Gruodžio 13 dieną per šv. Liucijos ir šviesos šventę Švedijoje kepamos geltonos, kaip sugrįžtanti Saulė, šafraninės bandelės pavadinimu Lussekatter. Tą dieną naktys nustoja ilgėjusios ir švenčiama šviesos sugrįžimo šventė. Šafranines bandeles kepiau pagal savo mėgstamos švedų tinklaraštininkės „call me cupcake“ receptą. Laikas uždegti žvakes ir kepti šafranines bandelės. Juk iki Kalėdų lieka tik 12 dienų!
Šį ir dar 11 skanių kalėdinių kepinių receptų rasite el. knygelėje “Kalėdinai skanumynai”, kurią nemokamai galite parsisiųsti iš mano tinklaraščio knygynėlio.
Prieš pusvalandį iki tešlos minkymo mažą smulkinto šafrano žiupsnelį užpilkite konjaku arba degtine ir sumaišykite su šaukšteliu cukraus. Mieles užpilkite šilta grietinėle ir palikite 10 minučių suaktyvėti. Razinas užmerkite šiltame vandenyje. Raugintas pasukas bent valandą iki gaminimo išimkite iš šaldytuvo, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Į jas įmuškite kiaušinį, supilkite šafrano skystį, suaktyvintas grietinėlėje mieles, suberkite cukrų ir maišykite, kol jis ištirps. Miltus sumaišykite su druska ir dalimis, minkydami, suberkite į skystąją tešlos dalį. Tada suberkite gabaliukais pjaustytą minkštą sviestą ir minkykite apie 15 minučių, kol tešla taps elastinga ir nelips prie dubens sienelių. Išminkytą tešlą uždenkite ir palikite 1 valandai pakilti. Formuokite bandeles. Tešlą padalinkite į 4 lygias dalis ir kiekvieną dalį padalinkite dar į 4 dalis. Turėtų gautis 16 vienodų tešlos gabaliukų. Kiekvieną gabaliuką iškočiokite rankomis į „gyvačiukę“ ir susukite į „S“ formos bandeles. Kiekvienoje bandelėje iš kraštų įspauskite po dvi nusausintas razinas. Bandeles sudėliokite skardoje ant kepimo popieriaus ir palikite 45 minutėms iškilti. Prieš kepimą bandeles aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite apie 10 minučių įkaitintoje 180 laipsnių karščio orkaitėje. Iškepusias aušinkite ant grotelių ir iš karto skanaukite. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su SANTA MARIA LIETUVAŠv. Liucijos šafraninės bandelės Lussekatter
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai