APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Šokoladinės sezamų žvaigždės

Šis sekmadienis – pirmoji advento diena! Prasideda Kalėdų laukimas ir kalėdinių sausainių sezonas! Kad dienos iki švenčių taptų jaukesnės, o laukimas neprailgtų, kviečiu namus iškvepinti skaniausiais sausainių kvapais.

Visame pasaulyje paplitusi advento sausainių kepimo tradicija gyva iki šiol. Iš senosios Europos, kur kalėdiniai sausainiai kepami nuo Italijos iki pat Skandinavijos, ji išplito ir į kitus žemynus. Kalėdinių sausainių receptų yra daug ir pačių įvairiausių. Šiemet jų receptus kviečiu rinktis iš naujosios savo knygos el. knygos „Kalėdinių sausainių advento kalendorius“, kurią visiškai nemokamą kartu su 24 sausainių receptais galite parsisiųsti iš mano tinklaraščio Sezonine virtuvė čia. Kviečiu išsirinkti savo mėgstamiausius! Tebūnie tai ir šios knygos mecenato – prieskonių gamintojų Santa Maria bei mano dovana Jums!

Jų receptus šioje knygoje išskyriau į kelis skyrius:

Tradiciniai kalėdiniai meduoliai, visada kvepia meduolių prieskonių mišiniu iš cinamono, gvazdikėlių, juodųjų ir kvapniųjų pipirų, imbierų, kardamono bei muskatų riešutų. Seniau juos tekdavo maišyti pačiai, bet dabar kvapniausi Santa Maria meduolių prieskoniai visada laukia mano įkvėpimo kepti. Ruošiant šį skyrių  didžiausias atradimas buvo vokiški Niurnbergo Lebkuchen meduoliai, kurių pagrindą sudaro riešutai, citrusų žievelės ir cukatai, juos dar 14 amžiuje sugalvojo ir pradėjo kepti Vokietijos vienuoliai.

Klasikiniai kalėdiniai sausainiai pasaulyje paplitę ne mažiau nei meduoliai. Šiems sausainiams vietoj ryškių medaus ir tradicinių meduolių prieskonių naudojami švelnūs vanilės, kardamono, cinamono kvapai. Tokie yra Linco sausainiai iš Austrijos, „Vėjo malūnėliai“ su džiovintų slyvų įdaru iš Suomijos ir dar visa eilė skaniausių sausainių receptų, kuriuos rasite šioje knygoje.  

Šventiniai sausainiai be glitimo nustebins ir pradžiugins net tuos, kurie anksčiau per Kalėdas apie juos galėjo tik pasvajoti. Šiai knygai atrinkau 6 skaniausių sausainių be glitimo receptus, kuriuose įprastus miltus keičiau maltais riešutais ir netradiciniais miltais be glitimo. Tokie yra itališki migdoliniai Ricciarelli, iš Vokietijos kilusios cinamoninės žvaigždės Zimtsterne ir ypač lengvai bei greitai pagaminami „Užmirštieji sausainiai“. 

Šventiniai veganiški sausainiai šiemet sukurs šventę visiems! Draugai nevalgantys kiaušinių, sviesto ir medaus bus nuoširdžiai dėkingi Kalėdoms gavę maišelį rankų darbo, draugiškos sudėties sausainių. Jų receptams vietoj gyvulinių riebalų naudojau kokosų aliejų ir įvairiausių riešutų sviestus. Jūsų draugams tikrai turėtų patikti natūraliai žalios eglutės su mačios arbata arba sezamų pastos sausainiai su kardamonu, o gal riešutų sviesto sausainiai su druska? Patikėkite, juos pamėgs ne tik veganai! 

Pirmoji sausainių advento kalendoriaus diena, kaip tik ir startuoja su veganišku sausainių receptu – šokoladinės sezamų žvaigždės. Tai sausainiai, kuriems iškepti neprireiks nei kiaušinių, nei sviesto. Sezamų pasta Tahini juose puikiai pakeičia sviestą. Su ja paruošta tešla būna labai aromatinga ir ypač patogi darbui ir net primena modeliną. O lengvas sausainių gaminimas – jau pusė malonumo! Šiuos patariu paprasčiausiai apšlakstyti tirpintu šokoladu ir apibarstyti baltosiomis sezamų sėklomis. Laikas kepti, vaišinti ir dovanoti!

Šokoladinės sezamų žvaigždės

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata
Gaminimo laikas: 30 min.

Veganiškas receptas

Sudėtis

  • 0,5 stiklinės sezamų pastos
  • 0,5 stiklinės klevų sirupo
  • 1 stiklinės šviesių speltų miltų
  • 1/3 stiklinės kakavos
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio Santa Maria cinamono
  • Papuošti:
  • 50 g juodojo šokolado
  • 1 šaukštelio kokosų aliejaus
  • 1 šaukšto sezamų sėklų

Eiga

1

Dubenyje gerai išmaišykite sezamų pastą su klevų sirupu, kad masė taptų vientisa.

2

Atskirame inde sumaišykite speltų miltus, kakavos miltelius, cinamoną ir kepimo miltelius.

3

Paruoštą miltų mišinį suberkite į sezamų pastos masę ir užminkykite kietoką tešlą.

4

Iškočiokite tešlą ant miltuoto paviršaus ir sausainių formelėmis spauskite žvaigždutes. Jas perkelkite ant kepimo popieriaus skardoje.

5

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių karščio ir pašaukite sausainius kepti. Jie iškeps per 10 minučių. Iškepusius aušinkite ant grotelių.

6

Vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą su kokosų aliejumi ir kol šiltas šakute apšlakstykite atšalusius sausainius. Juos apibarstykite baltosiomis sezamų sėklomis. Palaukite, kol šokoladas sukietės ir sėklos prie jo prilips. Sausainius laikykite dėžutėje sausai iki kelių savaičių.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su Santa Maria Lietuva

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite