Valgydami kokosų riešutus, gerdami kokosų vandenį ir pieną, kepdami ant kokosų aliejaus, net nesusimąstome, kad šie riešutai užauga ant 30 metrų aukščio riešutinių kokospalmių. Tas kietas ir didelis riešuto kevalas, kurį mes įpratę matyti, jau būna dalinai apdorotas t.y. nuo jo būna pašalinta pirminė žievė ir plaušas.
AR ŽINOJOTE, kad botaniškai kokosai priskiriami ne riešutams, o kaulavaisiams? Jie paplitę žemėse apink Indijos vandenyną ir Okeaniją. Kai prieš kelis metus keliavau po Indoneziją, Balį ir Gili salas turėjau galimybę iš arti pamatyti kaip vietiniai renka, skaldo ir apdoroja kokosų riešutus. Tai labai sunkus ir daug fizinių jėgų reikalaujantis darbas. Pirkdami kokosų pieną parduotuvėje retai apie tai pagalvojame.
AR ŽINOJOTE, kad kalbininkų prašymu, kokosų pieną (kaip ir kitus augalinės kilmės pienus – riešutų, avižų ir kt.) turėtume vadinti gėrimu. Bet nepaisant pavadinimo tai yra tas pats produktas. Taigi kokosų pienas = kokosų gėrimas.
Renkantis kokosų gėrimą (pieną), svarbu atskirti šiuos produktus:
–Kokosų vanduo. Jis riešute susidaro natūraliai. Turi daug naudingųjų medžiagų ir puikiai tinka troškulio malšinimui. Kuo riešutas jaunesnis, tuo kokosų vandens daugiau. Šviežas jis yra pats skaniausias!
–Kokosų gėrimas (pienas). Jis natūraliai kokoso riešute nesusidaro ir yra gaminamas iš smulkinto šviežio arba džiovinto kokosų riešuto šerdies. Aišku, pagamintas iš šviežio riešuto visada bus šviežesnis ir gardesnis. Bet namuose jį irgi galima pasiruošti iš džiovintų nesaldintų kokosų drožlių. Naminio kokosų pieno receptą esu aprašius savo knygoje “Gero maisto dienoraštis. Žiema”. Jis ruošiamas tik iš vandens ir kokosų drožlių. Receptą rasite mano bloge čia. Vienintelis kėblumas ruošiant kokosų pieną namuose – sudėtinga reguliuoti jo riebumą. O norint kokybiškai gaminti maistą, riekia ir kokosų pieną pasirinkti pagal gaminimo poreikį.
Naminis kokosų pienas
Kokosų gėrimo (pieno) rūšys
Įprastaistas kokosų gėrimas (pienas) būna 18 proc. riebumo. Toks kokosų pienas, kaip riebus karvės pienas, tinka beveik bet kokiam patiekalui. Jis naudojamas ir neriebioms sriuboms balinti, ir lengviems troškiniams, ir arbatai, kavai, kokteiliams paskaninti. Jis puikus įprasto karvės pieno pakaitalas.
Tirštas ir riebus kokosų gėrimas (pienas), kurio riebumas siekia 24 proc. gali būti naudojamas vietoj įprastos grietinėlės. Jis labai tinka kreminei trintos sriubos, kario ar troškinio padažo tekstūrai išgauti. Būtent riebus kokosų pienas, kaip ir riebi grietinėlė tinka desertams. Jį galima net išplakti, panašiai, kaip ir įprastą plaktą grietinėlę ir puikiai tinka desertų gaminimui bei tortų kremams. Tai puikus, mažiau riebus, augalinis įprastos grietininėlės pakaitalas.
Mažesnio riebumo 8 proc. kokosų gėrimas (pienas) lygiai toks pat geras, tik liesesnis! Neriebus kokosų pienas labiausiai tinka kokteiliams ir gėrimams skaninti. O jei skaičiuojate kalorijas, galite jį naudoti ir sriuboms, bei troškiniams, bet jie neturės tokios kreminės tekstūros, kaip gaminti su riebesniu kokosų pienu. Šį kokosų pieną galima būtų prilyginti liesam karvės pienui.
AR ŽINOJOTE, jei neatidarytą kokosų gėrimo (pieno) pakelį laikysite kambario temperatūroje, jo konsistencija išliks vientisa ir glotni. Jei jį laikysite šaldytuve, kokosų pieno viršuje susiformuos storas tirštas riebesnis sluoksnis, o apačioje nusistovės mažiau riebus skystis. Tokiu atveju kokosų pieną reikėtų šiek tiek pašildyti ir pamaišyti, kad konsistencija susivienodintų.
Kaip gaminamas kokosų gėrimas (pienas)?
Kai kokosų riešutai nuo palmės būna nuleisti ant žemės, nuvaloma plaušinga riešuto kevalo dalis ir perskeliamas jų kevalas tada surenkama baltoji riešuto dalis iš kurios ir gaminamas kokosų pienas. Jis gaminamas išspaudžiant prinokusių kokosų riešutų baltąjį minkštimą išgaunat malonaus skonio skystį, vadinamą kokosų ekstraktu. Kokosų ekstraktas sumaišomas su vandeniu tam tikromis proporcijomis, kad būtų gaunama reikiama tekstūra ir riekiamas riebumas. Kuo kokosų piene daugiau riebalų, tuo gėrimas tirštesnis ir jame mažiau vandens. Dažniausiai kokosų pienas gaminamas iš Indonezije ir Šri Lankoje surinktų riešutų.
