Svogūnų sriuba visiems labiausiai asocijuojasi su ją išgarsinusia Prancūzija, kur ji verdama su baltuoju vynu. Ši svogūnų sriuba kiek sulietuvinta, ją verdu su lietuvišku alumi, o vietoj prancūziškos duonos užkeptos su sūriu, gardinu ruginės duonos traškučiais ir tarkuotu lietuvišku fermentiniu sūriu. Tai labai aromatinga, soti ir žiemiškai šildanti sriuba. Ištraukta tiesiai iš orkaitės ji būna labai karšta, todėl smagu, vis pasipučiant, ją lėtai valgyti ir gurkšnoti šaltą alų. Sriubos skonis labai priklauso nuo alaus rūšies, geriausiai rinkitės švelnaus, ne kartaus skonio alų.
Svogūnų sriuba man visai neprimena elegantiškos prancūzės, o labiau asocijuojasi su vėjo ir saulės nugairintu prancūzų ūkininko veidu. Ši sriuba dažniausiai pateikiama specialiuose karščiui atsparuose indeliuose, kurie, prieš nešant sriubą į stalą, dar pakaitinami orkaitėje, kad Gruyere sūris pilnai išsilydytų ant prancūziškos duonos skrebučio, todėl jos indas dažniausiai būna labai karštas. Prancūzijoje šią sriubą valgiau kelis kartus ir visad šaltuoju metų laiku, nors tikiu, kad Paryžiuje, specialiai turistams ji verdama ir karštą vasaros dieną, nes esu girėjusi, jog ne vienas turistas būtent šią sriubą įtraukia į labiausiai norimų paragauti patiekalų sąrašą Prancūzijos sostinėje. Lietuvoje užsisakiusi svogūnų sriubą ne kartą esu gavusi ją trintos konsistencijos, nors tikroji svogūnų sriuba nėra trinama, o pateikiama tiršta nuo beveik skaidrių karamelizuotų svogūnų. Na, o sugrįžtant į Paryžių norėčiau paminėti, jog tie patys “Bon Chance” lietuviškos duonos traškučiai vienoje didžiausių maisto parodų pasaulyje SIAL Paris 2014 spalio pabaigoje buvo apdovanoti inovacijų diplomu! Labai smagu girdėti, jog lietuviškas produktas įvertintas tokioje gero skonio šalyje, kaip Prancūzija! Beje, duonos traškučių pavadinimas “Bon Chance” prancūziškai reiškia “Sėkmės”.
Panašų, bet kiek kitokio skonio svogūnų sriubos su alumi receptą, galite rasti ir mano pirmoje knygoje Sezoninė Virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus.
Svogūnus ir česnakus nulupkite, svogūnus supjaustykite plunksnelėmis, o česnakus smulkiai sukapokite. Ant žemos temperatūros puode su alyvuogių aliejumi lėtai apkepkite svogūnus ir česnakus, kol jie suminkštės, bet neapskrus. Suminkštėjusius svogūnus apiberkite cukrumi ir dar kiek pakepkite. Svogūnų kepimas užtrunka apie 25 minutes. Tada ant svogūnų užberkite miltus, išmaišykite ir trumpai kepkite, supilkite alų, leiskite jam kiek nugaruoti ir pilkite sultinį. Sriubą gardinkite druska, pipirais, čiobreliais bei virkite ant žemos temperatūros apie 20 minučių, kol svogūnai taps beveik permatomi. Išvirusią sriubą supilkite į indelius, apibarstykite tarkuotu sūriu, trumpam kiškite į karštą orkaitę, kad jis išsilydytų ir apibarstykite duonos traškučiais. Svogūnų sriuba su alumi
Sudėtis
Eiga
Komentarai