Tai nauja senos geros mišrainės su kepta duona ir pupelėmis versija. Šioje, mažiau kalorijų turinčioje, mišrainėje riebią keptą duoną pakeičiau traškiais „Bon Chance“ duonos traškučiais, o kaloringą majonezą – česnakų ir petražolių trintu padažu.
Padažą šioms salotoms tryniau rankinėje grūstuvėje, nors tą patį galima padaryti ir elektriniu trintuvu. Jis ruošiamas panašiai, kaip pesto padažas, tik su šaltai spaustu rapsų aliejumi, česnakais, petražolėmis, o kad būtų skystesnis ir gaivesnio skonio jį atskiedžiau natūraliomis obuolių sultimis. Pamenu, į tokią mišrainę dar buvo įmaišomi ir pjaustyti obuoliai, tai tos sultys tikrai visai “į temą”. Na, o permirkusią aliejumi keptą duoną pakeičiau lietuviškais duonos traškučiais “Bon Chance”, sutaupiau ne tik laiko, bet ir aliejaus. Pasirodo, šiuos traškučius dabar yra pamėgę ne tik lietuviai, jie eksportuojami net į 19 šalių visame pasaulyje – pradedant Amerika ir baigiant Kinija bei Japonija.
Dažniausiai stengiuosi maitintis sveikai, nors ir nesu nei vegetarė, nei žaliavalgė, nei… Visad vadovaujuosi sveiku protu ir nelinkstu į kraštutinumus. Štai mano šaldytuvas jau senokai nėra matęs pirktinio majonezo, kažkaip nuo jo mano skrandis atprato pirmiausiai. Jei labai jo užsimanau, susiplaku pati pagal šį receptą ir atskiedžiu natūraliu jogurtu arba raugintomis pasukomis bei naudoju salotoms. Kai jau “trūks plyš” norisi kokio seno gero ir tvirto patiekalo iš praeities, kuris dažniausiai yra gaminamas su majonezu, visad pirmiausiai galvoju kuo jį galėčiau pakeisti. Aišku, tenka ir man kavinėse, svečiuose arba pas mamą valgyti išsiilgtų bei nuo vaikystės visiems gerai pažįstamų patiekalų, kurie tradiciškai gaminami su pirktiniu majonezu, bet po tokių vaišių mano atpratęs pilvas visad pradeda nepatenkintai urgzti. Tada galvoju, kad tai paskutinis kartas… ir einu gaminti tą patį patiekalą kiek lengviau.
Pupelių mišrainė su sūriu ir duonos traškučiais
Sudėtis
- 1 stiklinės virtų pupų
- 150 g rūkyto fermentinio sūrio
- 50 g duonos traškučių
- Padažui:
- 4 česnakų skiltelių
- 4 šaukštų šaltai spausto rapsų aliejaus
- 2 šaukštų natūralių obuolių sulčių
- kelių šakelių šviežių petražolių
- žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų
Eiga
Džiovintas pupeles nakčiai užpilkite vandeniu, kad išbrinktų. Prieš verdant jas perplaukite po tekančiu vandeniu ir virkite, kol suminkštės. Pupeles sūdykite pačioje virimo pabaigoje.
Sūrį stambiai sutarkuokite. Ataušusias pupeles sumaišykite su tarkuotu sūriu.
Grūstuvėje česnakus sutrinkite kartu su druska ir petražolėmis į tyrę, tai galite padaryti ir elektriniu trintuvu, panašiai, kaip ir pesto padažą. Trindami lėtai pilkite rapsų aliejų ir maišykite, kol padažas taps vientisas. Padažą suskystinkite įmaišydami obuolių sultis ir gardinkite maltais pipirais.
Paruoštą padažą užpilkite ant pupelių su sūriu ir gerai išmaišykite. Mišrainę dėkite į lėkštes ir apibarstykite stambiai rankomis traiškytais duonos traškučiais bei atlikusiomis petražolėmis.
1 komentaras
Martynas
2015-01-28 at 1:28 pmAčiū! Labai tiks prie alaus 🙂