Tinklaraščio gimtadienį ir mano pačios gimtadienį skiria lygiai mėnuo – nuo lapkričio 22 iki gruodžio 22 dienos! Iki Kalėdų lieka vos kelios dienos – pats laikas tortui! Šį šokoladinį Napoleną norėjau iškepti dar vasarą su šviežiomis avietėmis, bet užtrukau iki lapkričio ir ruošiau jau su lofilizuotiomis avietėmis, kurios jam puikiai tiko. Valgėme jį per mano tinklaraščio 10-tąjį gimtadienį, o aprašyti jį prisėdau tik šiandien, per savo gimtadienį.
Šio torto laukti buvo tikrai verta! Kakavos milteliais praturtinti tradicinio Napoleono lakštai, pertepti šokoladiniu plikytu kremu su keliais saldžiarūgščiais, šaltyje džiovintų aviečių, sluoksniais pakylėja iki pat dangaus. Visų mėgstamas tortas Napoleonas naujame amplua. Kalėdoms ar Naujiesiems jį verta išbandyti!
Nostalgiški skanumynai Pirmiausiai pagaminkite plikytą kremą. Trynius konditerine šluotele išplakite kartu su paprastu ir vaniliniu cukrumi, migdolų esencija. Kad būtų lengviau plakti, įpilkite šlakelį šalto pieno. Į plakinį suberkite miltus, gerai išmaišykite. Jei masė per tiršta galite įpilti dar kiek pieno, kad būtų panaši į tirštą grietinę. Atskirame puode iki virimo užkaiskite pieną. Karštą pieną po truputį, nuolat maišydami, pilkite į trynių masę. Kremo ruošinį statykite ant vidutinės kaitros ir kaitinkite nuolat maišydami, kol kremas pradės tirštėti. Kremo užvirti nereikia, jis bus paruoštas, kai jį maišomas šaukštas apsivels kremu. Tada į karštą kremą suberkite gabalėliais pjaustytą sviestą, išmaišykite, kol ištirps ir vienodai pasiskirstys. Šokoladą sulaužykite ir ištirpinkite karšto vandens vonelėje bei įmaišykite į paruoštą kremą. Paruoštą plikytą kremą uždenkite ir palikite, kad praauštų. Atšalęs kremas bus dar tirštesnis. Kol kremas nebus sumaišytas su šokoladu tris-keturis šaukštus atidėkite atskirai. Tą nedidelį kiekį kremo išsukite su lofilizuotų aviečių milteliais ir atidėkite, kol formuosite tortą. Kol kremas auš, pagaminkite tešlą torto lakštams. Kiaušinį lengvai išplakite, supilkite 70 ml vandens, konjaką, citrinos sultis ir žiupsnelį druskos, išplakite. Miltus sumaišykite su kakavos milteliais. Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Elektrinės kapoklės pagalba sviestą su miltais ir kakava kapokite, kol jie pavirs į riebius miltus. Į juos supilkite kiaušinio plakinį ir užmaišykite kietą tešlą. Paruoštą tešlą susukite į maistinę plėvelę, statykite valandai į šaldytuvą, kad atšaltų. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir kiek paminkykite, kad būtų lengviau kočioti, padalinkite į 10 vienodų dalių. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočiokite ant kepimo popieriaus, pabarstyto miltais. Ant tešlos uždėkite nedidelę lėkštę, apipjaukite apvalios formos torto lakštą. Tešlą subadykite šakute, kad ji kepdama labai nesipūstų. Paruoštą iš tešlos lakštą, kartu su tešlos nuopjovomis, statykite kepti į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę 5 minutėms, kol iškeps. Taip kepdami vieną paskui kitą, iškepkite visus torto lakštus. Tešlos nuopjovas panaudokite torto papuošimui, jas sutrinkite į miltus. Formuokite tortą. Kiekvieną torto lakštą pertepkite kelias šaukštais plikyto šokoladinio kremo, kelis torto sluoksnius sutepkite avietiniu kremu. Plikyto kremo palikite torto viršaus ir šonų aptepimui. Kai visus torto sluoksnius sutepsite, vienodai kremo užtepkite ant jo viršaus ir šonų. Paruoštą tortą apiberkite sumaltais tešlos trupiniais ir statykite mažiausiai nakčiai, o geriau, visai parai į šaldytuvą, kad „subręstų“. Tortą apibarstykite kakava ir puoškite lofilizuotomis avietėmis su morengais. Šokoladinis Napoleonas su avietėmis
Sudėtis
Eiga
3 Comments
Jolanta
2020-12-29 at 9:38 pmLabas vakaras, o kiek migdolų esencijos, nes recepte nerandu kiekio.
Gal galima pakeisti kuom migdolų esenciją?
Renata
2021-01-11 at 12:27 pmMigdolų esencijos reikia kelių lašelių, be ji visai nebūtina, galite ją keisti vanile.
Inga
2021-12-02 at 10:46 pmSakykite, ar galima butu naudoti paprastas, saldytad avietes? Ar nepakeistu kremo konsistencijos?