APP/ Užkandžiai/ Visi receptai/ Žiema/ Žuvys

Silkė KETURI METŲ LAIKAI

Kūčios ir silkė – tema sena, kaip ir lietuviškos tradicijos. Anksčiau visada Kūčioms pirkdavau sūdytą silkę su galva turguje ar žuvies parduotuvėje ir visada prašydavau kuo riebesnės, bet visada šiame procese dalyvavo laimės faktorius – pasiseks ar nepasiseks šį kartą nugriebti skanią, riebia ir ne per sūrią silkę. Mano mama jau nuo lapkričio eina į turgų ir vis parsineša ragavimui po silkę, bet kol kas kiekvieną kartą iš jos išgirstu “sūri, kaip velnias”. Tai šiemet mudvi su mama nusprendėme – užteks tos silkės loterijos – pasirinksime patikrintą ir visada skanią – šaldytą Matjes silkę.

Ši silkė niekada nebūna per sūri, bet visada būna riebi ir šviežia, nes pati ją prieš pat naudojimą saugiai atsišildau. Matjes silkę pamėgau seniai, kai dar keliavome po Olandiją, kur dabar gyvena ir mokosi mano sūnus. Nyderlanduose Matjes silkė – tradicinis maistas, po kelionės ilgai gailėjausi, kad jos neįmanoma buvo nusipirkti Lietuvoje. Matjes silkė yra jauna ir nesubrendusi riebi silkė, gaudoma prieš jos nerštą nuo gegužės iki liepos pradžios Šiaurės jūroje netoli Danijos bei Norvegijos krantų. Ji išsiskiria ypač dideliu riebumu, dėl ko ir vertinama silkė, taip pat savo tekstūra ir švelniu skoniu, todėl laikoma delikatesu. Olandiškoji Matjes silkė išsiskiria savo mažu sūrumu, todėl jos skonis yra toks švelnus. Anksčiau Matjes silkė buvo sezonininis produktas, kadangi jaunos neneršusios silkės yra gaudomos tik gegužės-birželio mėnesiais. Kad šiomis silkėmis galima būtų mėgautis ištisus metus, šiais laikais jos yra užšaldomos. Ką tik sugauta Matjes silkė užšaldoma ne mažiau kaip – 20C temperatūroje. Taip užšaldžius žuvį, ji ne tik greitai nesugenda, bet ir žūsta visi joje esantys parazitai. Užšaldytas Matjes silkes, kaip didžiausią delikatesą, dabar galima rasti įvairiuose pasaulio šalyse, labai džiaugiuosi, kad Königsmatjes firmos silkę, kuri yra kruopščiai apdorojama rankiniu būdu, galime lengvai įsigyti ir Lietuvoje FishWish el. parduotuvėje. Šiemet šioje parduotuvėje Kūčioms užsakiau Kūčių žuvies rinkinį, į kurį įeina:

  • Atlanto menkės filė porcijos 500 g
  • Arktinės palijos filė 500 g
  • Matjes silkė 750 g
  • Sterko filė 500 g
  • Jūrinio ešerio filė 500 g
  • Islandiški atlanto lašišos ikrai 200 g

Šią šaldytą žuvį FishWish darbuotojai saugiai pristato tiesiai į namus daugelyje Lietuvos miestų! Labai patogu, kad įvairią kokybišką žuvį ir jūros gėrybes galima nusipirkti iš vienų rankų bei niekur prieš šventes nereikia blaškytis ieškant po turgų ar skirtingas parduotuves.

Šiemet Kūčioms siūlau pasiruošti Matjes silkę su keturiais pagardais, romantišku pavadinimu Keturi metų laikai. Ragaujant šį patiekalą bus smagu spėlioti, kuriam metų laikui kurį silkės pagardą galima būtų priskirti. Kiekvienas pagardas savotiškai skanus ir tinkantis tradicinėms Kūčioms. Pernai į tinklaraštį įkėliau dar vieną tradicinę mūsų šeimos kūčių silkę su džiovintais grybais.

