APP/ Mėsa/ Pavasaris/ Visi receptai

Vyras prie grilio: viščiukas TABAKA kepsninėje

Šį patiekalą mudu su vyru ruošėme mano tėvams, kuriems viščiukas tabaka sukelia daug prisiminimų iš jaunystės. Šis gruziniškas patiekalas 80-taisiais buvo labai populiarus, pamenu, su tėvais eidavome jo valgyti į Medžiotojų užeigą Jeruzalėjės rajone Vilniuje. Net nežinau, kur šiomis dienomis šio patiekalo būtų galima dar paragauti, todėl sumanėme jį savo tėvams iškepti patys. Nors viščiuką tabaką galima kepti keptuvėje arba orkaitėje, mes jį iškepėme savo mėgstamoje Big Green Egg kepsninėje, ketaus induose.

Žodis Vyrui prie grilio:

Tam, kad viščiukas neperkeptų, įgautų auksinį atspalvį, bei būtų sultingas iš abiejų pusių jį reikėtų tolygiai paspausti vienodai įkaitusiais paviršiais. Ketaus lydinys tam labai tinka, nes pasižymi savybe, kad puikiai ir tolygiai paskirsto bei akumuliuoja šilumą, kuri reikalinga greitu būdu iškepti kuo platesniu paviršiumi išskleistą paukštį. Nors originalios ir su presu paspaudžiamos keptuvės „tapaka“ neturiu, bet tam naudoju Big Green Egg  mažą ketaus keptuvę ir jai dangčiu tarnaujančią rantytą ketaus plokštę. Jei viščiukas mažesnis, jį dedu į žemesnius šonus turinčią rantytą plokštę-dangtį ir prispaudžiu ketaus keptuve, ant kurios dėl svorio uždedu ir nemažą akmenį. Jie paukštis pasitaiko didesnis, jį dedu į keptuvę ir prispaudžiu plokšte-dangčiu. Šie Big Green Egg ketaus indai man patinka, nes iš karto jie būna paruošti maisto gaminimui ir jų nereikia specialiai kaitinti su druska ar padenginėti aliejaus sluoksniu, užtenka tik patepti plonai aliejumi kas kartą po panaudojimo. Šie indai nėra labai stori, pasižymi kompaktiška forma ir greitai pasiekia reikiamą temperatūrą, kurią yra lengva valdyti kamado kepsninėje. Šiuos originalius Big Green Egg priedus galiu naudoti tiek MiniMax, tiek Medium dydžio savo turimose kepsninėse, o jų panaudojimo galimybių ir gaminimo receptų visa galybė. Vienas iš tokių – viščiukas tabaka. 

Martynas prie grilio

Vyras prie grilio: viščiukas TABAKA kepsninėje

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 4 asmenims
Gaminimo laikas: 50 min ir marinavimas

Kepsninės receptas

Sudėtis

  • 1 viščiuko apie 800 g – 1,5 kg
  • pusės didelės citrinos sulčių
  • 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 30 g sviesto
  • 1 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių
  • žiupsnelio druskos
  • Padažui:
  • 6-8 skiltelių česnako
  • 1 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
  • 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • kelių peletrūno arba kalendrų šakelių

Eiga

1

Paruoškime viščiuko išklotinę. Tai svarbi proceso dalis nes nuo to priklausys, kaip vienodai iškeps paukštis. Perpjaunu viščiuką iki kaklo per krūtinės vidurį, patikrinu ar išimti plaučiai, nupjaunu kaklo dalį, išpjaunu riebalinę liauką uodegoje. Viščiuką padėjęs ant lentos tvirtai paspaudžiu delnu arba pakalu virtuviniu plaktuku per visus sąnarius, taip, kad jie traškėdami išnirtų bei paukščio išklotinė taptų kuo vienodesnė. Taip paruošto viščiuko kaulai lengviau atsiskirs, o raumenys bus minkštesni.

2

Pamarinuokime viščiuką. Marinavimui naudojau pusės citrinos šviežiai išspaustas sultis sumaišytas su alyvuogių aliejumi, aitriųjų paprikų dribsniais ir druska. Viščiuko išklotinę apipyliau marinatu ir palikau trumpai (iki dviejų valandų) marinuotis.

3

Iškepkime viščiuką. Kepsninę įkaitinau iki 200 laipsnių. Jei viščiuką turiu mažesnį, gaminu jį ketaus keptuvę padėjęs ant picos akmens (kad karštis išsiskaidytų) tiesioginėje kaitroje, o jei kepamas viščiukas kiek didesnis, kepu jį netiesioginėje kaitroje panaudodamas konvektorių. Ketaus indus gerai įkaitinu, į kepimo indą sudedu ir išlydau sviestą. Viščiuką dedu oda į apačią, ir labai gerai bei tolygiai prispaudžiu dangčiu ar keptuve, ant kurios viršaus uždedu akmenį ar kitą sunkesnį daiktą. Kad viščiukas neliptų prie viršutinės ketaus indo dalies iš kepimo popieriaus iškerpu apskritimą, kurį dedu tarp paukščio ir ketaus dangčio.

4

Apverskime viščiuką. Prieš apvertimą viščiuko odelė turi būti gražiai apskrudusi. Jei paukštis mažesnis, jį verčiame po 15 minučių, o jei didesnis - daugmaž po 20-25 minučių. Vėl paukštį prispaudžiu ir palieku kepti trumpiausiai 20-30 minučių. Didesniam paukščiui siūlau išmatuoti kepamos mėsos temperatūrą storiausioje krūtinėlės vietoje. Ji neturėtų viršyti 72 laipsnių, nes mėsą dar kepsime su pikantišku česnakiniu padažu.

5

Paruoškime padažą. Išspaustus česnakus sumaišau su aliejaus ir aitriųjų paprikų mišiniu. Paruoštą padažą pilu ant viščiuko. Tada trumpam vėl apverčiu ir apkepu viščiuką iš abiejų pusių, pildamas ant jo padažą, kuris susidaro keptuvės dugne. Kepdami česnakai apskrunda, svarbu, kad jie nepridegtų. Šis padažas mėsai suteiks aromatingą skonį.

6

Pateikime viščiuką. Iš kepsninės ištrauktą vištą, pateikiu lėkštėje ir apipilu likusiu padažu iš keptuvės. Apibarstau smulkintais peletrūno arba kalendrų lapeliais. Prie viščiuko siūlau pateikti ir padažų su šviežiomis žolelėmis arba pomidorais bei sezoninėmis salotomis.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su BIG GREEN EGG

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite