Žiemos pasitiktuvėms iš tešlos karpėme ir aliejuje virėme traškias bei labai skanias snaiges. Iki šiol maniau, kad snaiges galima karpyti tik iš popieriaus, bet kalėdiniame „Good Food“ žurnale pamačiusi Mary Berry traškių kalėdinių snaigių receptą, savo nuomonę pakeičiau. Iš elastingos tešlos snaiges kuo puikiausiai iškarpėme paprasčiausiomis žirklėmis, mums abiems su dukrele tai buvo linksma pramoga. Aliejuje išvirtos snaigės buvo labai panašios į mano močiutės kadaise keptus žagarėlius, tik labiau žiemiškos.
Vilniuje žiemos ir Advento pradžiai pasnigo ir atėjo tikra žiema. Savaitgalį baigėme karpyti Advento kalendorių, pradėjome puošti namus, stumdėmės minioje prie miesto Kalėdinės eglės ir graužėme kukurūzus kine žiūrėdami „Legendos susivienija“ .
P.S. Šios skanios snaigės labai patiko mano vaikams. Ir valgyti, ir gaminti jas buvo tikras malonumas. Su snaigėmis į mūsų namus atėjo Kalėdų laukimas.
Snaigių formos žagarėliai
Kalėdoms
Sudėtis
- 3 kiaušiniai
- 400 g. miltų
- 50 g. cukraus
- 4 v.š. pieno
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- aliejaus (virimui)
- cukraus miltelių (papuošimui)
Eiga
Kiaušinius išplakiau su paprastu ir vaniliniu cukrumi bei pienu. Po truputį pyliau miltus ir maišiau tešlą. Kai visi miltai jau buvo supilti, rankomis gerai išminkiau elastingą tešlą.
Tešlą apdengiau maisto plėvele ir kišau pusvalandžiui į šaldytuvą.
Subrendusią tešlą padalinau į 24 lygias dalis. Tešlos gabalėlius po vieną kočiojau kočėlu į apskritimo formą, tada lanksčiau, du kartus, kaip karpydama popierines snaiges. Pirmiausiai padailindavau snaigės apvalią formą, o tada žirklėmis karpiau paprastus ornamentus. Iš nuo snaigių atlikusius tešlos gabalėlius, vėl kočiojau ir karpiau naujas snaiges.
Kad tešla nedžiūtų, ją laikiau pridengusi maistine plėvele. Reikėtų stengtis iškočioti plonesnes snaiges, nes kai jos per storos tai virdamos kiek išsiriečia. Tokias snaiges karpyti vienas malonumas, nes tešla labai elastinga ir visiškai nelimpa nei prie kočėlo, nei prie žirklių, nei prie rankų.
Puode užviriau aliejų ir atsargiai, po kelias viriau snaiges iš abiejų pusių. Įkaitusiame aliejuje snaigės išverda labai greitai, reikia pastoviai jas stebėti ir apversti. Išvirusias snaiges aušinau ant popierinio rankšluosčio bei barsčiau milteliniu cukrumi.
Užrašai
Receptas iš Good Food žurnalo 2012 Nr.12
22 Comments
Aušra
2012-12-03 at 11:33 amTikrai, idėja bendravimui su vaikais, nuostabi 🙂
Anonymous
2012-12-03 at 1:55 pmGrazu. Vakar mačiau Martha Stewart puslapyje analogiska kepinį (idomu, kad ten “autentiškas” pavadinimas naudojamas – “Chrusciki Leaves”. Mes vadindavom “Chrustai” tik ten formavo lapus. Žodžiu galima ir eglute sudėlioti ir įvairiausias formas karpyti ar pjaustyti…Rima
Rūta
2012-12-03 at 2:22 pmOho, koks gražumynas!
Odeta
2012-12-03 at 3:51 pmNuostabios snaigutės:)
oditele
2012-12-03 at 5:32 pmfantastika!!!;)
Aušra
2012-12-03 at 9:50 pmLabai grazu! svajone!
Gabrielė
2012-12-03 at 10:28 pmVau!!!
Rennie
2012-12-04 at 11:25 amDėkui, Rūta 🙂
Nida
2012-12-04 at 3:26 pmKokia paprasta ir šauni Kalėdinė idėja!!! Šaunuolė tu, Renata!!!:)
Anonymous
2012-12-10 at 8:09 pmSveiki norejau paklausti kokio dydzio kiausinius emete,nes as pabandziau man gavosi visai nealastinga tesla ,o kieta ir lipni
Rennie
2012-12-04 at 11:20 amVilma, ačiū, man irgi labai patiko 🙂
Rennie
2012-12-04 at 11:26 amOdeta, ačiū!
Aiste
2012-12-24 at 4:42 amAciu uz si nuostabu recepta. Gyvename ne Lietuvoje, tai kai nunesiau siu skanestu i sunaus darzeli, visi buvo susizaveje ir groziu ir skoniu. Aciu dar karteli uz sia ideja…