Jei mes, lietuviai, kepame ir gaminame įdarytus blynelius su mėsa, sūriu ar kitais įdarais, tai meksikiečiai turi labai panašų patiekalą – Enchilada. Tik vietoj blynelių, jie įdarą vynioja į tortilijų duoneles. Tortilijų duonelės, įdaromos, aptepamos ir užpinamos salsa padažu, grietine bei užkepamos orkaitėje. Jų išvaizda kiek primena ir lazaniją. Enčiladoms pasirinkau vidutinio dydžio Santa Maria tortilijas. O vietoj įprastos pomidorų salsos pagaminau žaliąjį salsa padažą iš dumplainių. Dumplainiai kuo puikiausiai auga ir Lietuvoje, nors mes juos labiau naudojame desertų papuošimams. Dumplainiai arba Tomatillo labai populiarūs Meksikoje, jie naudojami panašiai, kaip ir pomidorai, net vadinami meksikietiškais pomidorais. Salsa verde padažas gaminama būtent iš jų ir yra skaisčiai žalios spalvos. Skoniu jis kiek primena pomidorų salsą, bet poskonių skirtumų visgi yra. Dumplainius jau daug metų augina mano vyro močiutė, bet šiuos nusipirkai turguje. Labai apsidžiaugiau jų užtikusi ir jau iš anksto žinojau ką skanaus gaminsiu. Savaitgalis, tai metas kai galima išbandyti kažką skanaus ir naujo!
Enčilados su žaliuoju Salsa Verde padažu ir jautiena
Meksikietiškas receptas
Sudėtis
- Enčiladoms:
- 2 pakelių vidutinio dydžio Santa Maria Tortilla paplotėlių
- 200 g tarkuoto fermentinio sūrio
- 4 šaukštų grietinės
- šviežių kalendrų apibarstyti
- Keptai mėsai:
- 600 maltos jautiuenos
- 2 šaukštelių malto kumino
- 2 šaukštelių aitriųjų paprikų dribsnių
- 1 šaukštelio aitriųjų paprikų
- 2 šaukštelių saldžiųjų paprikų
- 2 šaukštelių džiovintų česnakų
- tyro alyvuogių aliejaus kepti
- druskos pagal skonį
- Salsa Verde padažui:
- 300 g dumplainių (tomatilas)
- 2 jalapenų paprikų
- 1 nedidelio baltojo svogūno
- puokšės šviežių kalendrų
- 4 česnako skiltelių
- 2 žaliųjų citrinų sulčių
- 0,5 stiklinės vandens
- 1 šaukštelio malto kumino
- 1 šaukštelio cukraus
- druskos pagal skonį
Eiga
Mėsą pakepkite keptuvėje nuolat maišydami kartu su visais prieskoniais, kad iškepusi būtų biri. Kai iškeps, palikite kiek pravėsti.
Pagaminkite salsa verde padažą. Į kapoklę suberkite pusiau perpjautus dumplainius, stambiai supjasustytą svogūną ir česnakų skilteles. Iš jalapeno pašalinkite sėkleles ir membraną, kalendras stambiai sukapokite, iš žaliųjų citrinų išspauskite sultis. Viską kartu sukapokite kapoklėje. Berkite prieskonių ir druskos, įpilkite vandens, kad padažas būtų kiek skystesnis.
Kiekvieną tortilijos paplotėlį sutepkite paruoštu salsa padažu, ant viršaus berkite kelis šaukštus maltos jautienos, tarkuoto sūrio ir gražiai suvyniokite. Suvyniotas tortilijas dėkite į kepimo indą, kurio dugne irgi papilkite salsos padažo. Kai visus paplotėlius suvyniosite, ant jų užpilkite atlikusį salsa padažą, užtepkite grietinės ir indą uždenkite folija.
Statykite kepti į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę 30 minučių, po to ištraukite, nuimkite foliją, apibarstykite tarkuotu sūriu ir dar pakepkite 10 minučių, kol gražiai apskrus, o sūris išsilydys.
Pjaustykite ir valgykite, kol dar karšta. Pateikite su sezoninėmis daržovėmis.
Užrašai
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Santa Maria Lietuva
Komentarai