Virti varškėtukai patenka į mano mėgstamiausių vaikystės receptų trejetuką. Tada juos šaukštu kabindavau kartu su riebia grietine, gausiai apsibarsčiusi cukrumi. O dabar man skaniausi varškėtukai su peletrūnais. Metų metus juos gaminau “iš akies”, kartais jie gaudavosi skanesni, kartais mažiau skanūs. Todėl kai pradėjau juos gamint pagal laiko patikrintas proporcijas – pusė kilogramo varškės + 2 kiaušiniai + 200 g miltų, įsimylėjau varškėtukus iš naujo. Taip ruošti varškėtukai nebūna per kieti (kaip dažnai nutinka padauginus miltų) ir tešla nebūna per lipni (kaip pasitaiko jei pamažiname miltų). Skanių varškėtukų esmė – kokybiška, riebi ir sausa varškė. Kuo varškė bus sausesnė, tuo varškėtukai gausis skanesni ir tuo mažiau miltų sunaudosite juos gamindami. Į tešlą neberkite cukraus, tik žiupsnelį druskos! Paskutiniais metais juos įgudau gaminti su savo pamėgtais šviesiais speltų miltais. Jei visgi norisi, kad varškėtukai būtų saldūs, geriau juos patiekite su saldumo suteikiančiais priedais: skystu medumi, klevų sirupu, šviežiomis arba šaldytomis uogomis. Nors vaikai labiau mėgsta saldžiai pateiktus varškėtukus, man patys skaniausi su peletrūnais, aplieti lydytu sviestu ir grietine. Dėl jų skonio, esu pasiruošusi prigaminti kad ir visą kalną varškėtukų iš kelių kilogramų varškės. Tada likusius užšaldau, jie visada praverčia, kai užgrūva darbai ar šaldytuvas ištuštėja. O peletrūno krūmas gražiai sau želia vienoje iš mano pakeltų lysvių, beveik visą jį ir sunaudoju patiekalams su varške, nes ši skonių pora – nepakartojama!
Virti varškėtukai su peletrūnu
Nostalgiškas receptas
Sudėtis
- 500 g sausos varškės
- 200 g šviesių speltų miltų
- 2 kiaušinių
- žiupsnelio druskos
- kelių peletrūno šakelių
- Pateikimui:
- lydyto sviesto
- grietinės
- tarkuoto kietojo sūrio
- šviežio peletrūno
Eiga
Sausą varškę maišytuve ištrinkite su druska ir kiaušiniais. Nuo peletrūno šekelių nuskabykite lapelius ir juos kuo smulkiau sukapokite, suberkite į vientisą tešlą.
Tada po truputį pilkite miltus ir minkykite toliau. Tešla turi beveik nelipti prie indo, kuriame minkote, sienelių.
Paruoštą tešlą dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą, atšalusi ir pabrendusi ji mažiau lips prie rankų ir patys varškėtukai formuosis gražesni.
Ant stalviršio, kur gaminsite varškėtukus, paberkite kelias saujas miltų. Jų turi būti ne mažai, kiekvieną atplėštą gabalėlį tešlos gerai juose apvoliokite ir rankomis kočiodami formuokite "gyvačiukę", kurią peiliu supjaustykite į nedidelius varškėtukus. Kad tarpusavyje jie nesuliptų, papildomai apibarstykte miltais.
Užvirkite didelį puodą vandens, jį pasūdykite ir suberkite paruoštus varškėtukus. Pradžioje jie nusės ant dugno, bet virdami sukils į paviršių. Tada dar kelias minutes pavirkite ir išgaudykite juos kiaurasamčiu į lėkštes. Apliekite lydytu sviestu, apibarstykite peletrūno lapeliais ir tarkuotu kietuoju sūriu, patiekite su grietine.
1 komentaras
Varškėčiai
2020-05-06 at 5:54 amLabai gardu, dėkoju už puikų receptą