Žiema tikras bulvinių blynų sezonas! Nors juos labai mėgstu, bet kepu gana retai, ir ne tik todėl, kad tai riebus ir sunkus maistas, bet ir dėl to, kad kepant bulvinius blynus riebalais apsitaško visa kaitlentė, o ir kepdama blynus visai šeimynai tenka ilgokai pastovėti prie keptuvės. Šveicariškas bulvinis blynas Rösti, kepamas per visą keptuvę, jis iškepa traškus ir neatsivalgomai skanus, net skanesnis už mums įprastus tarkuotų bulvių blynus. Man patinka, kad šis blynas kepamas vienas per visą keptuvę, laiko prasme jis iškepa greičiau, nei kepant daug mažų bulvinių blynų. Rosti blynams bulvės tarkuojamos burokine tarką, gerai nusunkiamos, blynams nenaudojami nei kiaušiniai, nei miltai, tik druska ir riebalai kepimui. Šie blynai dažniausiai kepami ant lydyto sviesto (aš naudojau Ghee) arba antienos taukų, kurių žiemos metu tikrai netrūksta. Norėdami iškepti kuo traškesnį bulvinį blyną, į keptuvę dėkite daugiau riebalų ir kepkite gana karštoje keptuvėje. Rosti bulvinius blynus geriausiai rinktis pusryčiams, jie labai tinka su keptu kiaušiniu ir smulkintais svogūnų laiškais. Juos pamėgome kepti ir valgyti savaitgalio pusryčiams, kviečiu išbandyti ir jus!
Rosti blynų kepimui naudojau savo mėgstamus Fiskars virtuvės įrankius, kurie man palengvina darbus ir suteikia daugiau džiaugsmo gaminant virtuvėje :
- Hard Face keptuvę blynams ir omletui, kurioje didelį bulvinį blyną iškepiau ypač patogiai
- Essential Y-formos skustuką, kuriuo labai lengvai ir greitai nuskutau bulves blynams
- Funkcional Form pjaustymo lentelių rinkinį, kurio plastikinę lentelę panaudojau svogūnų laiškų pjaustymui, o vieną iš bambukinių lentelių – blyno apvertimo procesui palengvinti.
- Functional Form Nakiri peilį, kuriuo labai patogu pjaustyti daržoves
Skanių savaitgalio pusryčių!
Šveicariška virtuvė Bulves nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite burokine tarka. Į tarkuotas bulves berkite šaukštelį druskos ir gerai "išmasažuokite" rankomis, kad iš bulvių išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Bulves nusunkite pamaigydami rankomis per sietelį, kad sultys nutekėtų, o tarkiai liktų kuo sausesni. Į nusunktas tarkuotas bulves supilkite šaukštą lydyto sviesto, berkite maltus juoduosius pipirus ir gerai išmaišykite. Rosti blynų kepimui pasirinkite kuo žemesniais kraštais keptuvę, idealiai tinka blynams ir omletui skirta keptuvė. Keptuvę įkaitinkite, išlydykite gerą šaukštą lydyto sviesto ir dėkite bulvių tarkius vis lygindami šaukštu, kad gautųsi 0,5-1 cm storio bulvinis blynas per visą keptuvę. Kepkite blyną gerai įkaitintoje keptuvėje iš vienos pusės apie 5-7 minutes, kol gražiai apskus, tada perkelkite jį apversdami iškepta puse į viršų ant lentelės, nuo kurios patogiai blyną galėtumėte perkelti atgal į keptuvę ir apkepti kitą pusę. Prieš apkepdami antrąją blyno pusę, į keptuvę įdėkite dar vieną šaukštą lydyto sviesto. Antrąją blyno pusę kepkite dar 5-7 minutes, kol ir antroji blyno pusė gražiai apskrus bei taps traški. Iškepusį blyną perkelkite į lėkštę, o keptuvėje ant lydyto sviesto iškepkite kiaušinį. Ant iškepusio Rosti blyno barstykite smulkintų svogūnų laiškų, uždėkite keptą kiaušinį, ant viršaus dar užbarstykite svogūnų laiškų ir skubėkite valgyti, kol neatšalo. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su FISKARS LIETUVAŠveicariškas bulvinis blynas ROSTI
Sudėtis
Eiga
Užrašai
1 komentaras
Inga
2022-01-26 at 5:44 pmRenata, o aš Šveicarijoje valgiau kitokį riosti, anie ponai jį valgo tiesiai iš keptuvės ir užgeria alumi, o mes grįžę iš Šveicarijos šį patiekalą pritaikėm su šaltibarščiais. Mums žiauriai tinka. Receptas: su lupena virtos, bet pusiau nedavirtos bulvės tarkuojamos per burokinę tarką, tuomet kartu su lašinuku ar šonine, svogūniuku, aš dar česnako mėgstu įdėti, druskos, pipiro, kepinama ant keptuvės maišant, kol iškepa. Finale kiaušinus kelus išmaišom su fermentiniu sūriu ir užpilam ant iškepusio blyno per visą keptuvę, dedam dangtį it trumpam į orkaitę, kad kiaušinis iškeptų, o sūris išsilydytu. Laaabai skanu.