APP/ Daržovės/ Salotos/ Visi receptai/ Žiema

Burokėlių salotos su granatais

Labai skanios salotos, tiesiog puikios! Sotumo joms suteikia riešutai ir sūris, gaivumo – granatų sėklos ir saldžiarūgštis padažas, o burokėliai sudaro puikų salotų pagrindą. Šias salotas sugalvojau tikrai ne aš, kažkur jas mačiau, kažkurioje kulinarinėje laidoje, knygoje ar žurnale, dabar jau tiksliai nepamenu, nes mano receptų užrašų knygelėje parašytos tik šių salotų sudedamosios dalys ir trys dideli šauktukai.
Labai mėgstu granatus, o dabar pats jų sezonas. Pamenu vaikystėje, man būdavo didžiulė šventė, kai tėtis Kalvarijų turguje, žiemos metu, pas gruzinus nupirkdavo granatų. Nors vaikystėje kartais mane bendraamžiai ir vadindavo Renata–Granata, bet nuo šio vaisiaus niekas neatbaidė. Dabar mano mažoji, lygiai tai pat, mėgsta granatus ir neleidžia praeiti pro parduotuvėse sudėliotus, šiltuosiuose kraštuose sunokusius „rojaus obuolius“.
Kartais, žmonės, kurie žino, kad rašau kulinarinį tinklaraštį apie sezoninį maistą, nustemba, jog valgau ne vien tik vietinius vaisius. Bet juk šaltuoju metu tų vietinių vaisių pas mus beveik nėra, tada renkuosi tuos, kurių sezonas šiltuose kraštuose yra vėlyvas ruduo, žiema ir perku granatus bei citrusinius vaisius. Nuostabiausia, kad beveik visi žiemą derantys vaisiai yra su stora žieve, kuri juos saugo.

P.S. Šioms salotoms naudojau keptus burokėlius, kaip juos kepti, galite pamatyti čia

Burokėlių salotos su granatais

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 įvertino)
Loading...
Kiekis: 3
Gaminimo laikas: 15 min.

Sudėtis

  • 4 vidutinio dydžio keptų burokėlių
  • ¼ granato
  • 100 g brinzos arba fetos tipo sūrio
  • 80 g graikinių riešutų
  • 2 šaukštų graikinių riešutų aliejaus
  • 2 šaukštų sutirštinto granatų padažo
  • druskos, juodųjų pipirų, pagal skonį

Eiga

1

Keptus burokėlius nulupau ir supjausčiau plonais apskritimais. Šiam darbui labai pasitarnavo daržovių pjaustyklė mandolina.

2

Sausoje keptuvėje ant žemos ugnies paskrudinau graikinius riešutus ir išgliaudžiau granato sėklytes.

3

Burokėlius gražiai sudėliojau lėkštėje, apibarsčiau druska bei maltais juodaisiais pipirais.

4

Iš granatų padažo ir graikinių riešutų aliejaus suplakiau padažą, pusę jo užpyliau ant burokėlių.

5

Ant burokėlių dėjau pjaustytą sūrį, barsčiau granatų sėklas ir graikinius riešutus. Salotų viršų apšlaksčiau likusiu padažu.

Gali patikti

14 Comments

  • Atsakyti
    Aušra
    2012-11-29 at 10:34 pm

    Renata, zinokit kazkaip taip gaunasi, kad is jusu puslapio issirenku beveik visas burokeliu salotas su suriais – visos jos nuostabios su ivairiomis ju variacijomis. Sias taip pat butinai ismeginsiu, nes kazkaip man rudeni toks poreikis ivairiausiu salotu! Beje tik jusu puslapio deka burokelis tapo mano megstamiausia darzove, kazkaip anksciau, kol neskaitydavau jusu puslapio, jis buvo retas svecias mano namuos, tad aciu jums!

  • Atsakyti
    Anonymous
    2012-11-30 at 7:55 am

    http://aganian.livejournal.com/1305356.html
    greitas granatų „gliaudymo“ būdas – gal bus naudinga:)

  • Atsakyti
    Rennie
    2012-11-30 at 8:13 am

    Ačiū už nuorodą, aš granatus panašiai „atidarinėju“, bet kad su šaukštų reikia patrankyti, tai tikrai nepagalvojau :)) Jau šiandien bandysiu 🙂

  • Atsakyti
    Aušra
    2012-11-30 at 4:27 pm

    Rennie – burokeliu meistre ir karaliene!

  • Atsakyti
    Rūta
    2012-11-30 at 10:19 pm

    Man tai viskas, kas su burokėliais ar iš burokėlių – beveik šventa. O jei dar burėkėliai ir sūris viename – mmmmmm, c’est bon!

    Savu ruožtu, kad jau taip prispyrė mane situacija, kviečiu jungtis į žaidimą http://lietuvos-vireja.blogspot.be/2012/11/zaidziame-zaidimus.html

  • Atsakyti
    Marty
    2013-01-06 at 8:53 pm

    Mano mėgstamiausios!

  • Atsakyti
    Aušra
    2013-01-07 at 7:41 pm

    Labai norisi išbandyti šias salotas. Tik gal galite pakomentuoti, kas per daiktas tas sutirštintas granatų padažas?

  • Atsakyti
    Asta
    2013-01-08 at 2:35 pm

    Ar granatu seklytes valgyti visas (su kauliniais viduriukais)? Ar sveika?

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-01-08 at 3:25 pm

      Mes visad granatus valgome su sėklytėmis, net mano dukrytei labai skanu:) O dėl sveikatos, jei gerai sukramtoma, tai manau, kad tikrai į sveikatą, nes tai papildomas maistinių skaidulų kiekis, o mūsų organizmams jų labai trūksta. Kiek žinau iš pačių granato sėklų yra spaudžiamas labai naudingas aliejus.

  • Atsakyti
    Aušra
    2013-01-16 at 3:25 pm

    Dėkui – išbandžiau, bet man gal nelabai. Tiesa, nesu ir didelė burokėlių mylėtoja. Labiau patiko kažkiek panašios salotos su baklažanais vietoje burokėlių.

    • Atsakyti
      Rennie
      2013-01-17 at 7:15 am

      Čia, aišku, skonio reikalas, su baklažanais salotos kiek riebesnės. Burokėlių mėgėjams šios salotos labai patinka 🙂

    Komentuokite