APP/ Daržovės/ Salotos/ Visi receptai/ Žiema

Šviežių burokėlių salotos

Nors patiekalų su burokėliais mes, lietuviai, suvalgome gal net daugiausiai vakarų Europoje, bet žalių t.y. termiškų neapdorotų burokėlių valgome tikrai per mažai. Dauguma mūsų net neįsivaizduojame, kokie skanūs gali būti švieži, o ne ilgai virti ar kepti burokėliai. Visi žinome tiek daug naudingųjų medžiagų ir vitaminų turi burokėliai, bet visai nesusimąstome kiek jų prarandame ilgai virdami ar kepdami burokėlius. Nuo vaikystės dauguma mūsų valgome tik termiškai apdorotus burokėlius sriubose ir mišrainėse. Paragavę šviežių burokėlių, nustebsite, kiek juose daug skonių, natūralaus saldumo ir traškumo. Švieži burokėliai labiausiai tinka salotoms, joms rinkitės kuo geriau išsilaikiusius kietus ir sultingus burokėlius, aišku, skaniausios salotos su jaunais burokėliais. Rudens derliaus burokėliai dar tikrai džiugina, aš jau visą mėnesį negaliu atsivalgyti šių, šviežių burokėlių salotų. Jas išbandžiau su keliais padažais:

  • su natūraliu granatų sirupu, alyvuogių aliejumi, granatais ir šviežiomis kalendromis – idealiai tinka prie rytietiškų ir azijietiškų patiekalų.
  • su balzaminiu actu, alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, česnakais ir petražolėmis – puikus garnyras prie Viduržemio jūros regiono patiekalų.
  • su obuolių actu, kanapių aliejumi ir lukštentomis kanapių sėklomis – patiks lietuviškos virtuvės mėgėjams.

Burokėlių salotas geriau paruošti iš vakaro, užpilti padažu ir palikti šaldytuve per naktį marinuotis. Jos skaniausios kiek pastovėjusios, kai burokėliai sugeria visus padažo skonius. Tokios salotos šaldytuve gali išstovėti iki penkių dienų, rekomenduoju pasiruošti jų daugiau.

Šviežių burokėlių salotos

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertinti
Loading...
By Renata Kiekis: 0,5 l stiklainiui
Gaminimo laikas: 10 min.

Sudėtis

  • 1 kg šviežių sultingų burokėlių
  • Balzaminiam padažui:
  • 4 šaukštų kokybiško balzaminio acto
  • 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 2 česnako skiltelių
  • 2 šaukštelių Dižono garstyčių
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • šviežių petražolių apibarstyti
  • Granatų padažui:
  • 4 šaukštų natūraliai saldaus granatų sirupo
  • 2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • pusės granato sėklų įmaišyti
  • šviežių kalendrų apibarstyti
  • Obuolių sidro padažui:
  • 4 šaukštų natūralaus obuolių acto
  • 2 šaukštų šaltai spausto kanapių aliejaus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • 1-2 tarkuotų saldžiarūgščių obuolių įmaišyti
  • 1-2 šaukštų lukštentų kanapių sėklų apibastyti

Eiga

1

Šviežius burokėlius nuplaukite, nulupkite ir stambiai sutarkuokite, geriausiai būtų juos susmulkinti plonais šaudeliais, o ne tarkuoti burokine tarka. Pjaustant šiaudeliais, burokėliai praranda mažiau sulčių nei tarkuojant. Aš burokėlius susmulkinau virtuviniu kombainu, tam puikiai tinka ir daržovių pjaustyklė "mandolina". Dirbdami nepamirštkite užsidėti vienkartinių virtuvinių pirštinių, kad rankos nenusidažytų raudonai. Pasirinkite, kokio skonio padažą norėsite gaminti.

2

Balzaminiam padažui, actą suplakite su alyvuogių aliejumi, garstyčiomis, druska, pipirais, įspauskite česnaką. Ant smulkintų burokėlių užpilkite padažą, išmaišykite ir dėkite į šaldytuvą įsiskonėti bent kelioms valandoms. Prieš valgydami apibarstykite kapotomis petražolėmis.

3

Granatų padažui, sirupą suplakite su aliejumi, druska ir pipirais. Ant smulkintų burokėlių užpilkite padažą ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms įsiskonėti. Prieš valgydami įmaišykite granatų sėklas ir smulkintas kalendras.

4

Obuolių sidro padažui, actą suplakite su aliejumi, druska ir pipirais. Ant smulkintų burokėlių užpilkite padažą ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms įsiskonėti. Prieš valgydami šiaudeliais įpjaustykite arba burokine tarka įtarkuokite šviežią obuolį ir apibarstykite lukštentomis kanapių sėklomis.

5

Tokios salotos šaldytuve išbus ilgiau nei kelias dienas.

Gali patikti

1 komentaras

  • Atsakyti
    saulė
    2023-04-03 at 3:17 pm

    Patarkite, prašau, gerą balzamiko actą. Ačiū.

  • Komentuokite