Lengvoms ir modernioms Velykoms – žalias ir gaivus desertas mačios tiramisu. Jis puikiai tiks šventiniam stalui, pagaminti jį galite iš vakaro, o ryte bus galima skanauti arba patogiai, tame pačiame inde, vežtis į svečius. Tiramisu vienas mano mėgstmiausių desertų, gaminau jį ne vieną dešimtį kartų. Kai pabodo tradicinis, pradėjau eksperimentuoti: ruošiau citrininį su braškėmis, jam kremą plakiau su kiaušiniais ir be jų, bet visada stengdavausi pati iškepti biskvitus, kurie žymiai pagerina deserto skonį. Ši tiramisu versija – lengvesnė, dalį maskarponės keičiau kokosų grietinėle, vietoj kavos naudojau mača arbatą, kremą saldinau agavų sirupu, o vietoj kakavos, apibarsčiau žaliais, kaip pats pavasaris, mača milteliais. Receptas iš Sezoninių skanumynų istorijos knygos, balandžio skyriaus, kurį visą dedikavau Velykoms. Ten pat rasite dar keturis velykinius skanumynus. Linkiu saulėtos ir džiaugsmingos atgimimo šventės!
Mačios tiramisu
Sudėtis
- Biskvitui:
- 4 kiaušinių
- 1 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 1/2 stiklinės šviesių speltų miltų
- 2 šaukštų kukurūzų miltų
- 2 šaukštelių mača arbatos miltelių
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
- žiupsnelio druskos
- Kremui:
- 250 ml kokosų greitinėlės
- 250 ml maskarponės
- 4 šaukštų agavų sirupo
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
- mača arbatos miltelių apibarstyti
- Mača arbatai:
- 1/2 stiklinės kokosų pieno
- 1/2 stiklinės karšto vandens
- 2 šaukštelių mača arbatos miltelių
- 1 šaukštelio agavų sirupo
Eiga
Iškepkite biskvitą. Kiaušinius labai gerai plakikliu išplakite su cukrumi iki baltų putų ir įlašinkite vanilės ekstrakto. Speltų miltus sumaišykite su kukurūzų miltais, mača milteliais ir druska. Miltus suberkite į kiaušinių plakinį, gerai išmaišykite. Tradicinėje kepimo skardoje patieskite kepimo popierių, į ją supilkite paruoštą tešlą, palyginkite ir pašaukite į įkaitintą 180 °C karščio orkaitę 15 minučių. Iškepusį biskvitą su visu kepimo popieriumi guldykite ant grotelių ataušti. Kai visai atšals, apverskite ir nulupkite kepimo popierių bei supjaustykite nedideliais pailgais gabalėliais, tokio pat ilgio, kokie būna sausainiai damų piršteliai.
Paruoškite mača arbatą. Mača arbatos miltelius užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu ir išplakite specialia mača arbatos šluotele, o jei tokios neturite, tiks pieno plakimui skirtas plakiklis. Po truputį, vis plakdami supilkite pašildytą kokosų pieną ir agavų surupą.
Pagaminkite kremą. Kokosų grietinėlę išplakite su agavų sirupu, sukrėskite maskarponę, įlašinkite valinės ekstrakto, toliau plakite, kol taps vientisas kremas.
Sluoksniuokite tiramisu. Supjaustytus biskvito gabalėlius trumpam kiškite ir ištraukite į mača arbatą, dėkite pirmąjį jų sluoksnį, tada tepkite kremo ir vėl dėkite mirkytus biskvito gabalėlius, tada vėl kremą. Sluoksniuokite kol indelis bus pilnai užpildytas. Viršutinis sluokstis turi būti kremo, per sietelį jį apibarstykite mača arbatos milteliais. Dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą subręsti.
Užrašai
Receptas iš knygos "Sezoninių skanumynų istorijos", photo&styling "Fotopastelė"
Komentarai