Sotus, bet gaivus, tinkantis gimtadienio pusryčiams ir Motinos dienos proga. Šis pyragas patiks visiems varškės desertų mėgėjams, nes kepamas su tikra lietuviška varške. Toks pyragas tiesiog kvepia žaliu pavasariu!
Trupininį varškės pyragą su rabarbarais kepiau savo Mylimiausiojo gimtadienio pusryčiams, nes jis tiesiog dievina kepinius su varške. Keli gabalėliai šio pyrago atstojo sočius ir maistingus pusryčius, rabarbarai jam suteikė pavasarinio šarmo. Man šis pyragas kvepia nostalgija, nes mama vaikystėje dažnai gamindavo pyragus su tarkuota trupinine tešla, o vienas mėgstamiausių pyragų su varške, tais laikais, buvo “Draugystė”. Nors dabar dažnai kepu pyragus su rikotos ar kremine varške, bet lietuviška soti varškė kepiniuose man patinka labiausiai. Pirmieji pavasariniai rabarbarai, troškinti apelsinų sultyse, labai dera prie sočios varškės, skanintos apelsinų žievelių cukatais ir sviestinės tešlos, apibarstytos cinamonu, o iškeptu pyragu pakvimpa visi namai…
Trupininis varškės pyragas su rabarbarais
Sudėtis
- Tešlai:
- 500 g miltų
- 200 g cukraus
- 3 kiaušinių
- 150 g sviesto
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 šaukštelio malto cinamono
- Varškės masei:
- 500 g pusriebės varškės
- 100 g riebios grietinės
- 4 šaukštų cukraus
- 2 kiaušinių
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 2 šaukštelių apelsinų žievelių cukatų
- 2 šaukštų kukurūzų miltų
- Troškintiems rabarbarams:
- 500 g rabarbarų
- 1 apelsino sultys ir nutarkuota žievelė
- 50 g cukraus
- 1 cinamono lazdelės
- 2 šaukštų kukurūzų miltų
Eiga
Pirma pagaminu pyragui tešlą. Šaltą sviestą supjaustau gabalėliais ir kartu su miltais bei cukrumi suberiu į virtuvinį kombainą su kapoklės antgaliu, kad sviestą sukapotų ir paverstų riebiais trupiniais. Tada įmušu kiaušinius, įberiu vanilinį cukrų ir rankomis išminkau tešlą. Pagamintą tešlą suvynioju į maistinę plėvelę ir padedu į šaldiklį mažiausiai pusvalandžiui, kad sušaltų ir sukietėtų.
Kol tešla stingsta, patroškinu rabarbarus. Švarius rabarbarus nulupu ir supjaustau nedideliais gabalėliais į puodą, užpilu cukrumi, smulkiai nutarkuota apelsino žievele ir šviežiai spaustomis sultimis, įmetu cinamono lazdelę, statau virti ant vidutinės kaitros. Rabarbarams užvirus juos verdu 5 minutes, kol tampa minkšti, tada suberiu kukurūzų miltus, išmaišau ir palieku aušti.
Pagaminkite varškės masę. Varškę išsukite su grietine, kiaušiniais, paprastu ir vaniliniu cukrumi, įberkite apelsinų žievelių cukatų ir galiausiai įmaišykite kukurūzų miltus.
Kepimo formoje ant dugno patieskite kepimo popierių, o pačią formą ištrinkte gabalėliu sviesto. 2/3 sušalusios tešlos sutarkuokite burokine tarka ant kepimo formos dugno, ant tešlos pilkite varškės masę, o ant jos - praaušusius rabarbarus, ant jų dar užtarkuokite likusią tešlą, pyrago viršų apibarstykite maltu cinamonu. Paruoštą pyragą statykite kepti į įkaitusią iki 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 50 minučių. Iškepusį pyragą dar palikite praaušti orkaitėje su praviromis durelėmis. Pyragą iš formos išiimkite ir pjaustykite visiškai šaltą.
10 Comments
kristina
2014-04-30 at 4:47 pmO jei koks geris 😉 Motinos dienos proga bus butinai isbandytas!
Rennie
2014-05-03 at 9:51 pmJis tikrai to vertas!
Vika
2014-05-13 at 12:24 pmmes jamam šitą gėrį, seilė tysta žiūrint 🙂
Sigita
2014-06-23 at 6:16 pmLabai skaniai atrodo 🙂 o jei vietoj kukurūzų miltų, idėjus manų kruopų?
Rennie
2014-06-30 at 6:05 pmSu manų kruopomis nesu bandžiusi, bet manau, kad joms reikėtų daugiau skysčių.
Megė
2014-07-08 at 9:46 pmNa ką, kepiau 50 min, apačia žalia. Pratęsiau dar 10 min, vis dar apačia žalia. Pratęsiau dar 10 min, vis dar žalia. Nežinau, kur reikės tą žalią pyragą dėti :/
violeta
2014-08-10 at 12:07 pmDažnokai kepu įvairius kepinius su varške. Atsitiktinai nusipirkau „Tikra “ varškės pakuotę. Labai patiko varškės kokybė! Po to karto kitos varškės nenaudoju.
P.S. Keletą kart esu kepusi apatinę pyrago dalį atskirai ir tik tuomet pratęsiau kepimą, ant jos sudėjusi paruoštą varkę bei viršutinę tešlos dalį.
As
2015-05-31 at 11:17 amkuom galeciau pakeisti, kukuruzu miltus ? visus produktus turiu, bet neturiu kukuruzu miltu 😉
Milda
2015-05-31 at 6:36 pmAš praeitą sykį kepiau ir neturėjau kukurūzų miltų, tad pakeičiau manų kruopomis. Gavosi labai labai skanus! (Tik šiek tiek ilgiau kepiau, apie 1 val. 10 min). Kadangi pyragas vykęs, todėl nusipirkau kukurūzų miltų būtent šiam pyragui ir kaip tik dabar kepa. Lauksim rezultatų 🙂
:-)
2016-08-07 at 9:59 pmKukurūzų miltai išvis nebūtini – drąsiai nedėkite nieko – gaunasi dar minkščiau ir skaniau:-) aš jų nedėjau – tikrai nepasigedau:-)