AR ŽINOJOTE, kad atsisakant skardinių ir pilstant kokosų pieną į tetrapakus galima sumažinti CO2 emisiją net 81 procentu? Naudojant tetrapakus kokosų pieno sterilizavimas yra daug švelnesnis nei naudojant skardines, todėl geriau išlaikomas jo skonis ir maistinės medžiagos. Naudojant klimatui draugiškesnius tetrapakus per metus sutaupoma net 220 tonų metalo! Todėl aš renkuosi Santa Maria kokosų pieną popierinėje pakuotėje be jokių pridėtinių medžiagų!
Kokosų gėrimo (pieno) naudingumas
Kokosų pienas yra kuo puikiausias pakaitalas mums įprastam gyvuliniam karvės pienui arba riebiai grietinėlei. Jį rinkitės jei:
–norite atsisakyti gyvulinių produktų. Tai veganams draugiškas produktas
–norite išvengti laktozės arba esate jai alergiški, nes kokosų piene jos nėra
–norite mažinti cholesterolio kiekį organizme, nes kokosų pienas jo paprasčiausiai neturi
–norite maitintis sveikiau ir mažiau riebiai
Kaip rašo dietistė Toma Dvelytė mano knygų serijos “Gero maisto dienoraštis” konsultantė: “Kokosų pienas puikiai pakeičia grietinėlę, nes jame visiškai nėra cholesterolio. Jis yra mangano, magnio, fosforo ir geležies šaltinis. Kaip ir kokosų aliejus jis turi uždegimo slopinamųjų ir antivirusinių savybių”. Taigi, mėgaukimės jo skoniu ir nauda!
Kokosų gėrimo (pieno) panaudojimas
Kokosų pieną galima naudoti praktiškai visur, kur naudojamas ir tradicinis karvės pienas. Skanu ir sveika jo įsipilti į kavą, arbatą, plakamą kokteilį arba užbalinti verdamą pusryčių košę. Šalyse, kur auga kokosų palmės, jų pienas naudojamas sriuboms, troškiniams, mėsos marinavimui. Riebus kokosų pienas, kuris dar vadinamas kokosų grietinėle, yra nuostabus ir mažiau riebus tradicinės grietinėlės pakaitalas ruošiant tokius desertus, kaip panakota, tiramisu, ledai, šokoladiniai kremai bei gaminant kremus tortų pertepimui. Knygoje “Sezoninių skanumynų istorijos” dalinuosi ne vienu saldžiu receptu, kuriam vietoj grietinėlės pilu riebų kokosų pieną. Vieni iš šios knygos skaniausių: kokosinis moliūgų pyragas, šaldytas trijų spalvų šokolado tortas ir mačios tiramisu su kokosų pienu.
Savo tinklaraštyje daugiausiai turiu sriubų su kokosų pienu receptų. Joms labiausiai tiks vidutinio riebumo ir riebus kokosų pienas. Siūlau išbandyti šiuos SRIUBŲ RECEPTUS:
Naujausią sriubos receptą bloge raudonųjų lęšių ir konservuotų pomidorų sriubą su kokosų pienu
Nuostabiai kreminę ir neatsivalgomai skanią moliūgų sriubą su riešutų sviestu ir kokosų pienu
Egzotišką indonezietiško skonio moliūgų sriubą su kokosų pienu
Sočią ir gardžią tailandietišką virštienos sriubą su kokosų pienu
Tirštą ir sočią morkų ir raudonųjų lęšių sriubą su kokosų pienu
Neįprastai skambančią, bet labai skanią trintą burokėlių sriubą su kokosų pienu
GĖRIMŲ RECEPTAI su kokosų pienu bene lengviausiai paruošiami! Jiems labiausiai tiks vidutinio riebumo arba liesas kokosų pienas. Rekomenduoju:
Visų išgirtą ir naudingą auksinį pieną su ciberžole ir kokosų pienu
Mano dukros mėgstamiausią kokosinę Chai Latte
MĖSOS PATIEKALAMS kokosų pienas taip pat labai tinka. Jame skanu ne tik troškinti, bet ir marinuoti mėsą. Mėsos patiekalams dažniausiai renkuosi vidutinio riebumo arba riebų kokosų pieną. Verta išbandyti:
Kepsninėje keptas ir kokosų piene marinuotas indonezietiškai ruoštas putpelių šlaunelės
Vaikų ypač mėgstamus veršienos kukulaičius su daržovėmis kokosų pienu
O DESERTUS su kokosų pienu tikrai pamėgsite! Juos gaminu su riebiu kokosų pienu, kuris kuo puikiausiai pakeičia tradicinę grietinėlę. Jums patiks:
Receptas iš sezoninių skanumynų knygos – mačios tiramisu su kokosų pienu
Lengvas ir neatsivalgomasis šokoladinis avokadų kremas su kokosų pienu
Gaivūs ir mažiau riebūs kokosiniai braškių ledai
Visada ir visiems darantis įspūdį – avokadų tortas su kokosų pienu
Mėgaukitės kokosų pienu skaniai ir sveikai, tik nepamirškite saiko!
Straipsnis paruoštas bendradarbiaujant su Santa Maria Lietuva
Komentarai