Ruduo/ Užkandžiai/ Visi receptai

Žaliasis moliūgų sėklų užtepas

Kai aplink karaliauja moliūgai ir ornanžinė jų spalva, net sunku įsivaizduoti kad iš tų pačių moliūgų galima pasiruošti ir žalios spalvos patiekalą. Gamindami iš moliūgų minkštimo dažniausiai pamirštame maistingąsias jų sėklas. Šis užtepas pagamintas būtent iš moliūgų sėklų, todėl ir jo spalva – žalia.

Jis kilęs iš Meksikos, moliūgų gimtinės, kur moliūgų sėklos švelniai vadinamos pepita vardu. Tokį užtepą gaminau pirmą kartą, bet jis visai šeimai taip patiko, kad tikrai gaminsiu dar ne kartą. Moliūgų sėklų užtepas puiki alternatyva tradiciniam, iš avinžirnių pagamintam, humusui. Užtepas iš moliūgų sėklų labai sotus ir maistingas. Apie moliūgų sėklų naudingumą, turbūt, žinome visi – jos turtingos magniu, geležimi ir cinku, taip pat E ir B grupės vitaminais, gausios augaliniais baltymais ir antioksidantais. Moliūgų sėklos – tikras supermaistas! Jų verta valgyti daugiau, o šis receptas puikus būdas tai padaryti. Dėl spalvos ir skonio užtepas papildomas žalios spalvos žalumynais – špinatais ir kalendrų lapeliais ir kaip dauguma meksikietiškų patiekalų neįsivaizduojamas be kumino aromato. Tokį užtepą galima teptis ant duonos, kabinti duoniukais ar daržovių lazdelėmis, bet, aišku, skaniausia su kukurūziniais tortilijų traškučiais. Visada renkuosi sūdytus Santa Maria tortilijų traškučius, nes jų sudėtis – tik kukurūzų miltai, saulėgrąžų aliejus, druska ir daugiau nieko!

Žaliasis moliūgų sėklų užtepas

5 votes, average: 4,20 out of 55 votes, average: 4,20 out of 55 votes, average: 4,20 out of 55 votes, average: 4,20 out of 55 votes, average: 4,20 out of 5 (5 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 4-6 asmenims
Gaminimo laikas: 20 min.

Meksikietiška virtuvė

Sudėtis

  • 1 stiklinės lukštentų moliūgų sėklų
  • 1 nedidelio svogūno
  • 1-2 jalapeno aitriųjų paprikų
  • 3 skiltelių česnako
  • puokštės šviežių kalendrų
  • kelių saujų šviežių špinatų
  • 2 žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelio malto kumino
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 0,5 stiklinės vandens
  • Pateikimui:
  • 1 pakelio Santa Maria tortilijų traškučių

Eiga

1

Moliūgų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros apie 5 minutes, kol jos lengvai apskrus.

2

Apkepintas moliūgų sėklas suberkite į kapoklę kartu su druska ir kuminu ir gerai, iki smulkių miltų sukapokite.

3

Svogūną nulupkite ir supjaustykite, iš jalapeno paprikos pašalinkite sėklas ir taip pat supjaustykite. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus apkepkite svogūnus su aitriosiomis paprikomis, kol apskrus. Pačiame gale suberkite smulkintas česnako skilteles ir dar kiek pakepinkite.

4

Visas apkepintas daržoves suberkite į kapoklę prie smulkintų moliūgų sėklų. Ten pat suberkite švarius kalendrų ir špinatų lapelius, įspauskite 2 žaliųjų citrinų sultis, pilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir toliau smulkinkite. Iš lėto į smulkinamą masę pilkite vandenį tol, kol masė bus ne per tiršta ir panaši į užtepą. Vandens nepadauginkite, kad užtepas nesigautų per skystas.

5

Moliūgų sėklų užtepą labai gerai išsukite ir dar kartą sutrinkite, kad masė būtų kuo vientisesnė. Jo tirštumas turėtų būti panašus į humuso. Prieš pateikiant statykite į šaldytuvą. Užtepą pateikite su kukurūziniais tortilijų traškučiais.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Santa Maria Lietuva

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite