Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Panettone

Šis pyragas – aukštasis pilotažas! Per kiekvienas Kalėdas stengiuosi jo paragauti, nes labai mėgstu, o kadangi esu gimusi prieš pat Kalėdas ir geriausia gimtadienio dovana man yra kelionė, tai net kelis kartus, švenčiant gimtadienį Italijoje būtent Panettone man atstodavo gimtadienio tortą. Visada svajojau iškepti jį pati, bet vis nedrįsdavau. Vieną dieną internete akys užkliuvo už italo šefo Bruno Albouze „įkandamo“ šio pyrago recepto ir aš jį išbandžiau. Rezultatas pranoko visus lūkesčius – pyrago tekstūra buvo puri ir lengvai plėšoma rankomis, tokia pat, kaip Italijoje. Skanios Patenttone išskirtinumas – ypatinga pyrago tekstūra ir aromatingi priedai: džiovinti vaisiai, cukatai, šokoladas. O recepto paslaptis – kiaušinių tryniai, pirminė tešla, kuri pagaminama iš vakaro ir ilgas minkymas. Dalinuosi šiuo nuostabiu receptu su jumis!

Panettone nuo lapkričio iki Naujųjų kepiau net 6 kartus! Šiais kepiniais apdalinau visus, ką galėjau šiais uždarais laikais pasiekti. Jei dar neišdrįsote jo kepti, kviečiu pasižiūrėti video, kuriame nufilmavau, kaip ruošiama šio išskirtinio pyrago tešla. Video rasite po šiuo receptu arba Sezoninės Virtuvės IGTV paskyroje. Šį receptą ir dar daugelį kitų kalėdinių skanumynų receptų rasite mano naujausioje e-knygelėje “Kalėdiniai skanumynai. Europos kepinių tradicijos”, kurią nemokamai galite parsisiųsti iš mano blogo čia.

Panettone

30 votes, average: 4,00 out of 530 votes, average: 4,00 out of 530 votes, average: 4,00 out of 530 votes, average: 4,00 out of 530 votes, average: 4,00 out of 5 (30 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 2 aukštoms, 15 cm skersmens, kepimo formoms
Gaminimo laikas: 7 val. ir pirminės tešlos paruošimas

Kalėdiniai skanumynai

Sudėtis

  • Pirminei tešlai:
  • 100 g miltų
  • 60 g vandens
  • 2 g mielių
  • 2 g druskos
  • Įdarui:
  • 200 g skirtingų rūšių razinų
  • 100 g citrusų cukatų
  • 50 g romo
  • Tešlai:
  • 150 g pirminės tešlos
  • 115 g pieno
  • 14 g sausų mielių
  • 110 g apie 6 kiaušinių trynių
  • 350 g miltų
  • 100 cukraus
  • 150 g minkšto sviesto
  • 7 g druskos
  • 2 šaukštelių vanilės ekstrakto
  • 1 šaukštelio "Santa Maria" tarkuoto muskato
  • Kiaušinio plakiniui:
  • 1 kiaušinio trynio
  • 1 šaukšto pieno

Eiga

1

Dieną prieš kepimą užpilkite romu razinas ir citrusų cukatus. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, nuplaukite ir nusausinkite. Citrusų cuktaus ir razinas suberkite į sandariai uždaromą indą ir užpilkite romu. Palikite mažiausiai nakčiai brinkti kambario temperatūroje.

2

Iš vakaro paruoškite pirminę tešlą. Į tešlos minkymo dubenį supilkite vandenį, jame ištirpinkite mieles ir druską, suberkite miltus ir maišytuvo pagalba užminkykite tešlą. Pirmas 3 minutes tešlą minkykite lėtu maišytuvo greičiu, o sekančias 5 minutes - vidutiniu greičiu. Tešlą palikite 3 valandoms uždengtą šiltai, kad augdama ji patrigubėtų. Tada dėkite tešlą nakčiai bręsti į šaldytuvą per naktį.

3

Ryte, kelios valandos prieš kepimą, išimkite pirminę tešlą iš šaldytuvo ir ją rankomis ištampykite bei vėl sulankstykite į apskritimą, palikite kelioms valandoms šiltai suaktyvėti.

4

Užminkykite tešlą. Sausas mieles užpilkite ¼ stiklinės šilto pieno iš ingredientuose nurodyto kiekio ir palaukite, kol suaktyvės. Dubenyje sumaišykite sausus tešlos ingredientus: miltus, cukrų, įtarkuokite muskato. Tada supilkite pieną ir kiaušinių trynus bei suaktyvintas mieles ir pradėkite minkyti tešlą. Pirma ją minkykite apie 3 minutes, kol visi ingredientai apsijungs. Tada į tešlą įminkykite pirminę tešlą ir lėtai minkykite 5 minutes, minkymo greitį padidinkite iki vidutinio ir minkykite tešlą dar apie 10 minučių, kartais sustabdydami maišytuvą, kad galėtumėte nukrapštyti prilipusią prie dubens sienelių tešlą. Gerai išminkyta tešla turi nebelipti prie indo senelių. Tada į tešlą suberkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir toliau minkykite lėtu greičiu dar apie 10 minučių, kol tešla visiškai nebus lipni ir pradės blizgėti. Per šį laiką tešlą taps labai elastinga. Galiausiai į tešlą suberkite išmirkusias razinas ir citrusų cukatus ir minkykite lėtu greičiu, kol viskas gerai įsiminkys į tešlą. Išminkytą tešlą uždenkite ir palikite šiltai 3 valandoms, kol išaugs ir patrigubės.

5

Iškilusią tešlą padalinkite į dvi lygias dalis, rankomis minkydami suformuokite du tešlos apskritimus. Kiekvieną tešlos apskritimą dėkite į specialias popierines kepimo formas arba į aukštas, atsegamas pyragų kepimo formas. Kepimo formas su tešla pridenkite ir palikite dar 2 valandoms, kad iškiltų ir galutinai subręstų.

6

Kai tešla kepimo formose bus pilnai iškilusi, įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių karščio. Tešlą kepimo formose kryžmai įpjaukite arba įkirpkite žirklėmis ir patepkite kiaušinio plakiniu. Pyragus kepkite apie 30 minučių. Iškepusius Panettone išimkite iš atsegamų kepimo formų ir aušinkite ant grotelių. Jei kepėte popierinėse formose, į pyrago apačią įsmeikite du medinius pagaliukus ir aušinkite pyragus pakabinę „žemyn galva“. Kad pyragai kuo ilgiau išliktų švieži, laikykite juos dėžutėje, arba apsukę folija, kad kuo mažiau iš jų išgaruotų drėgmės.

Užrašai

Receptas iš el. knygelės "Kalėdiniai skanumynai. Europos kepinių tradicijos"

Gali patikti

1 komentaras

  • Atsakyti
    Jurga
    2021-12-13 at 4:16 pm

    Sveiki, ar galėtumėte pasakyti kokius kvietinius miltus naudojate? Man nesigauna pirminė tešla (starteris), tikrai taip neiškyla kaip pas Jus:) Pakeičiau mieles, bet vis tiek ne taip kažkas. Ypač kai išimu iš šaldytuvo atrodo sukritusi, palaikau kambario temperatūroje, bet nepakyla. Galvoju, gal miltuose esmė?

  • Komentuokite