Tai viena iš skaniausių mano verdamų moliūgų sriubų. Orkaitėje kepti moliūgai ir česnakai su keptuvėje keptais svogūnais bei džiovintais grybais sriubai suteikia ypatingo kvapnumo ir skonio. Šią sriubą mėgstu patiekti apšlakstytą aromatingu moliūgų sėklų aliejumi ir apibarstytą petražolėmis, taip paruošta ji atrodo žavingai taškuota, kvepianti moliūgais ir mišku.
Žiemai visad pasiruošiu džiovintų grybų atsargų. Šiais metais ypač daug jų prisiruošiau, virtuvėje puikuojasi net du trijų litrų stiklainiai pilni kvapnių sausų grybų. Be džiovintų grybų niekaip neištverčiau žiemos iki šviežių grybų sezono. Kadangi esu kilusi iš Dzūkijos, tai man grybai, kaip antra duona. Beje, grybai su moliūgais labai tinka, jie salsvus moliūgus puikiai praturtina savo paslaptingu miško kvapu.
Keptų moliūgų sriuba su džiovintais baravykais
Sudėtis
- 700 g nulupto ir be sėklų moliūgo
- 1 geltonojo svogūno
- 1 raudonojo svogūno
- 6 česnako skiltelių
- 2 saujų džiovintų baravykų
- 1 l daržovių sultinio
- 1 šaukšto citrinos sulčių
- 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių
- alyvuogių aliejaus, kepti
- druskos ir maltų pipirų, pagal skonį
- Patiekti:
- šviežių petražolių
- šaltai spausto moliūgų sėklų aliejaus
Eiga
Iš vakaro verdančiu vandeniu užpilkite džiovintus baravykus ir palikite nakčiai, kad išbrinktų.
Pirmiausiai nulupkite ir supjaustykite gabalėliais moliūgus ir svogūnus. Česnakų skilteles taip pat nulupkite, bet nepjaustykite. Išmirkusius grybus nuplaukite ir supjaustykite, bet sunkos, kurioje jie mirko neišpilkite, ją panaudosite sriubos virimui.
Pjaustytus moliūgus su česnakų skiltelėmis apšlakstykite aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais, išmaišykite ir kepkite įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių, kol visiškai suminkštės ir apkeps.
Per tą laiką keptuvėje pakepkite pjaustytus svogūnus ir džiovintus baravykus, kol svogūnai suminkštės, o grybai apkeps.
Iškepusius moliūgus su česnakais sudėkite į sriubos puodą, į jį berkite ir keptus grybus su svogūnais, o ant viršaus užpilkite sultinį, bei sunką, kurioje mirko grybai. Sriubą užvirkite ir sutrinkite. Paruoštą sriubą gardinkite citrinų sultimis, džiovintais čiobreliais, druska ir maltais pipirais. Įpiltą į lėkštes sriubą apiberkite kapotomis šviežiomis petražolėmis ir apšlakstykite aromatingu moliūgų sėklų aliejumi.
4 Comments
Vika
2013-12-17 at 9:58 pmTobula, ir be bulvių ir be grietinėlės, šiam mano gyvenimo etapui tobula sriubytė 😀
Rennie
2013-12-17 at 10:45 pmVika, pats tas prieš Kalėdiniam pasninkui 😉
» Blog Archive » Keptų moliūgų sriuba su džiovintais grybais - bulviukose.lt – pagaminta namuose!
2013-12-19 at 12:16 pm[…] (Šaltinis: “Sezoninė virtuvė”) […]
Audinga
2021-12-23 at 7:27 pmSveiki Renata, o kiek reikėtų pilti to vandens, kur brinkksta grybai? Dekui! 😉