APP/ Desertai/ Vasara/ Visi receptai

Rūkyta Crème Brulee su miško uogomis

Jau labai seniai šį klasikinį desertą svajojau pasigaminti namuose, bet vis nesirįždavau įsigyti dar vieno ne per dažniausiai naudojamo daikto virtuvėje – atviros ugnies degiklio. O be degiklio, šio deserto paruošti nepavyks. Todėl kai užmačiau, jog mano mėgstamiausios kepsninės Big Green Egg gamintojai pristatė naują EGGniter uždegėją, iš karto juo susidomėjau. Aišku, jis skirtas lengvesniam kepsninės anglių įkūrimui, bet tuo pačiu jį galima panaudoti ir Crème Brulee deserto viršui karamelizuoti. Dievinu multifunkcinius daiktus, kurie namuose taupo vietą ir atstoja kelis įrankius. Šis degiklis užpildomas butano dujomis, juo įkurti anglis galima lengvai, švariai ir elegantiškai, pats tas įrankis moterims! Žiemą šiuo degikliu planuoju pati įsikurti ir namų židinį. Bet jį pamačiusi pirmiausiai pagalvojau būtent apie Crème Brulee. Kol Martynas iš Vyras prie grilio kepsninių salone, aiškinosi, kaip juo patogiau nadotis, aš tesvajojau apie namuose ruoštą Crème Brulee.

Visų pirma noriu pastebėti, kad šis desertas yra tobulas ne tik dėl skonio, bet ir dėl paprasto pateikimo, nes jį galima paruošti iš anksto, kad ir prieš dieną bei laikyti šaldytuve. O atėjus svečiams, beliks įspūdingai, atvira ugnimi karamelizuoti jo viršų ir pateikti į stalą. Galbūt dėl to Crème Brulee galima rasti beveik kiekvieno restorano desertų meniu. Nes jo pateikimas toks greitas: pasigaminai iš anksto, išėmei iš šaldytuvo, per klelias minutes karamelizavai viršų ir neši dar šiltą svečiams. Nors šio deserto receptas yra gana klasikinis, bet gamindami kartu su Martynu, dalį riebios greitinėlės pakeitėme pienu, kad desertas būtų kiek lengvesnis. Galvodami apie patį deserto skonį sprendėme kokį geriau rinktis – klasikinį su vanile ar modernesnį – su mėtomis ir laimu, bet visgi abu sutarėme, kad pirmam kartui bandysime su vanile ir cinamonu, o dėl gaivumo pridėsime citrinos žievelės. Vyras prie grilio pasiūlė desertą dar parūkyti Big Green Egg kepsninėje, todėl paruošėme obels medienos kaladėles ir mūsų eksperimentas tikrai pasitvirtino. Man patinka, kai klasikinio skonio desertą galima pateikinėti, vis kitaip, o Crème Brulee leidžia varijuoti skoniais. Tad drąsiai eksperimentuokite,  panaudodami kuo įvairesnius džiovintius ir šviežius prieskonius, kuriuos kartu beliks įdėti į verdamą greitinėlę, o po to tik perkošti. Esu ragavusi levandų, citrinžolės, šafrano skonio Crème Brulee, todėl dabar kiekvieną kartą bandysiu ją paruošti vis kitaip. Pateikti desertą irgi galima kiekvieną kartą pagal sezoną, gamindami liepos pradžioje jį puošėme miško žemuogėmis, vėliau miško mėlynėmis, bet puikiai tinka ir kitos smulkios saldžirūgštės uogos. Taigi, kurkite naujus klasikinio deserto skonius ir mėgaukitės jo gaminimu lauke! Nors lygiai taip pats skaniai, tik be dūmo kvapo, jį galima pasiruošti ir namų orkaitėje.

Mudu su Martynu šiam receptui įkvėpė Steven Raihlen iš Barbecue Biblle.  

