APP/ Mėsa/ Visi receptai/ Žiema

Vyras prie grilio: čili troškinys su rūkyta jautiena OTT CHILI

Žiemiškas savaitgalis mūsų šeimoje yra neatsiejamas nuo jaukaus ilgai ir lėtai gaminto troškinio. Kadangi šiemet žiema labiau primena vėlyvą rudenį ar ankstyvą pavasarį, nei tikrą viduržemį, kepsninę į lauko terasą kartu su VYRAS PRIE GRILIO išsitempiame vos ne kiekvieną savaitgalį.

Mano nuostabai vyras surado visiškai prieš tai man negirdėtą čili troškinio recepto versiją, paplitusą Amerikoje, pavadinimu “OTT Chili”. Nors galutinis troškinio variantas išoriškai labai panašus į įprastą čili troškinį, bet jo skonis visa galva aukščiau įprasto. Prieš tai išrūkyta mėsa troškiniui suteikia pikantiškumo ir natūralaus dūmo skonio.

O dabar žodis Vyrui prie grilio:

Aštrus čili troškinys buvo vienas iš smagesnių atradimų dar studijų metais Vilniuje. Tuomet veikė baras “Prie Parlamento”. Šio gardaus troškinio sudėtyje buvo tik pupelės, malta mėsa, pomidorų pasta ir daug pipirų. Pateikdavo jį apibarstę sūriu su pakepintu prancūziškos bagetės skrebučiu.
Įkvėptas skanių prisiminimų nusprendžiau paruošti čili troškinį pagal populiariųjų amerikietiško futbolo varžybų sezono metu ruošiamą “Over The Top Chili” arba sutrumpintai OTT CHILI Tai aštrus troškinys, kurio sudėtyje esanti mėsa prieš tai yra papildomai išrūkoma. Didelis maltos jautienos mėsos rutulys, kuris panašus į sumažintą fotbolo kamuolį, dedamas ant grotelių virš atviro puodo su besitroškinančiomis daržovėmis, bei rūkomas medžio kaladėlių dūmais. Tuo metu nuo mėsos išsiskyrisios sultys ir riebalai laša į puodą, o pati mėsa apgaubta dūmų skaniai išsirūko. Labai gardus ir įspūdingo gaminimo proceso receptas!
Karšto mėsos rutulio nuėmimui nuo kepimo grotelių ir mėsos susmulkinimui naudojau Big Green Egg šakes mėsai plėšyti. Dažniausiai jos naudojamos lėtai žemoje temperatūroje ruoštai plėšytai jautienai arba kiaulienai, bet šiame recepte jos irgi puikiai pasitarnavo. Tokios šakės praverčia ir pjaustant didelį mėsos gabalą, kurį reikia prilaikyti, kad dirbti peiliu būtų patogiau. Patogios šakių rankenos, kad neslystų, padengtos silikonu, jas patogu valyti ir plauti indaplovėje. Jei mėgstate kepti tokio tipo mėsą, šiuos įrankius labai rekomenduoju!

Martynas prie grilio

Vyras prie grilio: čili troškinys su rūkyta jautiena OTT Chili

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Martynas prie grilio Kiekis: 4 l puodui
Gaminimo laikas: 2,5 val.

Kepsninės receptas

Sudėtis

  • 600 g maltos jautienos (iš kumpio ar kitos mažiau riebios ir raumeningos dalies)
  • 2 vid. dydžio svogūnų
  • 2 aitriųjų paprikų
  • 2 ypač aitrių paprikų (habanieros, birds eye ar pan.)
  • 800 ml skardinės smulkintų konservuotų pomidorų
  • 2 saldžiųjų paprikų
  • 2 šaukštelių maltų kuminų
  • 2 šaukštų saldžių paprikų miltelių
  • 2 šaukštelių druskos
  • 1 stiklinės džiovintų raudonųjų pupelių
  • 3 šaukštų aliejaus

Eiga

1

Pasiruošiame pupeles. Stiklinę džiovintų pupelių užmerkiu šiltu vandeniu, kad būtų pilnai apsemtos ir palieku brinkti kelias valandas.

2

Paruoškime mėsos rutulį. Maltą jautieną sumaišau su kuminu, druska ir juodaisiais pipirais. Suformuoju gražų apvalų mėsos rutulį ir palieku bręsti kol paruošiu grilį.

3

Užkaiskime grillį. Anglims įkaitus nustatau netiesioginę kaitrą, įstatau puodą ir sureguliuoju oro sklendes, kad temperatūra nusistovėtų ties 180 laipsnių padala.

4

Paruoškime daržoves. Į įkaitusį puodą supilu aliejų ir apkepu smulkiai pjaustytus svogūnus, kol jie tampa auksinės spalvos ir beveik permatomi. Supjaustau saldžiąsias ir aitriąsias paprikas, jas kartu su išbrinkusiomis pupelėmis bei likusiais prieskoniais suberiu į puodą ir užpilu konservuotais pomidorais troškinimui. Viską išmaišau ir kiek apkepu. Į puodą papildomai įpilu karšo vandens, kad gausiai apsemtų daržovės.

5

Išrūkykime maltą mėsą. Į kepsninę sudėjau rūkimo kaladėles, groteles ant puodo ir ant jų padėjau paruotą mėsos rutulį. Mėsos rutulį rūkau kol faršo vidinė temperatūra pasiekia 70 laipsnių, man tai truko apie valandą. Per tą laiką nuo kepančios mėsos lašės sultys ir riebalai į puodą, kuris irgi tuo pat metu troškinsis. Naudodamasis šakėmis nuėmiau maltos mėsos rutulį ir jį susmulkinau. Labai patogu mėsą padėti į ketinio puodo dangtį ir ją ten susmulkinti. Smulkintą mėsą sudedu į puodą ir gerai išmaišau.

6

Troškinkime čili troškinį. Smulkintos, prieš tai išrūkytos mėsos troškinimas su daržovėmis truko dar apie 40 minučių. Paruoštą troškinį skanu pateikti su šaukštu grietinės, apibarstytą petražolėmis ir kukurūzų traškučiais.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su BIG GREEN EGG

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite