APP/ Kepiniai/ Visi receptai/ Žiema

Neminkyta SUMUŠTINIŲ duona

Prieš šv. Agotos, duonos globėjos dieną, kiekvienais metais stengiuosi savo tinklaraštyje pasidalinti vis nauju naminės duonos receptu. Pirmenybę visada teikiu nesudėtingiems ir lengvai paruošiamiems receptams, duona – ne išimtis. Man svarbu, kad pamatę receptą ne tik užsinorėtumėte paragauti, bet ir užsimanytumėte tą receptą išbandyti, pagalvotumėte “ir aš taip galiu!”. Šios duonos receptas būtent toks – visai nesudėtingas ir iš minimalių ingredientų. Tešlą, šiai sumuštinių duonai, iš vakaro užmaišysite mentele trumpiau nei per 5 minutes, kol prausitės ir ruošitės miegui – valandai palikite tešlą šiltai, kad mielės suaktyvėtų, o nakčiai kiškite į šaldytuvą. Kol miegosite tešla šaldytuve lėtai išaugs, ryte per 5 minutes suformavę duonos kepalėlį palikite valandai kambario temperatūroje, kad sušiltų ir pašaukite pusvalandžiui kepti į orkaitę. Ištraukę galėsite mėgautis šviežia namine duona. Kvietinę duoną dažniausiai kepu iš šviesių speltų miltų, jei norite, drąsiai juos keiskite įprastais kvietiniais miltais, o apibarstyti duoną galite įvairiomis mėgstamomis smulkiomis sėklomis: sezamais, aguonomis, linų sėmenimis… Šiai duonai reikia vos vieno šaukštelio mielių, ji lėtai kildinama šaldytuve per visą naktį, o tešla būna drėgna, todėl norisi papildomai įberti miltų, bet to tikrai nedarykite. Duona iškeps traškia plutele ir drėgnu vidumi. Labai skalsi!

Pernai šiai dienai kepiau neminkytą kvietinio raugo duoną. Neminkytos duonos receptą pažingsniui esu nufilmavusi ir Instagrame highlights’e “Neminkyta duona”. Daugiau duonos receptų mano bloge galite rasti čia.

Neminkyta SUMUŠTINIŲ duona

4 votes, average: 4,25 out of 54 votes, average: 4,25 out of 54 votes, average: 4,25 out of 54 votes, average: 4,25 out of 54 votes, average: 4,25 out of 5 (4 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 1 kepalas
Gaminimo laikas: 10 min. ir tešlos kildinimas per naktį Kepimo laikas: 25 min.

Sudėtis

  • 500 g šviesių speltų miltų
  • 1,5 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelio sausų mielių
  • 1 šaukšto rudojo cukraus
  • 1 šaukšto ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 400 ml šilto vandens
  • 2 šaukštų sezamų apibarstyti

Eiga

1

Iš vakaro užmaišykite duonai tešlą. Miltus sumaišykite su druska, o šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų ir mieles, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Skystąją ingredientų dalį supilkite į miltus ir mentele arba mediniu šaukštu gerai išmaišykite į vientisą tešlą. Tai padarysite lengvai ir greitai. Užmaišytą tešlą palikite valandai kambario temperatūroje, kad suaktyvėtų mielės ir dėkite nakčiai (8-12 val.) į šaldytuvą.

2

Ryte tešla jau bus iškilusi. Išimkite ją iš šaldytuvo ir mentele išverskite ant gausiai pabarstyto miltuoto paviršaiaus. Kadangi tešla yra gana drėgna, jums gali ji pasirodyti per skysta, bet nesusigundykite į tešlą įberti daugiau miltų. Tešlą rankomis tik švelniai ištampyklite, kad būtų patogiau dirbti rankas sudrėkinkite vandeniu, ištampytą tešlą susukite į kepimo formos ilgio ritinėlį, kurį papildomai apibarstykite miltais.

3

Pailgą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir atsargiai į ją rankomis perkelkite suvyniotą tešlą. Kepimo formą su tešla uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai, kad tešla sušiltų ir pakiltų.

4

Po valandos tešla bus pakilusi, jos paviršių keliose vietose lengvai galite įpjauti aštriu peiliu. Tešlos paviršių gausiai apibarstykite sezamais, juos lengvai rankomis prispauskite prie tešlos, kad geriau priliptų.

5

Paruoštą tešlą su kepimo forma pašaukite kepti į gerai įkaitintą 190 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 30 minučių, kol tešla iškils ir gražiai apskrus.

6

Iškepusią duoną išimkite iš kepimo formos ir palikite praaušti ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite, kai bus ataušusi. Ši duona kelias dienas išlieka šviežia ir skani.

Užrašai

Receptas adaptuotas pagal tinklaraščio veenaazmanov.com receptą

Gali patikti

Komentarai

Komentuokite