiais. Skanumėlis…. Ačiū, Rennie, už puikias idėjas.
Rennie
2013-03-06 at 10:59 pmDalia, su rudaisiais pievagrybiais irgi turėjo gautis labai skaniai. Džiaugiuosi kad gaminate:)