Rūkyta Crème Brulee su miško uogomis

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata ir Martynas prie grilio Kiekis: 6 asmenims
Gaminimo laikas: 45 min. ir aušinimas

Kepsninės receptas

Sudėtis

  • 300 ml riebios grietinėlės
  • 200 ml pieno
  • 1 vanilės ankšties
  • 1 cinamono lazdelės
  • 2 citrinos žievelių juostelių
  • 5 kiaušinių trynių
  • 1/4 stiklinės rudojo cukraus
  • Deserto plutelei:
  • 6 šaukštelių rudojo cukraus
  • 1 šaukštelio cinamono
  • Rūkymui:
  • 6 nužievintos obels medienos kaladėlių
  • verdančio vandens
  • Pateikti:
  • sezoninių miško uogų: žemuogių, mėlynių

Eiga

1

Pradžioje į puodą supilkite grietinėlę su pienu, į jį įleiskite perpjautą per pusę ir išgramdytą vanilės ankštį, jos sėklytes taip pat suberkite į pieną su grietinėle. Tada sudėkite citrinos žievelę ir cinamono lazdelę. Viską kaitinkite žemoje temperatūroje, kad neužvirtų, o beveik suputojus ant mažos ugnies laikykite dar 5 minutes. Tada nukelkite nuo ugnies ir atšaldykiyte iki kambario temperatūros. Kad būtų greičiau, puodą statykite į virtuvinę kriauklę, prileistą šaldo vandens, kad atvėstų. Praaušus perkoškite nuo prieskonių.

2

Kol grietinėlė vėsta, kiaušinių trynius ir cukrų suplakite mikseriu dideliame inde. Tada supilkite atvėsusią grietinėlę su pienu ir vėl viską suplakite. Visą plakinį paskirstykite indeliuose, kuriuose ruošite desertą. Mums gavosi aštuoni skirtingi 3-5 cm aukščio indeliai, kuriuose kremą paskirstėme tolygiai.

3

Indelius sustatykite į skardą aukštais kraštais, bei pripilkite į ją verdančio vandens, tiek, kad iki indelių pakraščių liktų 5 mm tarpas. Mūsų atveju skarda buvo per žema, dėl to kai kuriuose indeliuose masė išsipūtė, o jai atšalus susidarė mažos raukšlės deserto paviršiuje.

4

Statykite skardą į netiesioginėje kaitroje kepti paruoštą grilių, įkaitintą iki 180 laipsnių. Prieš užkuriant anglis tarp jų padėliokite obels medienos kaladėles, jų dūmas desertui suteiks skanų aromatą. Ugnį kepsninėje greitai ir patogiai įdegėme naujuoju EGGniter uždegėju su butano dujomis.

5

Kepsninėje deserus rūkykite ir kepkite apie 20 minučių, kol jie visiškai sustandės. Tada nukelkite nuo ugnies, palaukite kol indeliai pilnai atvės iki kambario temperatūros ir mažiausiai keturioms valandoms dėkite į šaldytuvą, kad desertai pilnai atšaltų.

6

Paskutinioji deserto gamybos dalis - karamelizuoto viršutinio cukraus sluoksnio sudarymas. Tam naudojome rudąjį cukranendrių cukrų maišytą su maltu cinamonu. Stambūs cukraus kristalai sunkiai lydosi, prieš tai juos galima sutrinti grūstuvėje. Kiekvienam indeliui panaudojome mažiau nei šaukštelį cukraus ir cinamono mišinio, jį tolygiai užbėrėme desertų paviršiuje.

7

Dar sykį uždegėme EGGniter uždegėją ir kaitinome cukrų laikydami įrankį šonu, kad liepsna vos pasiektų deserto paviršių. Geriausiam skonio rezultatu pasiekti, svarbu desertą pateikti kuo greičiau, kad viršutinis sluoksnis nespėtų ataušti. Crème Brulee puoškite miško uogomis: žemuogėmis arba mėlynėmis, nors puikiai tiks ir sodo žemuogės, ar kokios kitos smulkios salsvos uogos.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Big Green Egg Lietuva.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite