Tai vieni skaniausių ir maistingiausių vaikystės pyragėlių. Vienu grietinėčiu su varške buvo galima puikiai “nuraminti kirminą” grįžtant iš mokyklos namo. Visad kildavo klausimas: kodėl jie pavadinti grietinėčiais, juk įdaras tai varškės? O greičiausiai todėl, jog gaminant jų tešlą – naudojama grietinė.
Tai receptas iš mano knygos “Nostalgiški skanumynai”, kuriai šį rudenį jau sueis 10 metų. Per šį laiką buvo parduota beveik 10 000 šių knygų ir visi trys atspausdinti tiražai jau yra pasibaigę. Todėl šiais, jubiliejiniais knygai, metais nusprendžiau kiekvieną mėnesį su jumis dalintis vis nauju nostalgiško skanumyno receptu iš šios knygos. Naująją receptų rubrikos seriją pavadinau NOSTALGIŠKI SKANUMYNAI, jos pagrindinis rėmėjas – Lietuvoje pagamintas “Panevėžio plius” cukrus, kurio skonį visi žinome nuo vaikystės. Jis pagamintas tik iš Lietuvoje užaugintų cukrinių runkelių. Nostalgiški skanumynai be šio cukraus neįsivaizduojami! Pasmaguriauti ir prisiminti vaikyste kvepiančius skanumynus nors ir ne dažnai, bet kartais juk tikrai galime, taip pamaitindami savo saldžiausius prisiminimus. Kiekvieną mėnesį Sezoninės virtuvės socialinių tinklų paskyrose story formatu kviesiu jus aktyviai dalyvauti ir iš mano siūlomų, pasirinkti vieną nostalgišką receptą, kurį aš aprašysiu ir nufilmuosiu. Sausį rinkotės iš sostinės kekso, bandelių su aguonomis, bandelių su varške ir grietinėčių, suskaičiavus visus jūsų balsus – laimėjo GRIETINĖČIAI! Dalinuosi jų receptu ir kviečiu žiūrėti jų gaminimo video receptą.
Šiuo metu, Nostalgiškų skanumynų knygų prekyboje jau nebėra, bet įsigyti dar galite Nostalgiškų skanumynų atvirlaiškius su receptais lietuvių ir anglų kalbomis. Kiekviename atvirlaiškių komplekte rasite 12 geriausių nostalgiškų skanumynų receptų iš knygos lietuvių ar anglų kalbomis. Atvirlaiškai ne tik puiki dovana, bet ir gali būti panaudojami, kaip receptas, jį prisegant magnetu prie šaldytuvo, kaip priminimą – nepamišti pagaminti .
Kviečiu žiūrėti grietinėčių video receptą.
Linkiu skanių prisiminimų!
Nostalgiškų skanumynų receptas Pirma paruoškite varškės įdarą. Varškę pertrinkite per sietelį ir išsukite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kiaušiniu bei miltais. Turėtų išeiti tirštoka varškės masė. Pagaminkite grietinėčių tešlą. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, įdėkite grietinę, įmuškite kiaušinį ir užminkykite kietoką tešlą. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite apie pusės centimetro storio tešlos lakštą. Pyragėliams formuoti galite pasirinkti nedidelę, 10–12 centimetrų skersmens, lėkštę. Dėkite lėkštę ant tešlos ir pagal ją išpjaukite apskritimą. Tokių apskritimų bandelėms pasiruoškite iš visos tešlos. Ant tešlos apskritimo vienos pusės dėkite šaukštelį varškės įdaro ir apskritimą perlenkite. Pyragėlių kraštų stipriai suspausti nereikia, pakanka tik uždengti įdarą, kad kepdami nesutrūkinėtų. Grietinėčius sudėkite ant kepimo popieriaus ir aptepkite kiaušinių plakiniu. Pašaukite į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių. Iškepusius palikite pravėsti. Receptas paruoštas bendradarbiaujant su DANSUKKER LIETUVA Grietinėčiai
Sudėtis
Eiga
Užrašai
Komentarai