Daugiau apie Matjes silkę skaitykite šiame straipsnyje , o apie silkės naudingumą mūsų organizmui šiame.

Lengvo ir nuotaikingo pasiruošimo šventėms!

Silkė KETURI METŲ LAIKAI

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 įvertino)
Loading...
By Renata Kiekis: 4 asmenims
Gaminimo laikas: apie 45 min.

Kūčioms

Sudėtis

  • 4 Matjes silkės filė (užsisakiau šaldytas iš Fishwish.eu)
  • Džiovintų obuolių pagardui:
  • kelių saujų dž. obuolių
  • 2 geltonųjų svogūnų
  • 1 šaukšto aguonų
  • druskos pagal skonį
  • 1 šaukštelio cukraus
  • aliejaus kepti
  • Raudonųjų svogūnų ir spanguolių pagardui:
  • 3 didelių raudonųjų svogūnų
  • 1 saujos džiovintų spanguolių
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 1 šaukštelio cukraus
  • aliejaus kepti
  • Svogūnų su cinamonu ir razinomis pagardui:
  • 3 didelių geltonųjų svogūnų
  • 1 saujos geltonųjų razinų
  • 1 šaukštelio malto cinamono
  • druskos pagal skonį
  • 1 šaukštelio cukraus
  • aliejaus kepti
  • Morkų ir slyvų pagardui:
  • 2 didelių morkų
  • 1 didelio geltonojo svogūno
  • 1 saujos dž. slyvų be kauliukų
  • druskos pagal skonį
  • 1 šaukštelio cukraus
  • aliejaus kepti

Eiga

1

Šaldytas Matjes silkes išimkite iš šaldiklio ir atšildykite.

2

Paruoškite džiovintų obuolių pagardą. Džiovintus obuolius iš vakaro prieš gaminimą užpilkite šaltu vandeniu, kad per naktį išbrinktų. Išbrinkusius smulkiai supjaustykite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykiyte pusžiedžiais. Keptuvėje ant aliejaus pakepinkite pjaustytus svogūnus, kol gražiai apkeps, berkite druską ir cukrų, tada suberkite pjaustytus obuolius ir kepkite dar kelias minutes maišydami, kol ir jie apkeps. Galiausiai suberkite aguonas, patikrinkite ar netrūksta druskos, cukraus ir palikite ataušti.

3

Paruoškite raudonųjų svogūnų ir spanguolių pagardą. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Pakepinkite juos keptuvėje ant aliejaus kol gražiai apkeps, berkite cukrų ir druską, suberkite nuplikytas dž. spanguoles, dar kelias minutes pakepinkite bei palikite atšalti.

4

Paruoškite svogūnų pagardą su cinamonu ir razinomis. Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite keptuvėje ant aliejaus, berkite druskos, cukraus, cinamono, nuplautas razinas ir viską gerai išmaišykite. Maišydami kepinkite dar kelias minutes. Paruoštą įdarą palikite ataušti.

5

Paruoškite morkų pagardą. Morkas nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka. Svogūus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Keptuvėje ant aliejaus pakepinkite pjaustytus svogūnus, kai jie apkeps, suberkite apkepti morkas, jei truks aliejaus, papildomai jo įpilkite. Gardinkite druska, cukrumi, suberkite nuplautas ir supjaustytas džiovintas slyvas ir dar kelias minutes pakepinkite. Palikite ataušti.

6

Silkės pateikimui pasirinkite didelę apvalią lėkštę, į ją kryžiumi guldykite 4 Matjes silkės filė. Matjes silkės filė pateikdama dažniausiai nepjaustau. Skirtingus pagardus sudėkite į keturias laisvas lėkštės vietas tarp silkės. Pateikti ir valgyti patiekalą galima iš karto arba paruošti prieš dieną ir uždengus maistine plėvele laikyti šaldytuve.

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite